Ένα εντυπωσιακό αλαλούμ επικρατεί με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απαγόρευση της κυκλοφορίας στη χώρα. 

Ads

 
Σύμφωνα με την αρχική ανακοίνωση, τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου ανέλαβαν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. 

Μόνο που η Εθνική Αρχή Διαφάνειας την Κυριακή είχε ήδη αναστείλει τη λειτουργία της και ήταν αδύνατο να επιτηρεί. Η σχετική ανακοίνωση υπήρχε μάλιστα σε έντονο κόκκινο πλαίσιο στην ιστοσελίδα της Αρχής. Τη Δευτέρα, έγινε μια εντυπωσιακή προσθήκη στο σχετικό τίτλο καθώς προστέθηκε σε παρένθεση η επισήμανση ότι – τελικά – αν και ανεστάλη η λειτουργία της λειτουργίας λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

image

Ads

image

Στο «επιτελικό» κράτος της ΝΔ φαίνεται ότι βρήκαν τη λύση την Τρίτη όταν και αφαίρεσαν πλήρως το κόκκινο πλαίσιο από την ιστοσελίδα της Εθνικής Αρχής και, θεωρητικά τουλάχιστον, λειτουργεί κανονικά. Όμως σε ισχύ είναι η τελευταία απόφαση του Διοικήτη της Αρχής Άγγελου Μπίνη στις 18 Μαρτίου για «Πλήρη Αναστολή Λειτουργίας» της Αρχής. Οι επιβεβαιωμένες πληροφορίες του tvxs.gr αναφέρουν ότι η Αρχή βρίσκεται πράγματι σε αναστολή λειτουργίας και προσωπικό ασφαλείας απλώς βρίσκεται στα γραφεία, χωρίς ιδιαίτερα καθήκοντα για την επιτήρηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. 

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: Από διώκτες της διαφθοράς, κυνηγοί των καπνιστών!

Όμως το τεράστιο ερωτηματικό, ακόμη και αν υποτεθεί ότι επιτηρεί την απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι τι ακριβώς κάνει η Αρχή. Η σύστασή της, με την κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και την προσθήκη άλλων φορέων ελέγχου, είχε δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις καθώς ουσιαστικά υπονόμευε την ανεξαρτησία της και την έθετε στον απόλυτο έλεγχο του Μεγάρου Μαξίμου. Παράλληλα, με το γνωστό τέχνασμα, «ξήλωνε» τους επικεφαλής των υπό συγχώνευση αρχών που δεν ήταν αρεστοί. 

Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν απόλυτα. Από τη σύστασή της μέχρι σήμερα η Εθνική Αρχή έχει πάψει οποιοδήποτε έλεγχο της Δημόσιας Διοίκησης ή των άλλων σημαντικών ελεγκτικών αρχών στην υγεία, την πρόνοια, τις μεταφορές που προϋπήρχαν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του tvxs.gr το αντικείμενο μιας τοσο σημαντικής Αρχής, έχει περιοριστεί στους… ελέγχους για το κάπνισμα! Αυτό επιβεβαιώνεται και από το πενιχρό έργο που παρουσιάζεται στην ιστοσελίδα της Εθνική Αρχής και αφορά κυρίως ελέγχους για το κάπνισμα. Οι επιθεωρητές αντί να συντάσσουν πορίσματα σημαντικών ελέγχων, συμπληρώνουν εκθέσεις για παραβάσεις της απαγόρευσης καπνίσματος. 

Έτσι πρακτικά, ούτε είναι περίεργο ούτε έχει μεγάλη σημασία ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα επιτηρεί πολίτες στους δρόμους. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση της ΝΔ έχει καταργήσει μια σειρά από σημαντικές ανεξάρτητες αρχές για τον έλεγχο της κακοδιοίκησης και της διαφθοράς και τις υποβίβασε σε «κυνηγούς καπνιστών».