Εύλογα ερωτήματα έχουν προκύψει σχετικά με την απόφαση που προβλέπει ότι, μαθητές και εκπαιδευτικοί, από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, πρέπει να υποβάλλονται σε ένα self test την εβδομάδα, και όχι δύο, όπως συνέβαινε.

Ads

«Για λογιστικούς λόγους πήγαμε στο ένα self test»

Από τη μια πλευρά, τόσο ο Αχιλλέας Γκίκας όσο και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αμφότεροι μέλη της Επιτροπής, με δηλώσεις τους ανέφεραν ότι η εισήγηση των ειδικών στην κυβέρνηση αφορούσε την πραγματοποίηση δύο τεστ την εβδομάδα.

«Νομίζω τα δύο τεστ στην ευαίσθητη αυτή περιοχή που λέγεται εκπαίδευση και μάλιστα δημοτικά χρειάζεται, αυτή ήταν και η εισήγηση της επιτροπής, να έχουμε δύο τεστ. Για λογιστικούς λόγους πήγαμε στο ένα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκίκας, καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιλώντας στον ANT1.

«Η απόφαση της επιτροπής ήταν για δύο τεστ την εβδομάδα και μάλιστα στις αρχικές συζητήσεις μιλούσαμε για ένα self test και ένα rapid test. Τώρα αν υπήρχε κάποια τροποποίηση σε χρόνο που εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή μέσα, δεν το γνωρίζω», σημείωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1.

Ζέττα Μακρή: «Η είσηγηση της επιτροπής ήταν για ένα self test»

Ads

Από την πλευρά της όμως, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο ίδιο κανάλι διέψευσε τα λεγόμενα των κ.κ. Εξαδάκτυλου και Γκίκα και υποστήριξε πως εξ όσων γνωρίζει η εισήγηση της Επιτροπής ήταν για ένα self test την εβδομάδα.

«Η εισήγηση της Επιτροπής εξ όσων γνωρίζω εγώ, γιατί δεν ήμουν στην Επιτροπή ούτε ξέρω τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ήταν για ένα self test την εβδομάδα και η δική μου ερμηνεία, παρότι δεν είμαι γιατρός προφανώς επειδή υπήρξαν τα δύο τεστ την εβδομάδα αποδείχθηκε ότι ήταν επαρκή για την καταγραφή των πρώτων λίγων, δεν έχει σημασία, κρουσμάτων και στη συνέχεια με το ένα self test συνεχίζεται για τη μεγαλύτερη ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζέτα Μακρή.