Χάος έχει προκληθεί με επίκεντρο την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία προέβλεπε την υποχρεωτική διεξαγωγή test για ασθενείς και συνοδούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη στον οδοντίατρο.

Ads

Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον κλάδο, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία εξέδωσε εγκύκλιο, που αίρει τους περιορισμούς επικαλούμενη προφορική δέσμευση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ότι θα υιοθετήσει τις αλλαγές σε νέα ΚΥΑ. Τελικά όμως το υπουργείο Υγείας δεν εξαίρεσε τους εμβολιασμένους από το μέτρο, παρά μόνο τους συνοδούς ασθενών με το μπάχαλο αλλά και τις αντιδράσεις να συνεχίζονται.

Διαβάστε επίσης: Νέα κοινή υπουργική απόφαση, ανεβάζει στα ύψη την επίσκεψη στον οδοντίατρο

Τι προβλέπει η ΚΥΑ

Υπενθυμίζεται πως με βάση την ΚΥΑ, από σήμερα εκείνοι που θέλουν να επισκεφθούν τον οδοντίατρο και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό τεστ, ενώ όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο θα πρέπει να έχουν κάνει rapid test. Με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και την αναπληρώτρια υπουργό, Μίνα Γκάγκα, η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ζητεί την τροποποίηση της σχετικής διάταξης, ώστε η διενέργεια του rapid test για εμβολιασμένους να μετατραπεί από υποχρεωτική σε προαιρετική, κατά την κρίση του οδοντιάτρου.

Ads

Οργή στους κόλπους των οδοντιάτρων

Ενδεικτικη του κλίματος που επικρατεί είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας, Αθανάσιου Δεβλιώτη, ο οποίος αφού χαρακτήρισε το ΦΕΚ «κατάπτυστο» αποκάλυψε στο iatronet ότι έχουν αποσταλεί οδηγίες προς όλους τους οδοντιατρικούς συλλόγους της χώρας, καλώντας τα μέλη τους να δέχονται τους εμβολιασμένους ασθενείς χωρίς κανένα τεστ. Ήδη, εκδηλώθηκε επίσημα το πρώτο «αντάρτικο», με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους των τεσσάρων νομών της Ηπείρου να ανακοινώνουν πως  δεν θα εφαρμόσουν τη σχετική διάταξη μέχρι την αλλαγή της.
Ο πρόεδρος επεσήμανε πως επί 18 μήνες τα ιδιωτικά οδοντιατρεία της χώρας λειτούργησαν «χωρίς να έχει υπάρξει καμία αναφορά περιστατικού διασποράς, χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, χωρίς ποτέ να ρωτηθούμε από την πολιτεία» και πρόσθεσε πως «έτσι θα γίνει και τώρα».

Για «διάχυτη αγανάκτηση» στον κλάδο έκανε λόγο από τη μεριά του ο Βασίλης Σταθόπουλος, μέλος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ. «Δεν μπορείς ένα οδοντιατρείο που έχει γίνει ένα «φρούριο» -με δικές μας δαπάνες- λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης να το διαχειρίζεσαι όπως ένα μέρος που συχνάζουν πολίτες χωρίς μάσκες όπως για παράδειγμα στην εστίαση. Εμείς έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες και έτσι στα οδοντιατρεία δεν υπάρχει αναμονή στο σαλόνι, προσέρχεται μόνο ένας συνοδός σε περίπτωση ανηλίκου ή ΑΜΕΑ και αυτός για συγκεκριμένη ώρα, ενώ δεν ταυτίζονται δύο ραντεβού άρα υπάρχει μόνο ένας ασθενής στον κλινικό χώρο» είπε ο κ. Σταθόπουλος.

Στη συνέχεια ο ίδιος μίλησε για «αυθαίρετη νομοθεσία» εκ μέρους της Πολιτείας η οποία «δεν έχει σταθεί» όπως υπογράμμισε στους οδοντιάτρους κατά την διάρκεια της πανδημίας και εξέφρασε την αγωνία του πως οι πολίτες δεν θα προσέρχονται στα οδοντιατρεία καθώς «θα καταντήσουν τα τεστ να στοιχίζουν περισσότερο από την παροχή υπηρεσιών» αφού υπάρχουν θεραπείες που μπορεί να χρειαστούν ακόμη και 40 ραντεβού.

«Ο μέσος Έλληνας πολίτης δεν έχει την οδοντιατρική κουλτούρα που έχουν σε άλλες χώρες. Ο μέσος πολίτης θα δυσκολευτεί να σπεύσει σε μια μεγάλη θεραπεία λ.χ. δύο ετών με αυτές τις συνθήκες» είπε και επικαλέστηκε μελέτες της διεθνούς βιβλιογραφίας σύμφωνα με τις οποίες ο κίνδυνος στα οδοντιατρεία με τα μέτρα που λαμβάνονται είναι ελάχιστος τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους οδοντίατρους.