Την επαναφορά της προστασίας της πρώτης κατοικίας υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Ads

Αναφερόμενος στο θέμα των πλειστηριασμών, ανέφερε ότι χρειάζεται ένα βιώσιμο πλαίσιο για ευάλωτους πολίτες και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Υπενθύμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επέκτεινε την προστασία του νόμου Κατσέλη μέχρι το τέλος του 2019.

«Τώρα είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που έχει δει η χώρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως «η μεσαία τάξη θα χάσει την περιουσία της».

Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς επί ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι την περίοδο εκείνη δεν γίνονταν πλειστηριασμοί ευάλωτων νοικοκυριών. Υπενθύμισε δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να ανασταλούν οι πλειστηριασμοί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ αναφέρθηκε στην περίπτωση Πάτση, που έκανε στα δάνεια τη δουλειά που έκαναν τα «κοράκια», όπως είπε.

Με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, τις οποίες σχολίασε και η Πόπη Τσαπανίδου, ο ίδιος τόνισε πως «το κλίμα δεν αλλάζει με τέτοιου είδους παροχές λίγο πριν προσέλθουμε στις κάλπες».

Ads

Σχολίασε ότι «κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε επιδοματική πολιτική, αλλά έδινε στους ευάλωτους, στους αδύναμους. Σήμερα η μεσαία τάξη επιβιώνει με κουπόνια κι αυτή είναι μια κυβέρνηση φιλελεύθερη υποτίθεται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ακόμη ότι «εμείς είχαμε βγει από παρατεταμένη μνημονιακή περίοδο και ήταν η δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας για πρώτη φορά να δώσει κάποιες παροχές που όμως εμείς είχαμε θεσμοθετήσει ως μόνιμες όχι εφάπαξ και λίγο πριν τις εκλογές».

«Σήμερα ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη στέρησε 7 δισ. από τους συνταξιούχους καταργώντας τη μόνιμη 13η σύνταξη που είχαμε νομοθετήσει το 2019 -είναι περίπου 4,5 δισ. την τετραετία και 2,6 δισ. τα αναδρομικά στους συνταξιούχους- εξαγγέλλει 300 εκατ. ενώ δεν έχει δώσει 7 δισ» ανέφερε και σχολίασε: «Μου ακούγεται σαν φιλοδώρημα για να πάει στην κάλπη», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη είναι κοστολογημένο άρθρο-άρθρο «και πράγματι προβλέπουμε κάποιες αυξήσεις που αντισταθμίζονται από αυξήσεις στα έσοδα».

Ανέφερε επιπλέον πως «όταν έχεις πληθωρισμό 10% είναι προφανές ότι πρέπει να υπάρχει αύξηση του κατώτατου μισθού και όχι μόνο εκείνου». Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πριν φτάσει στο 10% ο πληθωρισμός είχε πει για κατώτατο στα 880 ευρώ και θέσπιση της ετήσιας τιμαριθμικής προσαρμογής και 10% αυξήσεις για τους δημόσιους υπαλλήλους.

Σημείωσε στη συνέχεια πως όταν υπάρχει μείωση 40% στην αγοραστική δύναμη για τον μέσο συνταξιούχο τον τελευταίο χρόνο, και αυξήσεις στα σούπερ μάρκετ, τη βενζίνη, την ενέργεια, «τότε κάπως πρέπει να ζήσουν οι πολίτες».

«Για τις συντάξεις λέμε πολύ μετρημένα, ότι οφείλουμε να δώσουμε τα αναδρομικά -τα αναδρομικά δεν είναι σε μόνιμη βάση, είναι 2,5 δισ. σε τρεις δόσεις- και ότι η ρύθμιση που είχαμε κάνει και την είχαμε προβλέψει ως μόνιμη για τη 13η σύνταξη στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων θα επανέλθει», τόνισε ακόμη.

Επανέλαβε επιπλέον ότι είναι «απολύτως κοστολογημένη» η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, «γιατί αυτό κοστίζει 3 δισ. ετησίως, την ίδια στιγμή όμως από τη διατήρηση των υψηλών έμμεσων φόρων και με πληθωρισμό 10% τα υπερέσοδα στα δημόσια ταμεία είναι πάνω από 4 δισ.».

Επιπρόσθετα, κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «διατηρεί αυτή την κρατική αισχροκέρδεια για να έχει τη δυνατότητα να δίνει κάποια επιδόματα που κι αυτά, όμως, κατευθύνονται για να διατηρούνται υψηλές οι τιμές στις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια και τα σούπερ μάρκετ».

Για την αποχή από τις ψηφοφορίες, σχολίασε τα εξής: «Θα απέχουμε από τις ψηφοφορίες. Είναι μια θεσμική στάση. Αποφασίσαμε την αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, είναι μια συμβολική στάση για όλα αυτά που είδαμε», ενώ για το θέμα των υποκλοπών γενικότερα, ανέφερε:

«Στο θέμα των υποκλοπών είδαμε την αρμόδια αρχή του κράτους, την ΑΔΑΕ, να βρίσκει τα τεκμήρια στους παρόχους για τις παρακολουθήσεις του ΑΓΕΕΘΑ, των αρχηγών ενόπλων δυνάμεων, πολιτικών, δημοσιογράφων και δεν υπάρχει μια εξήγηση για αυτό. Ποιοι είναι οι εθνικοί λόγοι, που λειτουργούσε το κέντρο παρακολουθήσεων με το Predator μέσα στο Μαξίμου; Έχουμε κατάλυση των αρχών του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και δεν πήραμε μια απάντηση. Έτσι αποφασίσαμε την αποχή από τις ψηφοφορίες».

Για το αν ο κ. Ανδρουλάκης εκβιάζεται, όπως είχε αναφέρει και η Πόπη Τσαπανίδου, προκαλώντας αντιδράσεις, ο Α. Τσίπρας απάντησε: «Δεν μπορώ να μπω σε μια τέτοια συζήτηση. Η κ. Τσαπανίδου έθεσε ένα ερώτημα, το οποίο έθεταν και στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε εμφανίσεις τους. Ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει πως ο κ. Μητσοτάκης τον άκουγε για να έχει το κόμμα σε ομηρία. Μπορεί να αποδειχθεί ότι όντως ο κ. Μητσοτάκης δεν τον άκουγε επειδή ήταν πράκτορας, αλλά για να τον έχει σε ομηρία. Άλλοι είναι αυτοί που έκαναν την πάπια. Οι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας. Μακριά από εμάς ότι εμείς θέλουμε να υπονοήσουμε οτιδήποτε. Από εκεί και πέρα είναι πολιτικές επιλογές. Αν μπορεί να καθίσει στο ίδιο τραπέζι ο θύτης με το θέμα, είναι πολιτική επιλογή».

Σχετικά με το αν η στάση Ανδρουλάκη χαλάει το αφήγημα της προοδευτικής διακυβέρνησης, επεσήμανε τα εξής: «Δεν μας χαλάει το αφήγημα, μας το ενισχύει κιόλας. Αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης αφήνει ανοικτά τα πάντα, θα συνεργαστεί με οποιον είναι πρώτος. Το ίδιο λέω κι εγώ. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κερδίσει τις εκλογές. Μονο έτσι θα γινει προοδευτική διακυβέρνηση. Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι θα κάνει εκλογές μέχρι να πάρει αυτοδυναμία. Εμείς λέμε πως οι εκλογές είναι μονές. Μια Κυριακή θα ψηφίσουμε κι αυτή πρέπει να βγάλει συσχετισμούς που θα δώσουν μια κυβέρνηση προοδευτική».

Για την αναφορά του Κ. Μητσοτάκη σε «κυβέρνηση ηττημένων», απάντησε: «Για να δηλώσει αυτό ο κ. Μητσοτάκης, μάλλον δεν είναι σίγουρος ότι θα κερδίσει. Είναι ταραγμένος το τελευταίο διάστημα παρά τη δημοσκοπική υπεροχή.

»Δεν με αφορούν αυτά τα σενάρια. Πιστεύω σε κυβέρνηση συνεργασίας, που θα είναι κυβέρνηση νικητών. Ο κ. Μητσοτάκης το λέει αυτό γνωρίζοντας ότι στον δεύτερο και τον τρίτο δεν θα βγαίνουν τα κουκιά. Το μοναδικό σενάριο για μια βιώσιμη κυβέρνηση που θα προστατεύσει την κοινωνία, θα είναι η κυβέρνηση που θα προκύψει με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο. Με μια καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές».

«Πιστεύω ότι πολλά παραδείγματα, όχι μόνο οι εκλογές στην Κύπρο, μας δείχνουν ότι δεν είναι πια οι δημοσκοπήσεις το πιο ασφαλές εργαλείο πρόβλεψης του εκλογικού αποτελέσματος. Ιδίως όταν ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων αποφασίζει την τελευταία εβδομάδα. Οι εκλογές θα κριθούν στο ποιοι θα πάνε στην κάλπη. Αν θα κινητοποιηθούν νέοι άνθρωποι, αν θα πάνε στην κάλπη. Θα είναι εκλογές μεγάλων εκπλήξεων. Νομίζω ότι τα κρίσιμα διακυβεύματα σε αυτές τις εκλογές έχουν να κάνουν με τη ζωή των ανθρώπων».

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, είπε: «Για εμάς υπάρχει η καθαρή νίκη στις πρώτες εκλογές, που θα δώσει τη δυνατότητα διαμόρφωσης σταθερής κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας που θα λύσει τα μεγάλα προβλήματα που έχει ο τόπος. Εγώ έχω θέσει τους προσωπικούς μου στόχους κάθε φορά, με βάση αυτό που θα ωφελήσει την παράταξη και τον τόπο. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή για την κοινωνία, την οικονομία και τη Δημοκρατία».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε τα εξής: «Να πω κλείνοντας ότι θα ήταν ευχής έργον σε αυτή την πορεία προς τις εκλογές, να διεξαχθεί ένας ώριμος και ουσιαστικός πολιτικός διάλογος. Μιλάμε για τοξικότητα. Αυτή υπάρχει όταν δεν διασταυρώνονται απόψεις και επιχειρήματα. Εγώ είμαι ανοικτός να ανοίξουμε τα χαρτιά μας, για το όραμά μας και το σχέδιό μας για την επόμενη ημέρα. Θέλουμε έναν διάλογο ουσιαστικό και γόνιμο».