Το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας θα είναι μια εξέλιξη πιο οδυνηρή από το μνημόνιο, υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, ανοίγοντας εχθές, 13 Μαίου, τις εργασίες της ημερίδας του κόμματος με θέμα: «Η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο δημόσιο τομέα, τη δημόσια περιουσία και τους εργαζόμενους- η απάντηση της Αριστεράς». Μεταξύ άλλων, υποστήριξε πως ευελπιστεί να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να προκύψει ένας νέος συνασπισμός εξουσίας για την απεμπλοκή από το μονόδρομο της καταστροφής.

Ads

Την απόλυτη αντίθεσή του στο μνημόνιο το οποίο, όπως υποστήριξε, «δεν συντάχθηκε μέσε σε 15 ημέρες από κάποιους ‘φον φούφουτους’ -που λέει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης- αλλά από την οικονομική ολιγαρχία, από τραπεζικούς κύκλους, από ανθρώπους που ήξεραν πάρα πολύ καλά την ελληνική πραγματικότητα. Είναι όλοι αυτοί που τα χρόνια της ανάπτυξης κέρδιζαν δισεκατομμύρια, έχουν βγάλει και 600 δισ. καταθέσεις –έτσι διαβάζω- στις τράπεζες της Ελβετίας και τώρα ετοιμάζονται να επωφεληθούν και από το δημόσιο πλούτο».

Η προοπτική, όμως, για τη σωτηρία από την οικονομική καταστροφή (με ένα νέο συνασπισμό εξουσίας), δεν έχει καμία ελπίδα, αν «ξεπουληθούν –και μάλιστα έναντι ευτελούς τιμήματος- στρατηγικής σημασίας δημόσιοι οργανισμοί όπως η ενέργεια, η ΔΕΗ, ο κερδοφόρος ΟΠΑΠ, φιλέτα δημόσιας γης, αν ξεπουληθούν τράπεζες..», τόνισε ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, θα έχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία μετά την προωθούμενη από την κυβέρνηση και τη Ν.Δ εκποίηση της δημόσιας περιουσίας: Θα έχει δημόσιο τομέα με μηδενική ιδιοκτησία.

Η κάθετη αντίθεση του Συνασπισμού στις ιδιωτικοποιήσεις στηρίχθηκε κατά την ομιλία του κ. Τσίπρα, στο επιχείρημα ότι μέχρι τώρα η ελληνική κοινωνία δεν έχει ωφεληθεί από αυτές που έγιναν από τη μεταπολίτευση και ύστερα, κυρίως επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη και Σημιτή. Κατά τον κ. Τσίπρα, «όπου ιδιωτικοποιήθηκε ή εκχωρήθηκε δημόσια γη, το δημόσιο έχει υποχρεωθεί σε καταβολές αποζημιώσεων και μειώσεις μισθωμάτων, τέτοιες που έχουν καταστήσει ζημιογόνες όσες παραχωρήσεις έχουν γίνει». Επίσης, προέβλεψε πως η ένταξη του φιλέτου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στο fast track «είναι πολύ πιθανό να καταλήξει σε μία ακόμα φαστ αρπαχτή ή σε φαστ φιάσκο».

Ads

Συγκεκριμένα, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε πως αν από το 2001 και μετά δεν είχε προχωρήσει η κυβέρνηση σε ιδιωτικοποίηση του 48% της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, «θα είχε εγγράψει έσοδα, μόνο από μερίσματα, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, ενώ έχει εγγράψει μόνο 550 εκατομμύρια με την πώληση του 48%». Σχολίασε, μάλιστα, πως «έχουμε αυτόν τον ιδιότυπο σοσιαλισμό των πλουσίων: Τα κέρδη στους μετόχους και οι ζημιές στην κοινωνία».

Για τον ΟΠΑΠ και τον ΟΤΕ, η ομιλία του κ. Τσίπρα κινήθηκε στο ίδιο πλαίσιο. Αναρωτήθηκε ποιος είναι ο λόγος να πωληθεί ο ΟΠΑΠ από τη στιγμή που αποτελεί κερδοφόρα επιχείρηση, ενώ αναφέρθηκε στη μείωση των εσόδων του ΟΤΕ από το 2008 ως το 2010, από τότε δηλαδή «που πουλήθηκε στην Deutsche Telekom».

«Οι προτεραιότητες για το κίνημα και την Αριστερά»

Στην ομιλία του στο άνοιγμα της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, καθόρισε και τις προτεραιότητες που θέτει για την αριστερά:

-Τόνισε την ανάγκη αποτροπής του σχεδίου ιδιωτικοποιήσεων μέσα από ένα ευρύ κίνημα, το οποίο θα περιλαμβάνει τα συνδικάτα, τους καταναλωτές, τους πολιτικούς και τους κοινωνικούς φορείς που αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο.

-Εισηγήθηκε την αντίσταση στην πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου αλλά όχι χωρίς προτάσεις: «Να καταθέτουμε εναλλακτικές προτάσεις για να κερδίζουμε την ηγεμονία μέσα στην κοινωνία».

Συνοπτικά, ανέδειξε την αναγκαιότητα η ελληνική κοινωνία να αντισταθεί στο μνημόνιο και το ξεπούλημα της δημόσιος περιουσίας, ενώ απευθυνόμενος στην κυβέρνησε είπε: «Προειδοποιούμε την κυβέρνηση από τώρα, να μην τολμήσει το επόμενο διάστημα να μεταχειριστεί τεχνητά μέσα εκφοβισμού και τρομοκρατίας των Ελλήνων πολιτών, προκειμένου να περάσει στη Βουλή αυτό το πρόγραμμα ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και διάλυσης της κοινωνίας».

Κλείνοντας, πρότεινε ως λύση ένα «νέο συνασπισμό εξουσίας που θα σπάσει το μνημόνιο, θα αναδιανείμει τον πλούτο και τα εισοδήματα και θα φέρει στο προσκήνιο το λαϊκό παράγοντα..».