«Ας μην επιχειρήσουν κάποιοι αυτόν τον ολισθηρό δρόμο: να ενοχοποιηθεί η αριστερά φορτώνοντας ευθύνες που δεν έχει», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνοντας βέβαιος πως τα αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα δεν θα περιθωριοποιηθούν λόγω της στάσης τους απέναντι στην κρίση και μετά από την άρνηση να συμμετάσχουν στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ίδιος χαρακτήρισε «κορυφαίο διχαστικό πολιτικό λάθος» να ερμηνευθεί η σημερινή συνάντηση Παπανδρέου – Σαμαρά – Καρατζαφέρη, υπό τον κ. Κάρολο Παπούλια, ως συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, από την οποία απείχαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ παρέθεσε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας δήλωσε ότι «η σημερινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς την παρουσία των κομμάτων της αριστεράς, δεν μπορεί να υποκαταστήσει το λεγόμενο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών». Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για «σύσκεψη – παρωδία» αλλά και «εγχώρια τρόικα η οποία σε συνεργασία με τη διεθνή θυσιάζει κατακτήσεις 10ετιών για τον ελληνικό λαό».
Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί οικουμενική συνεννόηση όταν η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας απορρίπτει την ασκούμενη πολιτική, προσθέτοντας ότι από την περασμένη Τετάρτη (ημέρα μαζικών πανελλαδικών κινητοποιήσεων) ο κόσμος δείχνει ότι αμφισβητεί τη λογική του μονόδρομου και στέλνει «ένα ισχυρό μήνυμα σε διεθνές επίπεδο: ‘το πειραματόζωο αντιδρά και το πείραμα δεν πετυχαίνει». Μάλιστα, χαιρέτισε την πρόσφατη εκλογική «συντριβή της κ. Μέρκελ (καγκελαρίου της Γερμανίας) στο κρατίδιο της Ρηνανίας – Βεστφαλίας» παράλληλα με το επιτυχές αποτέλεσμα για το αριστερό γερμανικό κόμμα, Die Linke.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε παραλογισμό το στόχο της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε 3 χρόνια, παρομοίωσε την «ελληνική τραγωδία» με την περίπτωση της Αργεντινής και, αξιώνοντας την «απεμπλοκή από τη μηχανισμό» ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ, επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, «τις οποίες η κυβέρνηση δεν ακούει», καθώς «δεν τις θεωρεί ρεαλιστικές».
Ανάμεσα σε άλλα, ζήτησε την «αντίστροφη αναδιανομή του εισοδήματος μέσα από την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων, της εκκλησίας, των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών» αλλά και μία πιο «άμεση δημόσια παρέμβαση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιστροφή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης από το Αφγανιστάν. Αναφορικά με το πολιτικό σύστημα, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει προτάσεις επί της λειτουργίας της Βουλής, της αντιμετώπισης της διαφθοράς, του εκλογικού νόμου και της βουλευτικής ασυλίας (παραγραφή της). Πάντως, χαρακτήρισε λαϊκισμό την πρόταση για μείωση των βουλευτών από 300 σε 200.
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά στην προσέγγιση του ΚΚΕ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «αυτό που προέχει είναι ο συντονισμός όλων των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η λαίλαπα», ωστόσο, «δεν έχουμε σκοπό να αιφνιδιάσουμε, να εκθέσουμε το ΚΚΕ επιχειρώντας να δείξουμε ότι είμαστε πιο έτοιμοι (…) επιδιώκουμε συνεννόηση και κοινές δράσεις, όχι κινήσεις εντυπωσιασμού».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >