«Κανείς δεν αμφιβάλλει για τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής δυνατότητας της χώρας», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι υπερψηφίζει την αγορά των φρεγατών, αλλά προσέθεσε ότι «είναι θράσος να μας κουνάτε το δάχτυλο γιατί δεν σας δίνουμε λευκή επιταγή».

Ads

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με τη φράση του Διονύσιου Σολωμού ότι το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό, προσθέτοντας ότι «κάθε φορά που το εθνικό γίνεται αντικείμενο ψεύδους και η εθνικοφροσύνη αντικείμενο πλειοδοσίας μόνο δεινά επέρχονται για την πατρίδα».

Σημείωσε ότι η άμυνα της χώρας δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπηρετεί μία συγκροτημένη εξωτερική και οικονομική πολιτική και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι από τη μία διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει να επιστρέψει η χώρα στα ελλείμματα και από την άλλη προχωρά σε εξοπλιστικές δαπάνες ύψους 7 δισ. ευρώ και χωρίς «ούτε 1 ευρώ όφελος για την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία».

«Τι να σκέφτεται ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει λογαριασμούς όταν σας βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών και να φτιάχνετε κομματικό σποτάκι που να παρουσιάζει αντί για το εθνόσημο τα κομματικό σας έμβλημα στα φτερά των Ραφάλ λες και πληρώθηκαν από το κομματικό σας ταμείο;» αναρωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Τι να σκέφτεται ένας πολίτης όταν βιώνει πρωτοφανή ακρίβεια και βλέπει ότι η Ελλάδα εν μέσω μιας σφοδρής ρωσονατοϊκής κρίσης προμηθεύεται από τη Ρωσία φυσικό αέριο 30% πιο ακριβά από τη Βουλγαρία;».

«Θράσος να μας ζητάτε λευκή επιταγή»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θύμισε ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μία δεκαετία λιτότητας ήταν η αναβάθμιση των F-16, χαρακτηρίζοντας «ύβρι» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός κομπάζει για τις συμφωνίες εξοπλιστικών που κοστίζουν δισ. ευρώ, καθώς ακολουθεί μεν «τη συνταγή της χρεοκοπίας» αλλά ταυτόχρονα μιλά για «συνταγή σύνεσης».

Ads

«Είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών» είπε χαρακτηρηστικά.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η σταθερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η στήριξη  του εξοπλισμού της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Και στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών, την είχαμε διαπραγματευθεί και εμείς ως κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρούμε απαράδεκτο ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Ραφάλ» επισήμανε.