Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε περιοδεία στην Εύβοια. Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν η Ιστιαία, όπου με δηλώσεις του τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει σοβαρή κρατική μέριμνα τόσο για να γίνει αναδάσωση και ανοικοδόμηση της περιοχής, όσο και εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τους πληγέντες, ώστε να μπορέσουν να «σταθούν στα πόδια τους».

Ads

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην στάση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και την απουσία του από την περιοχή λέγοντας ότι είναι «αδιανόητο» ότι «τρεις μήνες μετά από αυτήν την καταστροφή ο κύριος Μητσοτάκης όρισε απλά ένα πρόσωπο για να αναλάβει την ανοικοδόμηση και τα σχέδια τα μακρόπνοα που αφορούν διαδικασίες για μετά από μια τριετία, δεν αφορούν το σήμερα, και δεν ήρθε ούτε να σφίξει ένα χέρι, να χτυπήσει την πλάτη, να πει ένα κουράγιο στην τοπική αυτοδιοίκηση, στους δημάρχους, τους ανθρώπους, τους πολίτες».

Στην συνέχεια, μίλησε για την αγωνία που έχουν οι κάτοικοι για το σήμερα και το αύριο που, όπως τόνισε «ήταν και ο λόγος για τον οποίον πριν από τα σχέδια ανοικοδόμησης και ανάκαμψης, εμείς προτείναμε αμέσως μετά την καταστροφή στις 25 Αυγούστου, να υπάρξει η μέριμνα για ένα εισόδημα έκτακτης ανάγκης για όσους μηδενίζεται ή μειώνεται ριζικά το εισόδημά τους».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «για την πλειοψηφία των κατοίκων έχει μειωθεί ραγδαία το εισόδημά τους, ενώ για άλλους έχει μηδενιστεί, όπως για τους ρητινοπαραγωγούς, τους μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους, ελαιοπαραγωγούς, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και αυξάνονται, ενώ τα τιμολόγια στο ρεύμα έρχονται διπλάσια και τριπλάσια και οι τιμές αυξάνονται σε όλα τα είδη».

Ads

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι προβλέπει 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα κάθε οικογένειας, 200 ευρώ για κάθε δεύτερο και 100 ευρώ για κάθε παιδί, ώστε «να μπορούν να σταθούν οι οικογένειες αυτές στα πόδια τους» και να μην «αναγκαστούν ολόκληρες οικογένειες να γίνουν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο».

Επίσης, έδωσε μεγάλη σημασία στα αντιπλημμυρικά έργα, όπως αναφέρει, πρέπει «να προχωρήσουμε γρήγορα στα αντιπλημμυρικά έργα, καθώς μετά από τόσο μεγάλη καταστροφή η επόμενη που έπεται είναι αυτή των πλημμυρών», ενώ πρόσθεσε ότι όχι μόνο δεν έχουν γίνει τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει αλλά «ακόμα δεν έχουν γίνει αντιπλημμυρικά μετά από τις φονικές πλημμύρες του καλοκαιριού του 2020 που είχαμε 8 νεκρούς στην Εύβοια».

Επιπλέον, ανέφερε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το τοπικό εργατικό δυναμικό στα έργα αποκατάστασης, το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει γίνει και πρότεινε πενταετείς προσλήψεις δασεργατών, ρητινοπαραγωγών από τις πληγείσες περιοχές απαραίτητες εργασίες στα καμένα δάση.

Τέλος, έδωσε βάση στη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα για τους επιχειρηματίες της περιοχής, σε συνδυασμό με φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει άμεση καταβολή των αποζημιώσεων «που ακόμη δεν έχουν δοθεί στο σύνολό τους για τους πληγέντες».

Η περιοδεία του ο Αλ. Τσίπρα θα συνεχιστεί, καθώς έχει το μεσημέρι συνάντηση  με τοπικούς φορείς στο Αχλάδι στο δήμο Μαντουδίου -Λίμνης- Αγίας Άννας, ενώ στις 7 το απόγευμα θα απευθύνει κεντρική ομιλία στη Χαλκίδα.