Το ζήτημα του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας δεν θα λυνόταν αν δεν αναδεικνυόταν η ουσία της διαφοράς από την ηγεσία των δύο εμπλεκομένων στη διαμάχη χωρών, γράφει το αραβικό δίκτυο Al Jazeera στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Το γεγονός ότι τα δύο βαλκανικά κράτη αντιμετώπισαν τελικά τη “δυσάρεστη” αλήθεια συνιστά τεκμήριο διορατικότητας και γενναιότητας. Και πρόκειται για λύση που δεν υπαγορεύτηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή τον ΟΗΕ. Αλλά για λύση που προτίμησαν οι δυο βαλκανικές χώρες και που σέβεται τους πολιτικούς τους πολιτισμούς, την κοινή τους ιστορία και τους εθνικούς τους προβληματισμούς. Θα αποτελέσει “προηγούμενο” που θα μας οδηγήσει προς μια νέα μη αταβιστική κουλτούρα, μακριά από εθνικισμούς και εμμονές σε μεγάλα ιστορικά αφηγήματα. Οι Τσίπρας και Ζάεφ αξίζουν το Νόμπελ Ειρήνης. Έπραξαν με όραμα και υπευθυνότητα» σημειώνει το αραβικό δίκτυο.

Ads

Η απροθυμία της Δύσης να δει κατά πρόσωπο την αλήθεια για το θέμα του ονόματος της «Μακεδονίας» ανέβαλε για σχεδόν τρεις δεκαετίες τη λύση, γράφει το Al Jazeera στην ηλεκτρονική του έκδοση και προσθέτει:

«Το ζήτημα θεωρούνταν αποτέλεσμα της αδιαλλαξίας δύο τυπικά εθνικιστικών βαλκανικών κρατών. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι παρέμεινε ανεπίλυτο γιατί οι απεσταλμένοι της δύσης που υποτίθεται θα μεσολαβούσαν απλά δεν ήθελαν να παραδεχτούν ποιο ακριβώς ήταν το πρόβλημα -για τον ΟΗΕ και τον ειδικό του απεσταλμένο, Μάθιου Νίμιτς. Διαφωνίες για θέματα “ταυτότητας” ήταν δυσάρεστες στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ