Με τα κρούσματα κοροναϊού να έχουν πάρει πάλι την ανιούσα και επιστήμονες να μιλούν για 6ο κύμα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Άλκης Βατόπουλος λέει στο tvxs.gr ότι δεν πρέπει να εκπλησσόμαστε αλλά Κράτος και πολίτες να περάσουμε στη «νέα κανονικότητα».

Ads

Μάλιστα ο καθηγητής κάνει λόγο για «υγειονομική υποχρέωση» των πολιτών να φορούν μάσκα σε χώρους με συνωστισμό, με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό που φορούν καπέλο κάτω από τον ήλιο και κράνος στη μοτοσικλέτα τους.

Την Τρίτη 21 Ιουνίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 12.537 κρούσματα, καταγραφή που είναι η μεγαλύτερη από τις 13 Απριλίου. Η έξαρση της εξάπλωσης του ιού αποτυπώνεται και στην συγκέντρωση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα ανά 100.000 κατοίκους, η οποία για την εβδομάδα 13-19 Ιουνίου σε σχέση με την προηγούμενη αυξήθηκε σημαντικά στις περισσότερες πόλεις, εκτός από την Πάτρα. Υπερδιπλάσιο φαίνεται να είναι το φορτίο στο Ηράκλειο, υπερτριπλάσιο στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης.

image

Ads

«Βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων, το οποίο κάποιοι ονομάζουν 6ο κύμα. Δεν έχει νόημα να εκπλησσόμαστε», επισημαίνει μιλώντας στο tvxs.gr ο Άλκης Βατόπουλος. «Τέτοια κύματα κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε στο εξής, δε θα απαλλαγούμε γρήγορα από αυτόν τον ιό. Συχνά εμφανίζονται νέοι κλώνοι οι οποίοι κατά κανόνα είναι λιγότερο παθογόνοι και άρα λιγότερο επικίνδυνοι από τους προηγούμενους. Βέβαια αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και την εμφάνιση κάποιου πιο παθογόνου», προσθέτει.

Στην ερώτησή μας εάν βλέπει σημαντική αύξηση των νοσηλειών το επόμενο διάστημα, ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας απάντησε: «Υπάρχει κάποια ανοσία στον πληθυσμό και με δεδομένο ότι οι νέοι αυτοί κλώνοι είναι λιγότερο παθογόνοι, δεν βλέπω να δημιουργείται υπερβολικά μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως μπορούμε να εκτιθέμεθα και να αρρωσταίνουμε».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος είχε κινηθεί την Κυριακή στον ΣΚΑΪ και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και επίσης μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Θεωρώ ότι με βάση τα στοιχεία που είδαμε στην Νότια Αφρική και την Πορτογαλία θα δούμε αύξηση και στην πίεση στο σύστημα υγείας», είχε πει ο καθηγητής συμπληρώνοντας όμως ότι
η πίεση αυτή θα είναι διαχειρίσιμη και δεν θα χρειαστούν, σε αυτή τη φάση, μέτρα.

Η διαφήμιση της Aegean και η «υγειονομική υποχρέωση»

Με απόφαση της κυβέρνησης από 1η Ιουνίου έχει αρθεί η υποχρεωτικότητα της μάσκας στους περισσότερους κοινόχρηστους χώρους πλην δομών υγείας και αστικών συγκοινωνιών, ενώ από τις 16 Μαΐου δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα. Παρόλο που αρκετοί συμπολίτες μας ακόμα προτιμούν να τη φορούν, περπατώντας στους δρόμους και τα καταστήματα, αμέσως διαπιστώνει κανείς μια αίσθηση απελευθέρωσης στους περισσότερους ανθρώπους. Μάλιστα η Aegean λάνσαρε διαφημιστικό σποτ στο οποίο η αίσθηση αυτή χρησιμοποιείται ως κίνητρο για αεροπορικά ταξίδια.

image

Εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη έχει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, η οποία είπε το Σάββατο στο Mega ότι «αν έχουμε πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων που νοσούν χωρίς να το ξέρουν, ή το ξέρουν και δεν απομονώνονται, και έχουμε ένα κύμα μετακινήσεων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αυτό θα μας θέσει σε υψηλό κίνδυνο», υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να επανέλθει η μάσκα άμεσα, και εννοώ σήμερα, στα αεροπλάνα και στα πλοία».

Μια άλλη οπτική εκφράζει μέσω του tvxs.gr ο καθηγητής Βατόπουλος. «Μπροστα σε αυτή τη συνθήκη, γνώμη μου είναι ότι δεν χρειάζεται η λήψη έκτακτων μέτρων από την Πολιτεία αλλά η εμπέδωση μιας νέας κανονικότητας με μόνιμα μέτρα», σημειώνει.

«Μπορεί πλέον να μην υπάρχει νομική υποχρέωση για την χρήση μάσκας αλλά υφίσταται υποχρέωση υγειονομική. Όπως φοράμε καπέλο και γυαλιά στον ήλιο, ζώνη στο αυτοκίνητο ή κράνος στη μοτοσικλέτα έτσι και στο εξής πρέπει να φοράμε μάσκα σε χώρους με συνωστισμό. Η υποχρέωση μπορεί να ιδωθεί και ως ηθική, μιας και οφείλουμε να προστατεύουμε τους συνανθρώπους μας», τονίζει ο καθηγητής.

Όσο για τις πρωτοβουλίες που κατά την γνώμη του πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Βατόπουλος λέει πως «πρέπει σε μόνιμη βάση να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η επιτρεπόμενη χωρητικότητα στους κλειστούς χώρους».