«Για να αλλάξουμε τα πράγματα» είναι ο τίτλος του κειμένου το οποίο υπογράφουν 40 προσωπικότητες, κυρίως, από τον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρόταση – μανιφέστο, την οποία, ανάμεσα σε άλλους, παρουσίασε ο Αλέκος Αλαβάνος, βάλλει κατά του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και απευθύνει έκκληση σε όλη την Αριστερά, μέσα και έξω από το ΣΥΡΙΖΑ, για κοινές πολιτικές δράσεις.

Ads

Η πολιτική πρωτοβουλία, η οποία«τίθεται προς συζήτηση», στοχεύει στη διαμόρφωση μιας «νέας κοινωνικής πλειοψηφίας με επίκεντρο την Αριστερά» και ενός «μετώπου αλληλεγγύης και ανατροπής». Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ και της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ανέφερε χαρακτηριστικά: «ρίξαμε ένα σπόρο και ελπίζουμε να φυτρώσει στην κοινωνία».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που ερμήνευε τη συγκεκριμένη κίνηση ως πρόθεση δημιουργίας νέου «πόλου» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος δήλωσε ότι δεν συμμερίζεται αυτή τη λογική και έκανε λόγο για μία πρωτοβουλία από την οποία μπορεί να ξεκινήσει «ένα μεγάλο εγχείρημα ευρύτατης ενότητας» της Αριστεράς. Ο ίδιος δήλωσε: «Πηγή της έμπνευσής μας είναι στοιχεία που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της χώρας, παράλληλα όμως, το κείμενο διατυπώνει προτάσεις για την ανάπτυξη της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με μεγαλύτερο δυναμισμό και με στόχο τη συγκέντρωση ευρύτερων δυνάμεων, καθώς απευθύνεται και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις». Οι «40» εκφράζουν, άλλωστε, την πεποίθηση ότι είναι δυνατές «κοινές πολιτικές δράσεις και σχέδια» ανάμεσα σε πολιτικές δυνάμεις που ανήκουν στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, στο ΚΚΕ, στις «αυθεντικές ριζοσπαστικές οικολογικές πρωτοβουλίες» αλλά και σε «ένα πολύ μεγάλο τμήμα του σοσιαλιστικού χώρου, που διαφωνεί με τις κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης».

Στο κείμενο, το οποίο θα αποτελέσει στη συνέχεια τη βάση για ανοιχτές συσκέψεις και συζητήσεις, ανάμεσα σε άλλα, γίνεται λόγος για «μία κυβέρνηση η οποία με τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδειξε ότι είναι έτοιμη για κάθε ενδοτισμό στις διεθνείς μαφίες των ‘αγορών’». «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξαπολύει σήμερα τη σφοδρότερη αντιλαϊκή, αντεργατική επίθεση των τελευταίων δεκαετιών», σημειώνεται, στο πλαίσιο της κριτικής κατά του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Επιπλέον, διατυπώνεται το συμπέρασμα: «Αντιλαμβανόμαστε το φόβο που τους προκαλεί μια Αριστερά η οποία έχει την ικανότητα να μπλοκάρει με το στοχασμό και τη δράση της τα γρανάζια του πολιτικού τους συστήματος και να εγκαινιάζει μια νέα, αντικαπιταλιστική οικονομική και πνευματική διαδρομή για τη χώρα». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίοι, σύμφωνα με το συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Θεωνά, «είναι αντιμέτωποι με μία αδιέξοδη και αλλοπρόσαλλη πολιτική που τους καταδικάζει σε μαρασμό».

Ads

Την πολιτική πρόταση υπογράφουν (στόχος, όπως αναφέρθηκε, δεν ήταν η συλλογή πολλών υπογραφών), ανάμεσα σε άλλους, ο Αλέκος Αλαβάνος (ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου), τα μέλη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Γαλάνης, Γρηγόρης Δεμέστιχας, Γιάννης Θεωνάς, Αντώνης Νταβανέλος, Γιώργος Σαπουνάς και Δήμος Τσακνιάς, το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, Αυγή Θεοδόση, ο συγγραφέας – δημοσιογράφος, Περικλής Κοροβέσης, η συγγραφέας, Νάντια Βαλαβάνη, ο εκδότης της εφημερίδας «Δρόμος», Ρούντι Ρινάλντι, και το μέλος της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», Θανάσης Κούρκουλας.

«Απέναντι στο ΣΥΝ η πλατφόρμα Αλαβάνου»

«Η πλατφόρμα που παρουσίασε σήμερα ο Αλέκος Αλαβάνος επιβεβαιώνει την ανοικτή συγκρότηση ενός πόλου συνιστωσών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ΣΥΝ», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού.

«Η πολιτική αυτή πλατφόρμα αποτελεί μια ολοκληρωτική επιστροφή στα ανεπαρκή στερεότυπα του παρελθόντος της Αριστεράς για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών εξελίξεων», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ανανεωτική Πτέρυγα υποστηρίζει ότι «τώρα επιβεβαιώνεται το μέγα λάθος που διαπράττει η ηγεσία του ΣΥΝ όταν δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό ζήτημα, που είναι οι προβληματικές σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ -ΣΥΝ, και περιορίζεται στην αναζήτηση εσωτερικών εχθρών στο κόμμα».