Δεν αναγνωρίζεται από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού το απολυτήριο που απέκτησαν οι απόφοιτοι Λυκείου μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων που θεσμοθέτησε φέτος το υπουργείο Παιδείας. Αυτό σημαίνει ότι 4.500 μαθητές που επέλεξαν να πάρουν το απολυτήριό τους μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων και χωρίς να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις βρίσκονται στον αέρα αφού το απολυτήριό τους δεν γίνεται δεκτό από κανένα πανεπιστήμιο των χωρών της ΕΕ.

Ads

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», παρά τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Παιδείας ότι και τα δυο απολυτήρια θα είναι ισότιμα, οι πρώτες ενέργειες για εγγραφή των υποψηφίων με «ενδοσχολικό» απολυτήριο στα περισσότερα ξένα πανεπιστήμια απέβησαν άκαρπες καθώς στις χώρες της ΕΕ ισχύει αυστηρή πιστοποίηση εκπαιδευτικών προσόντων και γίνονται δεκτά μόνο τα ενιαία απολυτήρια Λυκείου που μπορούν να οδηγήσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως το γαλλικό Βαccalaureate ή το γερμανικό Abitur. Με τον τρόπο αυτό αρκετοί νέοι που είχαν αποφασίσει να σπουδάσουν στο εξωτερικό αποκλείονται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού ακολουθούν αυτόνομη πολιτική στο θέμα του καθορισμού των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την εισαγωγή των φοιτητών, ωστόσο τα περισσότερα πιστοποιούν τους βαθμούς στα μαθήματα βαρύτητας από το βαθμό που έχει πάρει ο υποψήφιος στο αντίστοιχο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ πολλά είναι αυτά που για να δεχτούν φοιτητές έχουν ως προϋπόθεση το απολυτήριό του να του δίνει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας του.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», με τα κριτήρια που καθορίζουν την εισαγωγή των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προκύπτουν από τις πρεσβείες των χωρών που επιλέγουν συνήθως οι Έλληνες που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό είναι:

Ads
  • Ένα γενικό πιστοποιητικό που δίνεται μετά το τέλος της γενικής ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή το απολυτήριο
  • Η βαθμολογία του απολυτηρίου

Πρόσθετες εξετάσεις σε ορισμένα μαθήματα ανάλογα με τις σπουδές

Τα πανεπιστήμια της Μεγάλης Βρετανίας δεν δέχονται το απολυτήριο χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ ορισμένα απαιτούν για την εγγραφή των φοιτητών και καλό βαθμό στα μαθήματα βαρύτητας. Τα πανεπιστήμια της Γερμανίας ζητούν από τους υποψηφίους και βεβαίωση πρόσβασης στις πανελλαδικές εξετάσεις και υψηλό βαθμό απολυτηρίου, ενώ απαραίτητη θεωρούν τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις και τα πανεπιστήμια της Γαλλίας καθώς ζητούν απολυτήριο που δίνει στο φοιτητή πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας του. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ιταλία. Αντίθετα σε Ρουμανία και Βουλγαρία τα πανεπιστήμια δέχονται το ελληνικό απολυτήριο χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί γονείς και φοιτητές βρίσκονται σε αδιέξοδο ενώ το υπουργείο Παιδείας δεν έχει πάρει θέση για το θέμα αν και γνωρίζει το πρόβλημα σε όλη του την έκταση καθώς έχει δεχτεί ήδη πολλές διαμαρτυρίες από γονείς.

Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ. Κουρουτός, με επιστολή του προς τον Γ. Παπανδρέου, ζητά την παρέμβασή του ώστε «να μπορέσουν οι εξαπατηθέντες μαθητές να πάρουν μέρος στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν αύριο και να μπορέσουν έτσι να αποκτήσουν ισότιμο απολυτήριο ώστε να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό». Η ΟΙΕΛΕ έχει επιπλέον προσφύγει στο ΣτΕ καταγγέλλοντας ότι το διπλό απολυτήριο απαξιώνει το Λύκειο. Η εν λόγω υπόθεση θα συζητηθεί στις 9 Ιουνίου.