Σε μιά σημαντική συνάντηση που κανείς δεν θέλησε να “χάσει” έγινε το 13ο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ στην Τύνιδα από τις 24 ως τις 28 Μαρτίου 2015.

Ads

Ο τεράστιος χώρος του Πανεπιστημίου Al Manar φιλοξένησε προσωπικότητες, κινήματα, οργανώσεις από όλα τα μέρη της γής. 50.000 συμμετέχοντες από 125 χώρες έδωσαν το “παρόν” με ζωντάνια, ενθουσιασμό, φαντασία, αποφασιστικότητα για κοινούς αγώνες, για μια κοινωνία που θα σέβεται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ανοιχτή σε εναλλακτικές προτάσεις και  προοπτικές. 

Με κεντρική θεματική του φόρουμ, την “Αξιοπρέπεια και τα Δικαιώματα”,  διοργανώθηκαν 1.500 δράσεις (εργαστήρια, ομιλίες, θεατρικά/μουσικά δρώμενα), στις οποίες συμμετείχαν 5000 οργανώσεις, οι πιο πολλές προερχόμενες από τις χώρες του Μagreb. 

Ο βροχερός καιρός και ο δυνατός αέρας, σε όλη την διάρκεια του φόρουμ, μπορεί να γκρέμιζε τις δεκάδες σκηνές που είχαν στηθεί, όμως, δεν κατάφερε να μειώσει τον ενθουσιασμό , την διάθεση επικοινωνίας και προσέγγισης  ενός πολύχρωμου,  πολύβοου , πλήθους, που παρά την διαφορετικότητα, ενώνονταν από την κοινή επιθυμία να χτίσουν δεσμούς , συνεργασίες, προοπτικές στο όνομα της Αλληλεγγύης που ξεπερνά τα σύνορα αλλά και τα “στερεότυπα”… 

Ads

Η πιο μαχητική έκφραση της Ελπίδας, άνθισε αυτές τις μέρες στην Τύνιδα. Η πρωτεύουσα της Τυνησίας, μιάς υπερχρεωμένης, (με όσα αυτό συνεπάγεται) μεσογειακής χώρας, είχε ακόμα, πολύ νωπό το πλήγμα που δέχθηκε από την επίθεση τρομοκρατών των ISIS στο Μουσείο Bardo, στο κέντρο της Τύνιδας, με βαρύτατο απολογισμό σε ανθρώπινα θύματα. 

Το χτύπημα των ισλαμιστών, δεν καταφερόταν, μόνο, ενάντια στους ξένους τουρίστες που δολοφονήθηκαν, αλλά, κυρίως, στον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, και κατ επέκταση, στην εξαιρετικά εύθραυστη δημοκρατία των πρόσφατων μηνών, σε μια χώρα με δομές υπό διάλυση και τον πληθυσμό κάτω από το όριο της φτώχειας… 

Η παρουσία της ελληνικής αποστολής, η συμμετοχή στην διαδήλωση της 1ης μέρας στο κέντρο της πόλης, ενάντια στον Φόβο και τον Σκοταδισμό, ήταν η έμπρακτη “απάντηση” αλληλεγγύης σε ένα λαό που παλεύει να σταθεί όρθιος! 
Η πρόσφατη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, μας έφερε, όλες και όλους στο προσκήνιο του ενδιαφέροντος. 

Είμαστε η προσωποποίηση της ελπίδας ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν για όλους, ότι οι απάνθρωπες πολιτικές αυστηρότητας μπορούν να ανατραπούν από την δύναμη του λαού…ότι οι λαοί μπορούν να “πάρουν πίσω” τον έλεγχο της ζωής τους. 

Σαν μέλος  της  αποστολής του Ευρωπαϊκού  Δικτύου για την Υγεία, παρουσίασα, την “Κατάσταση της Υγείας  στην Ελλάδα/ Κοινωνικές δομές Αλληλεγγύης, Κ.Ι.Φ.Α”, καθώς και ομιλία, με θέμα την  “Η Πρόσβαση των Γυναικών σε Υπηρεσίες Υγείας, απαραίτητη προϋπόθεση για την Ισότητα”. 

Το ακροατήριο ήταν πολυπληθές, προερχόταν από διάφορες χώρες, και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την αλλαγή στην Ελλάδα, μετά την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις, με επίκεντρο ,τις προσδοκίες του ελληνικού λαού, σήμερα, αλλά και τις δυνατότητες μιάς κυβέρνησης της αριστεράς να αντισταθεί στις πιέσεις της Τρόικα, και να εφαρμόσει το πρόγραμμα της και, κυρίως, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση! 

Τα φώτα των ΜΜΕ , Τύπος και Τηλεόραση ,ήταν στραμμένα στην Ελλάδα που αντιστέκεται ,και γίνεται η ελπίδα για τους λαούς του κόσμου, και το σύνθημα : “Να δώσουμε  στην Ελλάδα μια ευκαιρία”, ήταν ορατό στα πανό, στις λέξεις , στα βλέμματα των ανθρώπων… 

Έχοντας, πιά, επιστρέψει στην πατρίδα, προσπαθώ να βάλω σε τάξη στην μνήμη μου, όσα συνέβησαν αυτές τις 4 μέρες στην Τύνιδα.  “Πλεονασματικός” ο απολογισμός της επικοινωνίας με τα κινήματα του κόσμου, με τις δυνάμεις  πρωτοπορίας, εναλλακτικών προτάσεων και ,ανθρωποκεντρικής προσέγγισης των διεθνών προκλήσεων… Η μόνη, ίσως , ευκαιρία για ανατροπή της κοινωνικής αδικίας και για σεβασμό στην αξιοπρέπεια του ατόμου! 

Και, βέβαια ,παραμένει αναπάντητο  το ερώτημα που βάζω στον εαυτό μου, μετά από κάθε παγκόσμιο φόρουμ: “Πόσο δυνατό είναι το κίνητρο που ωθεί ετερόκλητους , υπέροχους ανθρώπους, από τις 5 Ηπείρους, να διασχίσουν την γή, για να συναντηθούν για λίγα 24ωρα , να χτίσουν δεσμούς αλληλεγγύης, να μοιραστούν όνειρα, αγώνες, ελπίδες για το αύριο, να “αλληλοτροφοδοτηθούν” με πίστη κι αγωνιστικότητα”…

Και ο κόσμος μας μοιάζει να “χωράει” στα χέρια, στα βλέμματα  στις ψυχές τους! 

Και του χρόνου, λοιπόν… 
 
ΣΟΦΙΑ ΤΖΙΤΖΙΚΟΥ 
ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ, υπεύθυνη στο Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλληλεγγύης  Αθήνας 

Μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Υγεία 
Αντιπρόεδρος της UNICEF Ελλάδας ,
 
Ακολουθεί η Διακήρυξη του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ: 

ΑΣ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΜΑΖΙ. ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΝΟΙΑ             
   
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ  ΦΟΡΟΥΜ  

ΤΥΝΙΔΑ  28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015 

Στήν βάση ενός προγράμματος το οποίο εκπονήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, από 30 οργανώσεις, εμείς, τα κοινωνικά κινήματα, τα συνδικάτα συλλογικότητες και τα άτομα, παρόντες στην Τύνιδα, στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ, μοιραστήκαμε τις αναλύσεις ,τις εμπειρίες και τις προοπτικές μας στον τομέα της Υγείας και της Κοινωνικής Προστασίας. 

Προσεγγίσαμε θέματα τα οποία συνδέονται με τους κοινωνικούς συντελεστές της Υγείας, όπως η Φτώχεια, οι συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης, ανισότητας των φύλων, πρόσβαση στο Νερό. 
Συζητήσαμε ,επίσης, την  συνεχή αύξηση της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Αυτές οι συζητήσεις μας επέτρεψαν να διαπιστώσουμε ότι η κρίση στην Υγεία και την Κοινωνική Πρόνοια, αποτελεί , στην πραγματικότητα, την συνέπεια των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, παγκόσμια : 

  • *H χρηματιστικοποίηση της οικονομίας, διεθνώς, με την συμβολή νομισματικών πολιτικών, και την υπερχρέωση, καταβροχθίζουν όλα τα έθνη μεγάλα και μικρά, επιβάλλουν πολιτικές λιτότητας, και προάγουν τα συμφέροντα των τραπεζών και των πολυεθνικών ,εις βάρος των κοινωνικών και υγειονομικών πολιτικών. 
  • *Οι σχέσεις ισχύος, όπως, μονομερώς , διαμορφώνονται από τις συνθήκες ελεύθερης αγοράς, ευνοούν τα κέρδη των τραπεζών και των πολυεθνικών ,εις βάρος των λαών , με την συνενοχή πολλών κυβερνήσεων. 
  • *Η παγκοσμιοποίηση της αγοράς στην Υγεία και την Κοινωνικής Πρόνοια, έχει καταστροφικές συνέπειες στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, στους εργαζόμενους στον χώρο της υγείας, στις συντάξεις, στις συνθήκες εργασίας, στην ποιότητα των υπηρεσιών, στην μετανάστευση υγειονομικών από τον Νότο προς τον Βορρά, και από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. 
  • *Ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός των εμπόλεμων και κατεχόμενων περιοχών στον πλανήτη, προκαλούν απώλειες ανθρώπινων ζωών, εδαφών, εργασίας, τροφής. Επίσης, προκαλούν την αύξηση της “μη ανοχής” ανάμεσα στις κοινότητες, την τρομοκρατία και τις διαμάχες των σεχτών. 
  • *Το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης επωμίζονται  οι πιό ευάλωτες ομάδες, οι γυναίκες, τα παιδιά οι πρόσφυγες, οι φτωχοί, τα άτομα με αναπηρία, οι εργάτες/τριες, οι αγρότες/τισες. 

Η υγεία είναι το εύ ζήν  σε όλα τα επίπεδα:  σωματικό, πνευματικό, ψυχικό, κοινωνικό, περιαυτολογικό. 

Είναι Θεμελιώδες Ανθρώπινο Δικαίωμα για όλους και όλες, καθώς και ένα κοινωνικό αγαθό για την ανθρωπότητα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του αποτελεί η δυνατότητα των πληθυσμών να ζουν ειρηνικά, ελεύθεροι από καθεστώτα κατοχής, σε οποιοδήποτε μέρος της γης. 

Η επιβολή εναλλακτικών πολιτικών, αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα! 

  • *Τα Δικαιώματα των λαών στο Περιβάλλον, στην Εργασία, στις Συνθήκες Εργασίας, στην πρόσβαση στο Νερό, στην Εκπαίδευση, στην Τροφή, στον Πολιτισμό, στην Στέγη, στο Εύ Ζήν, θα πρέπει να ισχύσουν , να κατοχυρωθούν να υπερασπισθούν και να επεκταθούν. 
  • *Η προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αξιοπρέπειας, θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα ενός συνολικού σχεδιασμού των κοινωνικών πολιτικών, παγκόσμια. 
  • *Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μία προσέγγιση η οποία θα βασίζεται σε ένα συνολικό σύστημα Περίθαλψης, στο οποίο θα περιλαμβάνεται η πρόληψη και η χρήση φυσικών μεθόδων. 
  • *Ένα ενοποιημένο σύστημα Περίθαλψης και Κοινωνικής Πρόνοιας θα πρέπει να έχει δημόσιο (δωρεάν)χαρακτήρα για όλους, η δε χρηματοδότηση του να γίνεται φορολόγηση του κεφαλαίου , με κοινωνική συμμετοχή. 
  • *Θα πρέπει να ισχύσει συμμετοχικό σύστημα διοίκησης αυτού του συστήματος και οικονομικός έλεγχος από τους χρήστες και κοινωνικούς εταίρους. 
  • *Όλες οι μορφές εμπορευματοποίησης στην Υγεία θα πρέπει να απορριφθούν. 
  • *Θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση σε βασικά φάρμακα καλής ποιότητας και όχι σε όσα καλύπτονται από τις πατέντες  των μονοπωλίων της φαρμακοβιομηχανίας. 
  • *Οι Διεθνείς Οργανισμοί και Επιτροπές θα πρέπει να διασφαλίζουν την διαφάνεια τους, και την ανεξαρτησία τους από τα συμφέροντα των πολυεθνικών , και της ιδιωτικής χρηματοδότησης. 
  • Πιστεύουμε, εμπνευσμένοι από την εμπειρία μας, ότι Τώρα είναι η ώρα της συλλογικής μας Δράσης. 
  • Ας εργαστούμε μέσα στα δίκτυα μας  για την ανταλλαγή και την διάχυση  της γνώσης και των στοιχείων, επεκτείνοντας τα κινήματα μας, ενδυναμώνοντας ο ένας τον άλλο στις κινητοποιήσεις μας, χτίζοντας διεθνή αλληλεγγύη που θα μας επιτρέψει να αλλάξουμε τον συσχετισμό των δυνάμεων. 

Ας δράσουμε στο πολιτικό επίπεδο: 

  • Νομοθετική διασφάλιση του Δικαιώματος στην Υγεία και Κοινωνική Πρόνοια 
  • Ενδυνάμωση των κινημάτων στην άσκηση ελέγχου και πίεσης στο πολιτικό σύστημα ώστε να γίνουν σεβαστά τα Δικαιώματα τους. 
  • Οι υγειονομικοί ,οι χρήστες των υπηρεσιών οι πολίτες ,ας  γίνουν πραγματικοί φορείς αλλαγών , μέσα από εκπαίδευση κι ευαισθητοποίηση. 
  • Ας δημιουργήσουμε συμμαχίες ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους χρήστες, τα συνδικάτα και το κοινωνικά κινήματα, προάγοντας την ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας. *Ας συνδέσουμε τις δράσεις μας  με κινήματα που δραστηριοποιούνται ενάντια στο χρέος , σε πολιτικές λιτότητας, συνθήκες εργασίας, προστασία περιβάλλοντος, ισότητα των φύλων.