Στο κενό κινδυνεύει να βρεθεί η συμφωνία για την ανέγερση τζαμιού μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του υπουργείου Παιδείας σε έκταση που θα παραχωρούσε το Πολεμικό Ναυτικό. Ο λόγος είναι ότι ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, παραχωρεί…περισσότερη έκταση από αυτή που απαιτείται!

Ads

Τις λεπτομέρειες της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ υπουργείου και Δήμου για την ανέγερση του τζαμιού στο Βοτανικό, έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση έξι βουλευτών του ΛΑΟΣ. Χωρίς να αμφισβητεί το περιεχόμενο της συμφωνίας, θέτει έναν όρο που καθιστά πολύ δύσκολη έως και αδύνατη την υλοποίηση της.

Το αρχικό σχέδιο συμφωνίας προέβλεπε την ανέγερση του τζαμιού σε έκταση 17 στρεμμάτων που θα παραχωρούσε το Πολεμικό Ναυτικό στο χώρο που αποκαλείται «Ναυτικό Οχυρό Βοτανικού». Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο υπουργός στην γραπτή απάντησή του προς τους βουλευτές του ΛΑΟΣ, όταν ενημερώθηκε σχετικά ζήτησε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο της συνολικής μετεγκατάστασης του Πολεμικού Ναυτικού από το Βοτανικό… με μόνη προϋπόθεση να αναλάβουν το κόστος το υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων ή ο Δήμος Αθηναίων.

Η εξέλιξη φημολογείται ότι οφείλεται στις αντιδράσεις για στενή γειτνίαση τζαμιού και Πολεμικού Ναυτικού και μπορεί να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις ή και σε επ’ αόριστον ματαίωση του σχεδίου, εφόσον το υπουργείο Παιδείας και ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορέσουν να ανταποκριθούν οικονομικά. Την ίδια ώρα, η «προϋπόθεση» Βενιζέλου αναμένεται να εκτοξεύσει το κόστος των 2.500.000 ευρώ που προέβλεπε το σχέδιο του Δήμου Αθηναίων για την κατασκευή των νέων κτιρίων που θα μετεγκατασταθούν από το χώρο που είχε αρχικά προβλεφθεί. Ή εναλλακτικά της πρόσθετης οικονομικής επιβάρυνσης, ανταλλαγή δημόσιων εκτάσεων μέσω της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία» η εναλλακτική πρόταση του υπουργού Άμυνας, αφορά την ανέγερση του τζαμιού σε ένα άλλο κομμάτι της επίμαχης έκτασης και όχι στο τμήμα που τώρα προβλέπεται.

Ads

Με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία δεν είναι απίθανο οι χιλιάδες μουσουλμάνοι της πόλης να πουν «αντίο» στο όνειρο για την ανέγερση ισλαμικού τεμένους, τουλάχιστον για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Όπως όλα δείχνουν η «προϋπόθεση» του υπουργείου Άμυνας πιθανόν μπλοκάρει το εγχείρημα.