Διανύουμε το δεύτερο εικοσιτετράωρο από την δημοσίευση των φωτογραφιών από το δρώμενο στην Ακρόπολη που ευτέλισε το μνημείο και  προκάλεσε σάλο, και κανείς από την κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει την ευθύνη να μιλήσει για το τι συνέβη. Έρχονται στο φως, όλο και περισσότερα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση συμμετείχε στην υποδοχή της αποστολής των 120 επιχειρηματιών από την Ινδία  ακόμη κι αν μετά την κατακραυγή επιχειρεί να το αρνηθεί, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιήθηκε ως φόντο ο Παρθενώνας, με δρώμενα χουντικής αισθητικής.

Ads

Όσο κι αν το αρνείται η κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού, η συναυλία που μετέτρεψε τη Ρωμαϊκή Αγορά σε σκηνικό του Μπόλιγουντ και το δρώμενο με τις αρχαιοελληνικές ενδυμασίες στα Προπύλαια, τον Παρθενώνα και το Ερέχθειο, είχαν την υπογραφή τους.

Ποια είναι τα στοιχεία που διαψεύδουν το υπουργείο και αποδεικνύουν και κυβερνητική εμπλοκή;

Ads

Οι 120 Ινδοί μεγαλοεπιχειρηματίες, ήρθαν στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την τελευταία επίσκεψη του στην Ινδία. Οι δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί για αυτούς στη χώρα μας το Σάββατο 27 Απριλίου αδειοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού (ΥΠΠΟ).

Συγκεκριμένα το ΥΠΠΟ αδειοδότησε μετά από απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (18/4), άδεια για αθλητικές δραστηριότητες των Ινδών στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Επίσης αδειοδότησε, και μάλιστα εσπευσμένα, τη συναυλία δημοφιλή Ινδού τραγουδιστή μέσα στη Ρωμαϊκή Αγορά. Η συναυλία, που προκάλεσε ερωτήματα σε εργαζόμενους και διερχόμενους είχε είσοδο μόνο για 240 προσκεκλημένους, με ειδική λίστα. Πέρα από το γεγονός ότι πολλοί τουρίστες διαμαρτυρήθηκαν, δεν ήταν λίγοι όσοι ρωτούσαν «τι πάρτι γίνεται στη Ρωμαϊκή Αγορά», καθώς η δυνατή μουσική και η αισθητική μπόλιγουντ είναι κάτι που δεν συνηθίζεται σε τέτοια μνημεία, όπου συνήθως αδειοδοτούνται συναυλίες με άλλα είδη μουσικής, λιγότερο θορυβώδεις.

Εντύπωση προκάλεσαν και οι fast track διαδικασίες. Το ΚΑΣ, υπό την προεδρία του ΓΓ του ΥΠΠΟ και με εισήγηση της Διευθύντριας της ΕΦΑΠΑ Ε. Κουντούρη, συνεδρίασε στις 24 Απριλίου και η άδεια εκδόθηκε στις 26 Απριλίου, για να έχουν οι εκατομμυριούχοι Ινδοί τη δυνατότητα, να ψυχαγωγηθούν όπως θέλουν στις 27 του μήνα.

Η επίσκεψη στην Ακρόπολη έγινε μετά το Καλλιμάρμαρο και πριν την συναυλία στη Ρωμαϊκή Αγορά. Καθίσταται κάπως δύσκολο να μη γνώριζε η πολιτική ηγεσία του Υπ. Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και η Διευθύντρια της Εφορείας Πόλης Αθηνών και εισηγήτρια στο ΚΑΣ (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) το πρόγραμμα της αποστολής.

Άλλωστε, οι άδειες του ΥΠΠΟ εκδόθηκαν στο ελληνο-ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας, που συντόνιζε και τις επαφές των Ινδών επιχειρηματιών στην Αθήνα. Στην φωτογραφία από την Ακρόπολη, την ώρα του εθνοκίτς δρώμενου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, ο Γ. Τσακοπιάκος (πρόεδρος της ΠΟΕ ΥΠΠΟ και δεξί χέρι της υπουργού πολιτισμού και υπόδικος στην υπόθεση του αμαρτωλού ταμείου αλληλοβοήθειας ) συνομιλεί με τον Άγγελο Τσαβδάρη, πρόεδρο του ελληνο-ινδικού Επιμελητηρίου. Ο κ. Τσαβδάρης είναι γνώριμος της κυβέρνησης από την δράση του ελληνο-ινδικού Επιμελητηρίου. Φρόντισε άλλωστε να φέρει σε επαφή τους Ινδούς επιχειρηματίες με κυβερνητικά στελέχη στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Τσαβδάρης αυτοπροσώπως επόπτευσε και την επίσκεψη του γκρουπ των Ινδών στην Ακρόπολη, στο πλαίσιο της οποίας πληρώθηκαν κομπάρσοι για να παριστάνουν τις Καρυάτιδες, τους Κούρους και τους θεούς του Ολύμπου. Φαίνεται ότι κανείς δεν ενημέρωσε τον κ. Τσαβδάρη ή το τουριστικό πρακτορείο που οργάνωσε το δρώμενο, ότι τέτοια ταμπλώ βιβάν στην Ακρόπολη, χρειάζονται άδεια του ΚΑΣ και ότι τέτοιο φτηνό θέαμα δεν θα είχε ποτέ αδειοδοτηθεί!

Σίγουρη κυβερνητική εμπλοκή όμως, δείχνει και η παρουσία της μπάντας του Λιμενικού Σώματος με στολές και εθνόσημα, που υποδέχτηκε τους Ινδούς επισκέπτες στην είσοδο της Ακρόπολης! Το λιμενικό είναι στρατιωτικά οργανωμένο σώμα. Δεν νομιμοποιείται να κάνει εμφανίσεις χωρίς άδεια και πρόσκληση δημόσιου φορέα. Κάθε εμπλοκή υπηρεσιών του σε ιδιωτικές συναλλαγές είναι βαρύτατο αδίκημα. Ποιος από την κυβέρνηση κάλεσε τη μπάντα του Λιμενικού εκείνη την ώρα στην Ακρόπολη;

Το tvxs επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της μπάντας του λιμενικού ο οποίος δήλωσε αναρμόδιος να απαντήσει και μας παρέπεμψε απευθείας στο αρμόδιο υπουργείο στο οποίο υποβάλαμε τα ερωτήματα μας που δεν έχουν απαντηθεί έως αυτή την ώρα.

Ποιος από την κυβέρνηση παρουσίασε τους Ινδούς επιχειρηματίες ως επίσημους προσκεκλημένους της χώρας -που δεν ήταν- ώστε να δικαιολογείται η παρουσία του Λιεμνικού; Από ποιον ήρθε η άνωθεν εντολή ώστε να κλείσουν οι πόρτες της Ακρόπολης, μισή ώρα αργότερα από το νόμιμο ωράριο του αρχαιολογικού χώρου (8 μμ), κάτι που συμβαίνει ως τώρα μόνο για επίσημους προσκεκλημένους; Το σίγουρο είναι ότι κάποιος παρουσίασε στους αρχαιοφύλακες την αποστολή των Ινδών ως «επισήμων» και διαβεβαίωσε ότι «είχαν άδεια» για το δρώμενο.

Ακόμα κι αν το μπόλιγουντ πανηγυράκι στήθηκε με πρωτοβουλία του ταξιδιωτικού γραφείου που είχε αναλάβει την οργάνωση της επίσκεψης των Ινδών επιχειρηματιών, θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην είσοδο της Ακρόπολης, και να μην τρωθεί το κορυφαίο μνημείο από την αισθητική χουντικών εορτών. Γι’ αυτό υπάρχουν οι νόμοι και οι υπηρεσίες που τους εφαρμόζουν, αυτή είναι η αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού. Και σε αυτή την αποστολή απέτυχε παταγωδώς.

Η κυβέρνηση οφείλει να  σταματήσει να κρύβεται και να πει -ακόμη και τώρα- την αλήθεια. Εκτός αν η προστασία των μνημείων δεν είναι ζητούμενο, όταν οι επισκέπτες είναι πλούσιοι επιχειρηματίες συνομιλητές του πρωθυπουργού.