Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε, στο πλαίσιο των εξωφρενικών αυξήσεων στην τιμή εισιτηρίου στους αρχαιολογικούς χώρους, να μετατρέψει την Ακρόπολη και σε «πριβέ» ατραξιόν για γερά πορτοφόλια, που δεν θα έχουν πρόβλημα να δώσουν 5.000 ευρώ για να «χαρούν» το μνημείο μόνοι τους ή με την παρέα τους, η απάντηση είναι… ότι «το ζητούσε ο κόσμος».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα να επιβληθούν επικές αυξήσεις στα εισιτήρια των κρατικών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με την εισοδο στην Ακρόπολη να κοστίζει σύντομα 30 ευρώ το άτομο.

Στο ίδιο πλαίσιο, εγκρίθηκε και η ολιγομελής «πριβέ» και πανάκριβη επίσκεψη στο μνημείο, σε έναν ακόμη θρίαμβο της εμπορευματοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ερωτώμενη σχετικά από το Assosciated Press, η Νικολέττα Διβάρη-Βαλάκου, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΟΔΑΠ (Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων) είπε ότι η νέα υπηρεσία Ακρόπολης θα ισχύει για τέσσερις ομάδες έως πέντε ατόμων η καθεμία.

Ads

Θα κοστίζει 5.000 ευρώ ανά ομάδα, αν και τα άτομα που είναι προετοιμασμένα να καλύψουν ολόκληρο το κόστος της ομάδας είναι ευπρόσδεκτα να επισκεφθούν την Ακρόπολη μόνοι τους.

«Αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε (το μέτρο) … επειδή υπάρχει ζήτηση, ο κόσμος το ζητούσε» δήλωσε στο Associated Press.

«Δεν θα βλάψει τον αρχαιολογικό χώρο, μάλιστα θα συμβάλει στην καλύτερη προβολή του», πρόσθεσε. «Και τα έσοδα θα επανεπενδύονται σε πολιτιστικά έργα και μνημεία».

Οι επισκέψεις, με πιστοποιημένους ξεναγούς, θα διαρκούν έως δύο ώρες – από τις 7-9 π.μ. λίγο πριν ανοίξει ο χώρος, ή 8-10 μ.μ. μετά το κλείσιμο του.

Η κυρία Διβάρη-Βαλακού δήλωσε ότι αν πάει καλά, το πρόγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί από το 2025 και μετά και σε άλλες μεγάλες τοποθεσίες.

«Από την 1η Απριλίου 2024, η Ελλάδα σχεδιάζει να προσφέρει αποκλειστικές ξεναγήσεις στον ισχυρότερο τουριστικό της μαγνήτη σε μια χούφτα εύπορων επισκεπτών εκτός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας.

Το μέτρο αποτελεί μέρος της αναθεώρησης της πολιτικής έκδοσης εισιτηρίων για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας, στα οποία θα σημειωθούν οριζόντιες αυξήσεις από τον Απρίλιο του 2025» αναφέρει το δημοσίευμα.