«Δηλώνουμε σαφώς ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι πρόσφυγες, είναι παράνομοι μετανάστες. Δεν τους επιτρέπουμε να μπουν στη χώρα μας. Αποτελούν απειλή για την πατρίδα μας. Έχουμε ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας που είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και το κάνουμε».

Ads

To μήνυμα προέρχεται από τον Αλκιβιάδη Στεφανή, υφυπουργό ´Αμυνας της χώρας. Ο οποίος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και αφού διέτρεξε τη μεθόριο από τον Εβρο ως το Φαρμακονήσι, διακήρυξε πως η «πατρίδα» απειλείται από τους απελπισμένους και άοπλους εκτοπισμένους που στέλνει ο Ερντογάν, αποφάσισε πως ουδείς εξ αυτών είναι πρόσφυγας – γνωρίζει άραγε ο κ. Στεφανής τον ορισμό που δίνει ο ΟΗΕ στην έννοια «πρόσφυγας»; – και διαμήνυσε πως αποτελεί «ιερή υποχρέωσή» μας η απώθησή τους.

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής είναι ο ίδιος άνθρωπος, και στρατιωτικός, που κατά τις πληροφορίες που ουδέποτε διαψεύστηκαν είχε την επική ιδέα του πλωτού φράγματος στο Αιγαίου που θα συγκρατούσε πρόσφυγες, μετανάστες και όσους άλλους, κατά την άποψή του, απειλούν την καθαρότητα της φυλής και τα ιερά και όσια του Έθνους…

Και είναι, κυρίως, ένας από όλα εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα που στο τελευταίο πενθήμερο της εθνικής και κοινωνικής παράνοιας έχουν βγει στην πρώτη γραμμή για να μεταδώσουν τη διχαστική, ρατσιστική και, εν τέλει, ακροδεξιά γραμμή που επιβάλει στη χώρα η αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης ενώπιον μιας πρωτοφανούς κρίσης μετακίνησης πληθυσμών – μιας κρίσης πρωτίστως ανθρωπιστικής και γεωπολιτικής που πριμοδοτεί με μακάρια υποκρισία η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ads

Μαζί με τον κ. Στεφανή, πιάνουν στασίδι στα τηλεπαράθυρα και στην επιχείρηση πυροδότησης εθνικιστικού πυρετού οι συνήθεις μπουρλοτιέρηδες:

Πρώτος ο Άδωνις Γεωργιάδης, βγήκε στην τηλεόραση του Open για να προαναγγείλει όχι απλά «κλειστά κέντρα» αλλά… «ισόβιες φυλακές για τους πρόσφυγες. «Χωρίς κλειστά κέντρα, δηλαδή χωρίς τις εικόνες του εγκλεισμού και της αποτροπής δεν θα σταματήσουν» είπε, προσθέτοντας: «Για να σταματήσουν οι βάρκες, πρέπει αυτοί που μπαίνουν στις βάρκες να σταματήσουν να πληρώνουν τους λαθρέμπορους. Για να γίνει αυτό πρέπει να ξέρουν από τους προηγούμενους ότι εδώ πέρασαν άσχημα, ότι εδώ τους κλείσαμε μέσα και δεν μπορούν να κάνουν αυτό που θέλουν». Και εν κατακλείδει, διακήρυξε πως τα κλειστά κέντρα υπέρ των οποίων τα ΜΑΤ έπνιξαν με χημικά τα νησιά  «θα είναι προσωρινές φυλακές και ισόβιες φυλακές για όποιον δεν θέλει να επιστρέψει πίσω».

Παραπλεύρως, σε άλλο τηλεπαράθυρο, ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μπογδάνος δήλωνε ότι «πρέπει να ευχαριστούσε τον Ερντογάν «που κατήργησε τα προσχήματα που μας έδωσε το δικαίωμα να επικαλεστούμε επιτέλους ‘κατάσταση εκτάκτου ανάγκης’. Που έδωσε προσωπικά στον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την ευκαιρία να δείξει το μέταλλό του. Γιατί πιστεύουμε στο μέταλλο του Έλληνα ηγέτη». Κοινώς, «να ευχαριστούμε τον Ερντογάν» που έδωσε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να συσπειρώσει το ακροδεξιό της ακροατήριο κηρύσσοντας την χώρα αμυνόμενη σε έναν ανύπαρκτο πόλεμο, παρακάμπτοντας βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενεργοποιώντας τα πιο σκοτεινά ένστικτα μιας κοινωνίας που την σπρώχνει στα όρια του διχασμού.

Στην ίδια λογική και ο, εξαφανισμένος μέχρι προχθές, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (;) Νότης Μηταράκης. Ο οποίος δήλωσε από τη Χίο ότι στο εξής οι νεοεισερχόμενοι μέσω θαλάσσης μετανάστες – πρόσφυγες θεωρούνται κρατούμενοι και θα προωθούνται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πού θα προωθούνται δηλαδή, στις… φυλακές Κορυδαλλού; Και αυτή είναι η διέξοδος που βρίσκει η κυβέρνηση για αποσυμφόρηση των νησιών και μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα – η μετατροπή των προσφύγων σε «κρατούμενους» για να μην ξεσηκωθούν οι γαλάζιοι τοπάρχες της ηπειρωτικής Ελλάδας;

Οι απαντήσεις αναμένονται επί ματαίω από την κυβέρνηση Μητσοτάκη – οι πρόθυμοι όμως να δώσουν ιδεολογικό και νομιμοποιητικό περίβλημα σ’ αυτή τον βομβαρδισμό ρατσιστικού και εθνικού μένους δεν εξαντλούνται στο πολιτικό προσωπικό της ΝΔ. Το σημερινό άρθρο του Γιάννη Πρετεντέρη στα ΝΕΑ είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων και της ατζέντας που επιχειρείται να επιβληθεί:

«Να κόψουμε τα καλαμπούρια», γράφει. « Δεν αντιμετωπίζουμε μετανάστες, ούτε πρόσφυγες, ούτε λαθρομετανάστες, ούτε κατατρεγμένους, ούτε απελπισμένους. Αντιμετωπίζουμε μια εισβολή. Οργανωμένη από την Τουρκία. Που αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου εκβιασμού προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Σε τέτοιες περιπτώσεις δεν ξέρω τι κάνουν αλλού. Στο δικό μας μαγαζί είναι απλά. Όταν έχουμε εισβολή, αποκρούουμε την Εισβολή. Φυλάμε τα σύνορα να μην περάσει κουνούπι. Και τα φυλάμε με χημικά, με φράκτες, με ξύλο, με ασπίδες, με μπουνιές και κλωτσιές, με νύχια και με δόντια, με όλα αν χρειαστεί. Αυτό κάναμε το ’40. Αυτό κάνουμε και τώρα…»