Αποδέχθηκε το Αμερικανικό Κογκρέσο την αίτηση της Δημοκρατικής βουλευτού από τη Νέα Υόρκη, Κάρολιν Μαλόνι, να γίνουν ακροάσεις για την εμπλοκή αμερικανικών χρηματιστηριακών οργανισμών στην ελληνική κρίση, σύμφωνα με το «Mega». Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η Eurostat, που σήμερα περιμένει στοιχεία για τα ελληνικά swaps, γνώριζε για αυτά και μάλιστα το 2003 είχε εγκρίνει swap επιτοκίου μεταξύ του Δημοσίου και της Deutsche Bank.
Ακροάσεις στο Κογκρέσο
Η Κάρολιν Μαλόνι με επιστολή της στον επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής είχε ζητήσει την πραγματοποίηση ακροάσεων για τους αμερικανικούς οικονομικούς οργανισμούς που είναι εμπλεκόμενοι σε στοιχεία για την κρίση του χρέους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Σύμφωνα με το «mega», το Κογκρέσο αποδέχθηκε την πρότασή της και αναμένεται να κληθούν να λάβουν μέρος στην ακρόαση και Έλληνες αξιωματούχοι.
Η κ. Μαλόνι, η οποία είναι συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου στο Κογκρέσο και γνωστή υποστηρίκτρια των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, στην επιστολή της επικαλείται τις αναφορές του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed) των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος σε κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου, τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ερευνήσει την υπόθεση των συναλλαγών σε παράγωγα προϊόντα της Goldman Sachs Group και άλλων αμερικανικών τραπεζών με την Ελλάδα.
Η κ. Μαλόνι στην επιστολή της επισημαίνει ότι η αρμόδια αυτή επιτροπή του Κογκρέσου πρέπει να διερευνήσει το θέμα και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, εκτιμώντας ότι αν οι σχετικές εκθέσεις και αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι ένα «σοβαρό θέμα» που αφορά τις ΗΠΑ. Επίσης, επικρίνει τις τακτικές των «μυστικών χρεών», σημειώνοντας ως παράδειγμα την αναφορά ενός αναλυτή ότι «είναι σαν να αγοράζεται ασφάλιση πυρός για το σπίτι του γείτονά σας, δημιουργείτε ένα κίνητρο για να καεί το σπίτι».
H Eurostat είχε δώσει το «ΟΚ» για τα swaps
Το πιο γνωστό swap (πράξη ανταλλαγής υποχρεώσεων του Δημοσίου) παγκοσμίως είναι πλέον αυτό που έκανε η Ελλάδα το 2001 με την Goldman Sachs, προκειμένου να κατανείμει στην περίοδο 2004 – 2013 την επιβάρυνση που είχε στο δημόσιο χρέος η ανατίμηση του γιεν.
Ο Γ. Αλογοσκούφης το είχε καταγγείλει το 2003 ως απόδειξη δημιουργικής λογιστικής. Ωστόσο, αργότερα ο ίδιος ως υπουργός Οικονομίας προχώρησε σε άλλα swaps που ωχριούν μπροστά σε εκείνο του 2001. Όμως, swaps δεν έκανε μόνο η Ελλάδα, ούτε τα έκανε αποκλειστικά με την Goldman Sachs. Και δεν ήταν άγνωστα.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει η «Καθημερινή», η Eurostat ενέκρινε τον Ιούνιο του 2003 ένα swap που έγινε για να εγγραφεί μέρος της δαπάνης για την παραγγελία στρατιωτικού υλικού συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο χρέος επομένων ετών, κατά την παραλαβή, μαζί με το έλλειμμα. Η πράξη εμφανίστηκε ως swap επιτοκίου, μεταξύ του Δημοσίου και της Deutsche Bank. Η ελληνική κυβέρνηση ενημέρωσε για το swap την κοινοτική υπηρεσία και η Eurostat επιβεβαίωσε ότι μπορεί να γίνει. «Άλλωστε, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις αναζητούν swaps που μπορούν να περάσουν από την κρησάρα της Eurostat και τέτοιες δουλειές τις παίρνουν όσοι έχουν «δοκιμασμένα» προϊόντα. Δηλαδή, μια τράπεζα που προτείνει στο ενδιαφερόμενο κράτος ένα swap που είχε «πουλήσει» νωρίτερα σε άλλο κράτος και πέρασε τον έλεγχο της Eurostat, έχει περισσότερες πιθανότητες να πάρει τη δουλειά, από μια άλλη που το προϊόν της είναι «πρωτότυπο». Επίσης, τις διαπραγματεύσεις με τη Eurostat ουσιαστικά τις κάνει η τράπεζα», αναφέρει η εφημερίδα.
Όπως σημειώνει το ίδιο δημοσίευμα, «η έγκριση από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία συχνά αποτελεί προϋπόθεση για να κερδίσει τη συμφωνία. Μάλιστα λέγεται ότι για το συγκεκριμένο swap του εγγράφου, ζήτησε πληροφορίες από την Ελλάδα και άλλο κράτος – μέλος της Ευρωζώνης. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό λίγο αργότερα, τη δουλειά δεν την πήρε η Deutsche Bank, αλλά η Credit Suisse First Boston. Οι δουλειές είναι λίγες και ο ανταγωνισμός σκληρός. Σε αυτό τον σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των ξένων τραπεζών αποδίδουν κάποιοι και το γεγονός ότι ο διεθνής Τύπος θυμήθηκε αίφνης το παλιό ελληνικό swap του 2001. Στο στόχαστρο δεν βρέθηκε τόσο η Ελλάδα (άλλωστε δρυός πεσούσης…), όσο η Goldman Sachs επειδή έδωσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να φαλκιδεύσει τα στατιστικά στοιχεία της. Αλλωστε, η Eurostat ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο swap, το οποίο απ’ ό,τι λένε το είχε πρωτοχρησιμοποιήσει η Ιταλία, και από αυτή το «έκλεψαν» το Βέλγιο, η Ελλάδα και η Ισπανία, πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο που δεν υπήρχαν σχετικοί κανόνες».
Γ.Αλογοσκούφης: «Τα στοιχεία έφθαναν στις Βρυξέλλες σε συνεργασία με την Eurostat»
Δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τα «μαϊμού» στατιστικά στοιχεία των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας, που έφθαναν στις Βρυξέλλες ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Αλοσκούφης, με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος». Σημειώνει ότι το οτιδήποτε γινόταν με τη γνώση και την εκτίμηση της Eurostat.
Το πρόβλημα που έχει προκύψει με τα στατιστικά στοιχεία, κατά τον κ. Αλογοσκούφη δεν είναι πολιτικό, αλλά «τεχνικό και γραφειοκρατικό». Όπως σημειώνει, επί της υπουργίας του «έγιναν σημαντικά βήματα” για να βελτιωθεί το θέμα των στοιχείων, αλλά παρέμεινε ως σημαντικό πρόβλημα, το γεγονός ότι ποτέ δεν καταρτίστηκαν έγκαιρα ισολογισμοί από τα ασφαλιστικά ταμεία.
«Πολλές φορές είμαστε υποχρεωμένοι όταν στέλναμε τα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κλείσιμο του προηγούμενου χρόνου ή όταν κάναμε προβλέψεις για το πού θα πάει ο χρόνος, να βασιστούμε σε ελλιπή στοιχεία και εκτιμήσεις. Μόλις όμως οι υπηρεσίες λάμβαναν γνώση των τελικών στοιχείων, αναθεωρούσαν αυτές τις εκτιμήσεις. Πάντοτε σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.
Ακόμα, διευκρινίζει ότι για το αν θα πάει να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για την οικονομία θα εξαρτηθεί από τη στάση της Ν.Δ. «Αν θα πάω να καταθέσω θα εξαρτηθεί από τη στάση της Νέας Δημοκρατίας. Αν η ΝΔ πάει στην Εξεταστική, ασφαλώς θα πάω. Εάν δεν πάει, θα στείλω ένα υπόμνημα με την κατάσταση που διαχειρίστηκα από το 2004 έως το 2008. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα να φοβηθούμε», σημειώνει.
Πώς λειτουργούσαν οι ξένες τράπεζες κατά της Ελλάδας
Ο Φιλ Αγγελίδης, Ελληνοαμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνιας (1999-2007) και νυν διορισμένος από τις ηγεσίες της Γερουσίας και της Βουλής πρόεδρος της διακομματικής Επιτροπής Διερεύνησης της Οικονομικής Κρίσης μιλά στην «Καθημερινή» για την κρίση και τις πιθανές ευθύνες της Goldman Sachs και των άλλων χρηματοπιστωτικών κολοσσών που διερευνά.
Σχολιάζοντας τις αιτίες της κρίσης αναφέρει: «Νομίζω ότι είναι σαφές πως ήταν πρωτίστως πράξη ανθρώπων, και όχι του Θεού. Ρώτησα ευθέως τον κ. Μπλάνκφαϊν (πρόεδρος της Goldman Sachs) για τις πρακτικές της Goldman Sachs, που πωλούσε την ασφάλιση στεγαστικών δανείων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο, και εν συνεχεία στοιχημάτιζε εναντίον των προϊόντων που η ίδια είχε δημιουργήσει. Φαίνεται από τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ότι το ίδιο συνέβη και με την Ελλάδα. Βοηθούσαν την Ελλάδα να δανειστεί, την βοηθούσαν να κρύψει το χρέος της, και εν συνεχεία στοιχημάτιζαν εναντίον της».
«Φαίνεται, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται από τις εφημερίδες, ότι αυτή η πρακτική της αγοράς ομολόγων, όπως με το χρέος της Ελλάδας, και εν συνεχεία του στοιχήματος κατά των ομολόγων αυτών, υπήρξε κοινή πρακτική για την Goldman Sachs και άλλα ιδρύματα. Το όλο ζήτημα αφορά την ουσία της διαφάνειας και αυτές οι πρακτικές θα διερευνηθούν σε βάθος», προσθέτει.
Σε ερώτηση αν θα υπάρξουν μηνύσεις κατά της Goldman Sachs από επενδυτές στις ΗΠΑ στους οποίους η εταιρεία πωλούσε ομόλογα χωρών, όπως η Ελλάδα και την ίδια ώρα έκρυβε το χρέος της χώρας, ο κ. Αγγελίδης απαντά: «Όπως είπα στον κ. Μπλάνκφαϊν, η Goldman Sachs δημιούργησε και πούλησε σε επενδυτές σε όλο τον κόσμο προϊόντα αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Διασφάλιζαν την αξιολόγησή τους στην υψηλότερη κατηγορία ΑΑΑ, και το έκαναν την ίδια ώρα που είχαν αποφασίσει εσωτερικά ότι η αγορά στεγαστικών δανείων κατέρρεε. Ετσι, άρχισαν να πωλούν τα δικά τους στεγαστικά δάνεια, και μάλιστα στοιχημάτιζαν ενάντια σε αυτά τα οποία πωλούσαν σε άλλους, και του είπα ότι αυτό είναι σαν να πουλάς σε κάποιον ένα αυτοκίνητο, γνωρίζοντας ότι έχει προβληματικά φρένα, και εν συνεχεία να αγοράζεις την ασφάλεια ζωής του οδηγού».
Λόταρ Μπίσκι: «Εργαλείο των τραπεζών η ενοχοποίηση ενός κράτους…»
«H ενοχοποίηση ενός κράτους είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο των κερδοφόρων τραπεζών. Tο πρόβλημα δεν είναι τα μεγάλα ελλείμματα των κρατικών προϋπολογισμών, αλλά το ασυνείδητο κυνήγι του κέρδους από τράπεζες και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι οποίες ακόμη και από την ίδια την κρίση επιδιώκουν να αποκομίσουν κέρδη», επισημαίνει στο «Έθνος» και τον Παναγιώτη Τσουτσια ο Λόταρ Μπίσκι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke).
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τονίζει ότι « Και μόνη η δέσμευση για βοήθεια στην Ελλάδα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα βελτίωνε τη φερεγγυότητά της. Αυτή θα ήταν μια πράξη αλληλεγγύης, καθώς το χρέος θα μειωνόταν χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα σεντ».
Τέλος, για το δημοσίευμα του περιοδικού «Focus» υπογραμμίζει ότι « Η συζήτηση για την οικονομική κατάσταση στα κράτη των «απατεώνων» είναι ψευδής. Το ερώτημα για το εάν και πώς θα μπορούσαν όλες οι χώρες να συμμορφωθούν, με ίδιες δυνάμεις, με τα πακέτα σταθερότητας και ανάπτυξης, δεν απασχόλησε ποτέ τους εγγυητές της νομισματικής σταθερότητας και τις αποδοτικές για την αγορά ιδεολογίες τους».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >