Νέες αυξήσεις στα διόδια των κεντρικών οδικών αξόνων της Πελοποννήσου θέτουν σε εφαρµογή από απόψε τα µεσάνυχτα οι κοινοπραξίες των ιδιωτών που έχουν αναλάβει τη µελέτη, χρηµατοδότηση, κατασκευή και λειτουργία τους.

Ads

Οι αυξήσεις αφορούν συγκεκριµένα τον αυτοκινητόδροµο Ελευσίνα – Κόρινθος -Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, τον οποίο διαχειρίζεται η κοινοπραξία Ολυµπία Οδός, καθώς και τον αυτοκινητόδροµο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαµάτα, του οποίου τη διαχείριση έχει η κοινοπραξία Μορέας.

Έτσι, με τις νέες αυξήσεις, η διέλευση ενός Ι.Χ. από τα διόδια της Ελευσίνας ή του Ζευγολατιούαπό απόψε τα µεσάνυχτα θα αυξηθεί κατά 7%. Συγκεκριµένα, θα κοστίζει 3,10 ευρώ έναντι 2,90 ευρώ που στοίχιζε µέχρι τώρα.

Οπως αναφέρουν σε σχετικές ανακοινώσεις τους οι δύο κοινοπραξίες, η αναπροσαρµογή θα ισχύσει για όλους τους χρήστες (δίκυκλα, τρίκυκλα, Ι.Χ., λεωφορεία και φορτηγά όλων των τύπων).

Ads

Δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τις κοινοπραξίες υποστηρίζει ο Μαγκριώτης

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης τη διαπραγμάτευση με τις κατασκευάστριες κοινοπραξίες των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων για τα διόδια. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι έχει ξεκινήσει κύκλος επαναδιαπραγμάτευσης και διευκρίνισε ότι οι δυσκολίες έγκεινται στο γεγονός ότι γίνονται με αρκετές τράπεζες και είκοσι κατασκευαστικές εταιρείες, ελληνικές και ξένες, εκ των οποίων καθεμιά έχει δική της προσέγγιση.

Ερωτηθείς πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα ο κατάλογος των επτά σημείων, για τα οποία οι εταιρείες θα δώσουν κάρτα διέλευσης για τους κατοίκους των περιοχών που δεν έχουν παράπλευρο δρόμο, δήλωσε ότι αυτά πρέπει πρώτα να συμφωνηθούν με τους παραχωρησιούχους, γιατί η είσπραξη των διοδίων είναι ευθύνη των παραχωρησιούχων, καθώς οι κάρτες ελεύθερης διέλευσης σημαίνουν απώλεια εσόδων.

Σηκώνει τις μπάρες των διοδίων το ΠΑΜΕ

Με αφορμή τις αυξήσεις στις τιμές των διοδίων στον αυτοκινητόδρομο της «Ολυμπίας Οδού» και της ανατολικής Πελοποννήσου, το ΠΑΜΕ σηκώνει την Τρίτη τις μπάρες των διοδίων ώστε να περνούν ελεύθερα οι οδηγοί.

«Σηκώνουμε τις μπάρες να μην πληρώσει κανείς από το πρωί στους σταθμούς διοδίων Ισθμού, Ζευγολατιού, Σπαθοβουνίου, Νεστάνης και γέφυρας Μάναρη στην Ασέα, ώστε από την Αθήνα ως Πάτρα, την Σπάρτη και την Καλαμάτα, η διέλευση των οδηγών να είναι ελεύθερη», τόνισε μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ στην Πελοπόννησο. «Αυτή», πρόσθεσε, «είναι η δική μας απάντηση στις αυξήσεις που κάνουν. Καλούμε τους πολίτες να δυναμώσουν τον αγώνα και την κινητοποίηση, για να μην επιβληθεί καμία αύξηση στη τιμή των διοδίων, για να καταργηθούν όλα τα διόδια και ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο πετρέλαιο».