Για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα σε επίπεδο ακρίβειας καλούνται να προετοιμαστούν οι πολίτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη θέρμανση να αναμένεται «τσουχτερή» καθώς η τιμή του πετρελαίου μπρεντ κινείται πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες ημέρες, ενώ η τιμή του φυσικού αερίου σημειώνει άνοδο από τον Αύγουστο – αν και κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ads

Το μέγεθος της ενεργειακής κρίσης που απέτυχε να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση αποτυπώνεται στα νέα στοιχεία της Eurostat που αποκαλύπτουν ότι το 2022 το 18,7% των πολιτών στην Ελλάδα δεν μπορούσαν να ζεστάνουν το σπίτι τους, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 9,3% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραδέχτηκε ότι τον χειμώνα του 2022 δεν είχε την δυνατότητα να διατηρήσει το νοικοκυριό επαρκώς ζεστό, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 2,4 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021.

Την ίδια στιγμή, αντιμέτωποι με δύσκολο χειμώνα βρέθηκαν και οι πολίτες της Βουλγαρίας (22,5%), της Κύπρου (19,2%), της Λιθουανίας και της Πορτογαλίας (17,5% αμφότερες), της Ισπανίας (17,1%) και της Ρουμανίας (15,2%).

Ads

Τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Φινλανδία (1,4%), το Λουξεμβούργο (2,1%), τη Σλοβενία (2,6%), την Αυστρία (2,7%), τη Τσεχία (2,9%), τη Σουηδία (3,3%) και την Εσθονία (3,4%).