Η ακρίβεια και το κόστος ζωής είναι το βασικό πρόβλημα των πολιτών σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα το απόγευμα της Τρίτης (22/10) με αντικείμενο «τις προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας και την ακρίβεια».

Ads

Το δείγμα αφορούσε 1.007 ερωτηθέντες άνω των 17 ετών και το 75% ανέφερε πως η χώρα βρίσκεται στη λάθος κατεύθυνση.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας το χαρακτηριστικότερο είναι ότι το 40% των πολιτών που ρωτήθηκαν ανέφερε πως τα χρήματα τελειώνουν πριν αλλάξει ο μήνας και το 44% πως με τα χρήματα τους βγάζουν οριακά τον μήνα. Αντίθετα μόνο το 15% αποκρίθηκε πως αποταμιεύει κάποια χρήματα, λίγα ή περισσότερα.

Ακρίβεια: Τα μεγαλύτερα έξοδα των νοικοκυριών

Όσον αφορά τα έξοδα του νοικοκυριού, σύμφωνα με το 57% των ερωτηθέντων το σούπερμαρκετ είναι αυτό που δυσχεραίνει την καθημερινότητα των πολιτών περισσότερο, ενώ το 40% πιστεύει ότι οι λογαριασμοί προκαλούν το μεγαλύτερο βάρος.

Ads

Από το συνολικό 57% το 77% θεωρεί ότι το καθημερινό σουπερμάρκετ τούς ζορίζει από πολύ ως πάρα πολύ. Το 64% τοποθετεί στη δεύτερη θέση της ιεράρχησης των καθημερινών εξόδων τις μετακινήσεις (βενζίνη), ενώ με 60% ακολουθούν τα ιατρικά έξοδα.

Από τα πάγια μηνιαία έξοδα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς το 69% απάντησε πως τους δυσκολεύει από πολύ ως πάρα πολύ. Το 43% ανέφερε πως τους δυσκολεύει το κόστος τηλεφωνίας.

Για τη διαχείριση των μηνιαίων εξόδων το 57% των ερωτηθέντων εμφανίστηκε διατεθειμένο να περιορίσει τις αγορές ειδών ένδυσης, το 54% αυτές που αναλογούν στο σουπερμάρκετ, το 53% να ελαττώσει την κατανάλωση θέρμανσης-ψύξης, το 50% να χαραμίσει την προσωπική διασκέδασή του και το 47% τις διακοπές.

Ακρίβεια: Οι 8 στους 10 θεωρούν απαραίτητη την κρατική παρέμβαση

Επιπλέον, το 82% των 1.007 αυτών ατόμων θεωρεί πως η κρατική παρέμβαση είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός και μόνο το 16% πιστεύει στην αυτορρύθμιση της αγοράς.

Το 74%, επίσης, δεν θεωρούν επαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης και κρίνουν πως η κυβέρνηση της χώρας θα μπορούσε να κάνει από πολλά ως πάρα πολλά. Δεύτερη σε επεμβατική δύναμη έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ποσοστό 64% και ακολουθούν τόσο οι επιχειρήσεις με 57% όσο και οι ίδιοι οι καταναλωτές με πολύ μικρότερο ποσοστό.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια / Λίστα του υπουργείου Ανάπτυξης με 123 προϊόντα που θα πωλούνται φθηνότερα

Ακρίβεια: Κατά 13% μικρότερο το κατά κεφαλήν εισόδημα των πολιτών

Νωρίτερα, σε ομιλία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το πραγματικό κατά κεφαλήν εισόδημα του Έλληνα είναι κατά 13% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του 2007.

Είπε επίσης ότι οι υπολογισμοί εκτιμούν πως δεν θα υπάρξει επιστροφή για τα ελληνικά εισοδήματα στα προ κρίσης επίπεδα πριν από την έναρξη της επόμενης δεκαετίας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης

Έρευνα του ΚΕΠΕ

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του ΚΕΠΕ που παρουσιάστηκε επίσης στην ίδια εκδήλωση:

  • Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εδραιωθεί μία κατάσταση όπου τα φτωχότερα νοικοκυριά θα αντιμετωπίζουν έναν σταθερά υψηλότερο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ).
  • Ο περιορισμός του πληθωρισμού είναι αναγκαίος αλλά δεν θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια.
  • Η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.