Στην ακριβότερη αγορά της ΕΕ σε ότι αφορά το ρεύμα εξελίσσεται η χώρα μας, με τη μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας σήμερα να προβλέπεται να διαμορφωθεί στα 222,51 ευρώ/MWh (που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη), αλλά και την υψηλότερη τιμή να φτάνει στα 318 ευρώ/MWh.

Ads

Από την αρχή του έτους, η μέση χονδρεμπορική τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 94,40 ευρώ/MWh και είναι η δεύτερη υψηλότερη μετά την Ιταλία (100,54 ευρώ/MWh).

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το φυσικό αέριο διατηρεί την κυριαρχία του στο μίγμα της ηλεκτροπαραγωγής (με ποσοστό 46,40% σήμερα, έναντι 19,40% των ΑΠΕ), ενώ και οι εισαγωγές δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση των πιέσεων, δεν διαφαίνονται άμεσες προοπτικές για να μπει τέλος στην ενεργειακή ακρίβεια.

Την ίδια στιγμή, και οι εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο επί του ζητήματος δεν προμηνύουν καλύτερες μέρες.

Ads

Μετά τη «βουτιά» 26% την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές του φυσικού αερίου πήραν πάλι την ανιούσα και ξεπέρασαν τα 71 ευρώ/MWH αργά χθες το απόγευμα στο διεθνές hub TTF της Ολλανδίας, εν μέσω ενδείξεων ότι η ρωσική Gazprom μείωσε τον ημερήσιο όγκο στις μεταφορές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας για τέταρτη φορά φέτος, στα 60 εκατ. κυβικά μέτρα.

Με τα παραπάνω δεδομένα μένει να φανεί  κατά πόσο στο Μέγαρο Μαξίμου θα επανεξετάσουν την επάρκεια των μέτρων που έχουν ληφθεί για την ανάσχεση των παρενεργειών της ενεργειακής ακρίβειας, καθώς ακόμη και το μέτρο της επιδότησης ρεύματος των πελατών χαμηλής τάσης λήγει τον Δεκέμβριο.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες προμήθειας περιμένουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εξειδίκευση του μέτρου, καθώς εκεί προβλέπεται ο μηχανισμός της πίστωσης των ποσών της επιδότησης, η ενεργοποίηση του οποίου θα συνέβαλε στη βελτίωση της ρευστότητάς τους.