Για τον Καββαδία ή Μαραμπού ή Κόλια, έχουν γραφτεί πολλά. Πρόσφατα όμως, κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο – έρευνα του Μιχάλη Γελασάκη «Νίκος Καββαδίας – Ο αρμενιστής ποιητής», που έφερε στο φως νέα σημαντικά στοιχεία για τον αγαπημένο ποιητή, 44 χρόνια μετά τον θάνατό του.
Όπως διαβάζουμε στο δελτίο Τύπου:

Ads

«Ύστερα από πολύχρονη έρευνα, παρουσιάζεται ένας τόμος με ανέκδοτο και αθησαύριστο έργο, άγνωστες συνεντεύξεις του ποιητή, τον ναυτικό του φάκελο, τα καράβια που ταξίδεψε, ανέκδοτη αλληλογραφία, σπάνιες μαρτυρίες, αδημοσίευτες φωτογραφίες, τη σχέση του με τον Γιώργο Σεφέρη και άλλα ευρήματα με επεξηγηματικά κείμενα, υποσημειώσεις, λεζάντες και παραπομπές». 

Στο πλούσιο κεφάλαιο της Αλληλογραφίας, με δυσεύρετες επιστολές και ανέκδοτα γράμματα μαθαίνουμε για τη σχέση και τη γνωριμία του Νίκου Καββαδία με τον Άγγελο Σικελιανό, αλλά και για τα γράμματα που ανταλλάσσουν. Αξίζει να παραθέσουμε την επιστολή που του στέλνει ο Σικελιανός τον Απρίλιο του 1947 από την Αθήνα, όπως δημοσιεύεται στο βιβλίο και δείχνει την εκτίμηση του Σικελιανού προς τον Καββαδία, αλλά και το αντίστροφο κατά δήλωση του ίδιου του Σικελιανού.

«Αγαπημένε μου Μαραμπού.
Έρχεται από μέρους μου ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος, που τον αγαπώ απ’ την ψυχή μου. Θα ’χει τη χαρά να σε γνωρίσει, ακριβέ μου ποντοπόρε, και θα ’χεις τη χαρά να τον γνωρίσεις…
Αν σου ζητήσει να εύρεις κάτι και να μου το φέρεις με την “Corinthia”, ξέρω που θα το κάμεις μ’ όλη σου την προθυμία και που πολύ είναι για με. Σ’ ευχαριστώ και
Σε φιλώ με θαυμασμό κι αγάπη
Άγγελος Σικελιανός»

Ads

Η έκδοση επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση και τη μελέτη γύρω από τον «Ιδανικό κι ανάξιο εραστή, των μακρυσμένων θαλασσών και των γαλάζιων πόντων», ο οποίος παραμένει ένας από τους δημοφιλέστερους και πιο διαβασμένους Έλληνες ποιητές.

Το βιβλίο «Νίκος Καββαδίας – Ο αρμενιστής ποιητής» θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 11/2 στη Στοά του Βιβλίου στις 20:00. Θα μιλήσουν: Παντελής Μπουκάλας – ποιητής, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, Μαρίνα Καραγάτση – συγγραφέας, Γιώργος Τράπαλης – φιλόλογος, λεξικογράφος
και ο Μιχάλης Γελασάκης. Μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία θα ερμηνεύσουν ο Χρήστος Θηβαίος και ο Κώστας Θωμαΐδης, ενώ θα προβληθεί σπάνιο βίντεο με τον ποιητή. Στίχοι του ποιητή κωδικοποιημένοι σε σήματα μορς θα ακουστούν από τον ασυρματιστή Albert Dennis Dawson (SVIHX).