Άνοδο της τιμής του καφέ, που πίνουμε σε πλαστικό μιας χρήσης, έως και 10 λεπτά, φέρνει η ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος που έρχεται με νέο ΦΕΚ, από τη νέα χρονιά.

Ads

Συγκεκριμένα, το ειδικό αυτό «πράσινο» τέλος ύψους 4 λεπτών συν ΦΠΑ, επιβάλλεται χωριστά για το ποτήρι και χωριστά για το καπάκι και ευρύτερα, σε συνάρτηση με το πλήθος των πλαστικών τεμαχίων που συνθέτουν τη συσκευασία τροφίμων και ποτών.

Ειδικότερα, τα take away καφέ -όπως αναφέρει η σχετική εγκύκλιος- θα επιβαρύνονται με ειδική εισφορά προστασίας του περιβάλλοντος 4 λεπτών συν ΦΠΑ για το ποτήρι κι άλλα τόσα για το καπάκι του. Με το ΦΠΑ και τη στρογγυλοποίηση η επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 10 λεπτά.

Η καταβολή της εισφοράς επιβάλλεται στους καταναλωτές ανά τεμάχιο προϊόντος και το πλαστικό κάλυμμα ή καπάκι λογίζεται ως διακριτό προϊόν, για το οποίο επιβάλλεται αυτοτελώς η εισφορά.

Ads

Όπως ανέφερε στον ΣΚΑΙ υπεύθυνος καφετέριας στα Πατήσια «Πέραν της ανατίμησης του καφέ ως πρώτη ύλη, το τέλος δεν μπορούμε να το γλιτώσουμε, αναγκαστικά θα κάνουμε ανατιμήσεις, μόνο στα χάρτινα καλαμάκια μπορούμε να  γλιτώσουμε το τέλος».

Ο ίδιος προσέθεσε «ο καφές ως πρώτη ύλη θα ακριβύνει, μας έχουν ενημερώσει 10% θα ανέβει συγκριτικά με τώρα. Εμάς τώρα ο φρέντο εσπρέσο κοστίζει 3,20 ευρώ, με τις ανατιμήσεις θα πάει 3,60… Δεν είναι μόνο ο καφές, είναι και ο πάγος, και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες που ακριβαίνουν λόγω της ενέργειας».

Αναλυτικά, ο «πράσινος» φόρος από την 1η Ιανουαρίου, που αναφέρει το ΦΕΚ, αφορά σε:

• Ποτήρια μιας χρήσης, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμάτων και των καπακιών τους
• Περιέκτες τροφίμων, δηλαδή δοχεία όπως κουτιά, με ή χωρίς κάλυμμα, εντός των οποίων τοποθετούνται τρόφιμα τα οποία:
α) προορίζονται για άμεση κατανάλωση είτε επιτόπου είτε εκτός του καταστήματος,
β) συνήθως καταναλώνονται από το δοχείο, και
γ) είναι έτοιμα για κατανάλωση χωρίς περαιτέρω προετοιμασία, ιδίως μαγείρεμα, βράσιμο ή ζέσταμα, συμπεριλαμβανομένων των περιεκτών που χρησιμοποιούνται για γεύματα ταχυφαγείων ή άλλα γεύματα έτοιμα προς άμεση κατανάλωση, εκτός από περιέκτες ποτών, πιάτα, πακέτα και περιτυλίγματα που περιέχουν τρόφιμα.

Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή η δήλωση απόδοσης της εισφοράς υποβάλλεται από τις υπόχρεες επιχειρήσεις στη φορολογική διοίκηση κάθε τρίμηνο, έως την τελευταία ημέρα του μήνα που ακολουθεί την περίοδο στην οποία αφορά, αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου επικοινωνίας, μέσω διαδικτύου, στον διαδικτυακό τόπο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (aade.gr), η οποία είναι και η καταληκτική προθεσμία για την απόδοσή της. Κατ’ εξαίρεση, σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας λειτουργίας της εφαρμογής, η δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.