Δεν προέκυψε η ύπαρξη πυρήνων που να έχουν σχέση με την Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Παρόλα αυτά, σε περιοχές, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, οι Αμπελόκηποι, η Κυψέλη, η Ομόνοια και η Ακρόπολη, παρατηρήθηκε αυξημένος αριθμός ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς.

Ads

 
Ο επικεφαλής του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων, Παναγιώτης Στάθης, είπε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ότι «αστυνομικοί που εντοπίστηκαν για σχέσεις με την Χρυσή Αυγή έδρασαν μεμονωμένα».
 
Σημειώνεται πως το υψηλότερο ποσοστό των περιστατικών το διάστημα 2009 – 2013 ήταν 56% και κατεγράφη το 2012, που ήταν χρονιά εκλογών, κατά την οποία η Χρυσή Αυγή εισήλθε για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο.
 
Τα περισσότερα από τα κρούσματα ακραίας συμπεριφοράς καταγράφηκαν, σύμφωνα με την έρευνα, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών, στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης (όπου ανήκουν οι ομάδες ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ), στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Πειραιά, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, στη Διεύθυνση Αστυνομίας Βορειοανατολικής Αττικής, στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (όπου ανήκουν τα ΜΑΤ).
 
Επιπλέον, στο πλαίσιο της έρευνας έγιναν έλεγχοι σε 319 αστυνομικούς, εκ των οποίων συνελήφθησαν οι 15 και για 10 εξ αυτών προέκυψε ότι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την Χρυσή Αυγή. Επίσης συνελήφθησαν ένας λιμενικός και έξι ιδιώτες.
 
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, σχολιάζοντας την έρευνα είπε πως «δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι είναι η ίδια η Ελληνική Αστυνομία που υλοποιεί μία επιχείρηση αυτοκάθαρσης, μέσα από τα δικά της θεσμικά όργανα, προκειμένου να εντοπίσει και να αποβάλλει την ελάχιστη μειοψηφία των επίορκων, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν ένα αποκρουστικό ιδεολογικό προκάλυμμα στην παραβατική συμπεριφορά τους».