Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας, το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», οι κλίνες Εντατικής του οποίου είχαν δεσμευτεί λόγω κορονοϊού, δεν έχει ανοίξει ακόμα, μεγαλώνοντας την απόγνωση των μικρών ασθενών και των οικογενειών τους.

Ads

Δεν χτύπησε το τηλέφωνο του σπιτιού του 13χρονου Γιάννη, προχθές, που από τον Απρίλιο περιμένει να χειρουργηθεί, μη μπορώντας να κάνει στο μεσοδιάστημα τίποτα από όσα μπορεί ένα παιδί της ηλικίας του. Ούτε άλλα παιδιά σαν τον Γιάννη -το χειρουργείο καρδιάς γι’ αυτά είναι ζωτικής σημασίας- είχαν νέα από τους γιατρούς τους στο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», το μοναδικό δημόσιο τέτοιο κέντρο, του οποίου η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε αρχές Μαρτίου να «αναστείλει τη λειτουργία», δεσμεύοντας την Εντατική Μονάδα του για χρήση ασθενών Covid-19. Κι ας μην έχει νοσηλεύσει ούτε ένα περιστατικό με κορονοϊό μέχρι σήμερα!

Το θέμα που κατήγγειλαν οι γονείς των παιδιών που βρίσκονται στην ατελείωτη λόγω λουκέτου πλέον λίστα αναμονής του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου και πήρε έκταση το τελευταίο 15νθήμερο στα ΜΜΕ, φέρνοντας προχθές το πρωί στο Παίδων τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος προέβη σε μια σιβυλλική δήλωση ότι το Κέντρο «μπορεί πλέον να επαναλειτουργήσει άμεσα».

Υπουργικά «fake news»

«Το Κέντρο μπορεί να ανοίξει και να δεχτεί τους μικρούς του ασθενείς και αύριο το πρωί», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο καρδιοχειρουργός Γιώργος Καλαβρουζιώτης, διευθυντής του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος του Παίδων «Η Αγία Σοφία». «Δεν έχουμε όμως καμία τέτοια ενημέρωση, ούτε προφορική ούτε γραπτή», προσθέτει. Την ίδια απάντηση δίνει και ο συντονιστής διευθυντής του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών Παίδων (ΕΚΑΣΚΑΠ), Ευάγγελος Καρανάσιος. Επομένως, πόσο άμεσα είναι το άμεσα; Μήπως ήταν επικοινωνιακός (και αυτός) ο χειρισμός της κυβέρνησης;

Ads

Ενδεικτικό της επικοινωνιακής διαχείρισης του θέματος είναι ότι η σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμπεριελάμβανε τον διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον διοικητή του νοσοκομείου, τις διευθύντριες Ιατρικής Υπηρεσίας και τη διευθύντρια της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής, αλλά εξαιρούσε τον συντονιστή διευθυντή του ΕΚΑΣΚΑΠ και τους επιστημονικά υπεύθυνους για την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ), διευθυντές εντατικολόγους του νοσοκομείου.

Κλιμάκωση της αγωνίας

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν άλλωστε και οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, που μας μίλησε για διακίνηση «fake news» περί μη ανοίγματος του Κέντρου, «που δυστυχώς αναστάτωσαν και επιβάρυναν περισσότερο τις οικογένειες που αγωνιούν». Ως εάν η αγωνία των οικογενειών να κλιμακώνεται με τη δημοσιοποίηση του προβλήματός τους και όχι με το πρόβλημα το ίδιο που είναι η μεγάλη αναμονή για κρίσιμα χειρουργεία των μικρών τους.

Κλείνοντας ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε, με τρίμηνη και πλέον καθυστέρηση και με τα επείγοντα χειρουργεία να έχουν πάει πίσω, εκείνο που από την αρχή ζητούσαν οι παιδοκαρδιοχειρουργοί, την άμεση δηλαδή μετατροπή της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) του νοσοκομείου «Π.&Α. Κυριακού» σε ΜΕΘ Covid-19 για τη νοσηλεία πιθανών μελλοντικών περιστατικών Covid-19.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών