Δεν έχει ξαναγίνει. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές, ο ΣΚΑΪ που στηρίζει σθεναρά την κυβέρνηση, αναγνώρισε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερέχει έναντι του πρωθυπουργού, έστω, σε έναν δείκτη: Και αυτός είναι η καταλληλότητα στη διαχείριση των θεμάτων διαφάνειας.

Ads

Η δημοσκόπηση της Pulse έδειξε τον σχετικό πίνακα με τον επιστημονικά υπεύθυνο Γ. Αράπογλου να σημειώνει ότι η διαφορά είναι στο όριο του στατιστικού λάθους αλλά επειδή ποτέ μέχρι σήμερα, από την ίδια εταιρεία, δεν έχει καταγραφεί προβάδισμα του Αλ. Τσίπρα σε ο,τιδήποτε, το στοιχείο αυτό σχολιάστηκε από τη παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων Σία Κοσιώνη και τον διευθυντή της “Καθημερινής” Αλέξη Παπαχελά ως ανατροπή.

Και είναι ανατροπή, με δεδομένη τη μεροληψία του καναλιού και τη μονοτονία των δημοσκοπήσεων που δίνουν μια εικόνα παντοδυναμίας για τον πρωθυπουργό, ό,τι και αν συμβαίνει γύρω.

Μετά την παρουσίαση της δημοσκόπησης στον ΣΚΑΪ υπήρξε ξάφνιασμα μεταξύ υπουργών και βουλευτών της ΝΔ που άρχισαν τα τηλεφωνήματα για να “πιάσουν κλίμα”.

Ads

Ενώ η μέτρηση δεν καταγράφει κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στην πρόθεση ψήφου ή στην παράσταση νίκης, η παραδοχή του “ηθικού πλεονεκτήματος” του Αλ. Τσίπρα στα θέματα διαφάνειας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη.

image

Το προφανές είναι ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών υποχρεώνει ακόμη και τους πιο πιστούς φίλους της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη να μετριάσουν τη… δοξολογία για να μην εκτεθούν σε βαθμό μη αναστρέψιμο αλλά και γιατί δεν ξέρουν τι έρχεται στο ορατό μέλλον.

Η συζήτηση που έγινε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ήταν σκηνοθετημένη κατά τρόπο που να προληφθεί μια σοβαρή ενόχληση του Μεγάρου Μαξίμου: Επισημάνθηκε εμφατικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καρπώνεται την κυβερνητική φθορά, ότι οι απογοητευμένοι από τη ΝΔ που την εγκαταλείπουν μπορεί να επιστρέψουν, ότι ο Κ. Μητσοτάκης έχει σαφή υπεροχή στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Επισημάνθηκε επίσης ότι δεν έχει μετρηθεί ξανά ο συγκεκριμένος δείκτης και ότι θα έχει ενδιαφέρον η συνέχεια, δηλαδή η επόμενη φορά που θα μετρηθεί.

Αλλωστε, ο Αλ. Παπαχελάς που, σύμφωνα με τις λίστες του Documento υπήρξε θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ και από το Predator, δεν έχει κάνει καμία δήλωση γι αυτό. Μόνο η “Καθημερινή”, με ένα σύντομο κείμενο, ζήτησε άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης των υποκλοπών.