Με εμφανή συμπτώματα εξάντλησης λόγω της απεργίας πείνας που μετρά ήδη πάνω από 40 ημέρες μεταφέρθηκαν την Κυριακή στο νοσοκομείο 12 μετανάστες από το κτίριο της Υπατίας. Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο διακομίστηκαν και άλλοι 8 μετανάστες, που στεγάζονται στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Ads

Όπως αναφέρει ο κ. Γιώτης από την Επιτροπή Αλληλεγγύης και οι γιατροί που τους παρακολουθούν, οι απεργοί πείνας είχαν συμπτώματα αφυδάτωσης και μυϊκούς σπασμούς, ενώ ορισμένοι βρίσκονταν στον προθάλαμο νεφρικής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους απεργούς σταμάτησαν να παίρνουν και υγρά, επισπεύδοντας την επιδείνωση της υγείας τους, σε μια κορύφωση της πίεσης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για μόνιμη άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα.

Στη Θεσσαλονίκη, ένας μεταφέρθηκε σε προκωματώδη κατάσταση εξαιτίας υπογλυκαιμικού επεισοδίου, ενώ οι υπόλοιποι με υπόταση και κάποιοι με βραδυκαρδία. Συνολικά, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο νοσηλεύονται 16 άτομα. Σύμφωνα με την Ομάδα Τύπου Ανοιχτής Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης στους απεργούς πείνας, η κατάσταση της υγείας των μεταναστών που συνεχίζουν για 41η ημέρα την απεργία πείνας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο

Ads

Σε ανακοίνωσή τους ο Εμμ. Καλοκαιρινός, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και ο Γ. Μπασκόζος, αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, ανέφεραν πως «Από ιατρική και ανθρωπιστική άποψη τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Χρειάζεται ευαισθησία, υπευθυνότητα και ευελιξία από την πολιτεία. Η απώλεια ανθρώπινης ζωής δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από τον πολιτισμό και τη δημοκρατική ευαισθησία του Ελληνικού λαού. Τώρα η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να δώσει λύση για να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή. Με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να παραχωρήσει άδεια παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους».

Έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την παραχώρηση εγγράφων στους απεργούς πείνας υπογράφουν εκπρόσωποι έξι γαλλικών κομμάτων, μεταξύ αυτών του Σοσιαλιστικού και του Κομουνιστικού, καθώς και του συνδικάτου Σολιντέρ.

Από την πλευρά τους, συνεργάτες του υπουργείου Εσωτερικών, με αφορμή το θάνατο 3 μεταναστών στη Σούδα, σχετικά με την απεργία πείνας των 300 μεταναστών απευθύνουν «ύστατη έκκληση για να μεταφερθούν όλοι οι μετανάστες απεργοί πείνας στα νοσοκομεία διαφυλάσσοντας την υγεία τους και να δεχτούν την πρόταση της κυβέρνησης στην οποία δεν είναι δυνατό να περιλαμβάνεται η νομιμοποίηση». Αφήνοντας αιχμές καταλήγουν «η ενθάρρυνση της αδιαλλαξίας είναι όχι μόνο ανεύθυνη, αλλά ολέθρια και εγκληματική».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, υποστήριξε ότι η Υπατία πρέπει να εκκενωθεί και έκανε λόγο για καθοδηγούμενη διαμαρτυρία με στόχο να υπάρξει θάνατος μετανάστη. Δεν μπορούμε να δεχθούμε κανέναν εκβιασμό. Υπάρχει ένας σκληρός πυρήνας καθοδηγητών, που θέλουν νεκρό. Υπάρχει πολιτικός χειρισμός. Στέλνουν πίσω από τα νοσοκομεία τους ετοιμοθάνατους για να μην χάσουν το πτώμα, δήλωσε ο κ. Πάγκαλος.