Νέα επεισόδια σημειώθηκαν αργά χθες το βράδυ και για περίπου δύο ώρες στην Κερατέα μεταξύ αστυνομικών και των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων στην περιοχή. Αποφασισμένος για την κατασκευή του ΧΥΤΑ εμφανίστηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, ενώ επιτέθηκε κατά των αυτοδιοικητικών παραγόντων της περιοχής.

Ads

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, ορισμένοι κάτοικοι άρχισαν να πετούν μολότοφ και πέτρες κατά των αστυνομικών οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα αέρια. Ακολούθησαν εκτεταμένες οδομαχίες, ρίψεις μολότοφ και εκτεταμένη χρήση χημικών αερίων από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, που καταδίωξαν τους πολίτες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων στη Λαυρίου.

Σύμφωνα με αναφορές, η ατμόσφαιρα σύντομα έγινε αποπνικτική εξαιτίας της εκτεταμένης χρήσης χημικών, ενώ λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα ο κύριος όγκος των συγκεντρωμένων αποχώρησε και οι δυνάμεις της αστυνομίας επέστεψαν στο αρχικό τους σημείο.

Γ. Ραγκούσης: Το έργο θα πραγματοποιηθεί

Ads

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης πάντως με χθεσινές δηλώσεις του εμφανίστηκε αποφασισμένος για την κατασκευή του ΧΥΤΥ. Ο κ. Ραγκούσης επέρριψε σοβαρές πολιτικές ευθύνες στους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής για την κατάσταση που επικρατεί στην Κερατέα. Με δηλώσεις του στον Σκάι, ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι αρχικά το έργο θα είναι ΧΥΤΑ: « Θα υπάρχει οπωσδήποτε από κάτω μια μεμβράνη. Δεν θα αφήνει τα υγρά των σκουπιδιών να κατεβαίνουν στον υδροφόρο ορίζοντα. Θα υπάρχει βιολογικός καθαρισμός. Θα είναι μια πολύ μικρή μονάδα, η οποία ξεκινάει ως ΧΥΤΑ, δηλαδή ως Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Μόλις ξεκινήσει και το πρόγραμμα ανακύκλωσης και μόλις ξεκινήσει και η λειτουργία των εργοστασίων για να πραγματοποιηθούν (θα εξελιχθεί σε ΧΥΤΥ)».

Οπως είπε ο κ. Ραγκούσης, η αρμοδιότητα για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης
ανήκει στον ΕΣΔΚΝΑ και όχι στους εργαζόμενους, οι οποίοι ναι μεν έχουν άποψη, αλλά ο ρόλος τους είναι συγκεκριμένος και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το ρόλο των θεσμικών οργάνων ή να αναλάβουν τη διοίκηση των δήμων. Μάλιστα χαρακτήρισε τη στάση της ΠΟΕ – ΟΤΑ αδιέξοδη.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ακόμη, πως η προγραμματική σύμβαση
συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κρίθηκε απολύτως νόμιμη.
Για λόγους διαφάνειας, μάλιστα, τα Τεύχη Δημοπράτησης θα τεθούν σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση, ώστε να μην μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις. Απαντώντας δε, στις αιτιάσεις ότι η συγκεκριμένη λύση θα είναι ακριβή, τόνισε ότι ουδείς μπορεί να ξέρει από τώρα το κόστος του έργου, ενώ σημείωσε πως το θέμα θα απασχολήσει και την Επιτροπή Μεγάλων Εργων, πριν τεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, ύστερα από ερώτηση βουλευτών στο Κοινοβούλιο για την παρουσία της αστυνομίας στην Κερατέα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσής, δήλωσε: «Οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στον χώρο για την προστασία αυτού και των μηχανημάτων που υπάρχουν στο σημείο, από τυχόν έκνομη ενέργεια, φαινόμενα τα οποία είχαν επανειλημμένως επιχειρηθεί, χωρίς ωστόσο, να εμποδίζεται η πρόσβαση ιδιωτών στις περιουσίες τους».