Για τριτοκοσμικές συνθήκες σε πολλά αστυνομικά τμήματα, ιδίως στη Δυτική Αττική, κάνουν λόγο και εκθέσεις της Διεύθυνσης Τεχνικών της ΕΛ.ΑΣ. Υπερπληθυσμός κρατουμένων, ακατάλληλα κτίρια και κακοδιαχείριση χρημάτων κάποια από τα βασικά προβλήματα. Την ίδια στιγμή, διαμάχη έχει ξεσπάσει στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας για υπερωρίες και νυχτερινά.

Ads

Οι ίδιες οι εγκαταστάσεις δεν παρέχουν τη δυνατότητα ύπαρξης χώρων κράτησης, την ίδια στιγμή που στα τμήματα που διαθέτουν κρατητήρια να φιλοξενείται διπλάσιος ή και τριπλάσιος αριθμός κρατουμένων από τον προβλεπόμενο.

Κελιά χωρίς φυσικό φως, μισογκρεμισμένοι τοίχοι και ελλιπή μέτρα ασφαλείας είναι μερικά από τα προβλήματα σε επίπεδο υποδομών που αντιμετωπίζουν τα Αστυνομικά Τμήματα. Αποτέλεσμα να «κινδυνεύουν οι αστυνομικοί, οι κρατούμενοι αλλά και οι πολίτες που προσέρχονται καθημερινά στα τμήματα για να εξυπηρετηθούν» και να παρατηρείται έξαρση μεταδοτικών ασθενειών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Αστυνομικό Τμήμα στο Ζεφύρι, όπου υπάρχουν σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης, στεγανότητας σε περίπτωση βροχής, ενώ –όπως αναφέρει η σχετική έκθεση- κρίνεται αναγκαία η αντικατάσταση ή ενίσχυση σχεδόν όλων των θυρών του τμήματος.

Ads

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στα Τμήματα Ακρόπολης, Άγιου Παντελεήμονα, Κολωνού, Πετρούπολης και Νέου Ψυχικού.

Στα προβλήματα αυτά προστίθεται η κακοδιαχείριση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη των χρημάτων που διατίθενται για την ενοικίαση των εγκαταστάσεων. Παράδειγμα, και πάλι, το Αστυνομικό Τμήμα στο Ζεφύρι, όπου το μίσθωμα του κτιρίου φτάνει τα 3.000 ευρώ το μήνα, αλλά για να αποκατασταθούν υλικοτεχνικές ελλείψεις που παρουσιάζει το κτίριο απαιτείται κονδύλι ύψους 33.000 ευρώ.

Σκληρή κόντρα στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας μεταξύ αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ και αυτών στην Άμεση Δράση και την ομάδα «Ζ».

Η διαμάχη αφορά στο ύψος της αποζημίωσης για νυχτερινή εργασία που καταβάλλεται στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙ.ΑΣ, μια πρακτική που χαρακτηρίζεται παράτυπη από συναδέλφους τους.

«Είμαστε δύο αστυνομικοί που υπηρετούμε στην Αμεση Δράση. Οι συνάδελφοι της ομάδας ΔΕΛΤΑ και ΔΙ.ΑΣ. εργάζονται μέχρι τη μία τη νύχτα και όχι μέχρι τις 5.30 όπως εμείς στα περιπολικά, παρόλα αυτά πληρώνονται σαν να εργάζονται όλη τη νύχτα» καταγγέλλουν με επιστολή τους αστυνομική της Άμεσης Δράσης.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, η οποία φέρεται να έχει κοινοποιηθεί μεταξύ άλλων στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή, την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, αναφέρουν ότι «κάποιος τους βάζει περισσότερες ώρες από αυτές που δικαιούνται στην πραγματικότητα».

Η επιπλέον αυτή αμοιβή φέρεται να είναι ένα είδος κινήτρου για να καταταγούν στην ειδική αυτή ομάδα, καθώς την πληρωμή «πλαστών» υπερωριών και νυχτερινών φέρεται να επέλεξε η ΕΛ.ΑΣ για να ενισχύεται το εισόδημα των υπηρετούντων στην ομάδα.

Εντολή να ελεγχθούν οι ώρες νυχτερινής εργασίας που «γράφονταν» σε κάθε αστυνομικό της ΔΙ.ΑΣ έδωσαν αρμόδιοι αξιωματικοί και οι νέες επικαιροποιημένες καταστάσεις υποβλήθηκαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρει ότι διαπιστώθηκαν παρατυπίες σε δυο από τις πέντε υποδιευθύνσεις της ΔΙ.ΑΣ στην Αττική.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η αντιπαράθεση κορυφώθηκε την 6η Οκτωβρίου οπότε ο επικεφαλής της Άμεσης Δράσης, αστυνομικός διευθυντής κ. Κωνσταντίνος Βαλλιάνος, αρνήθηκε να υπογράψει τις καταστάσεις με τις ώρες νυχτερινής εργασίας που αντιστοιχούσαν σε καθένα από τους αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Βαλλιάνος εν τέλει υπέγραψε τις καταστάσεις, ωστόσο έκτοτε απουσιάζει με αναρρωτική άδεια.

Πηγή: Καθημερινή, Ελεύθερος Τύπος