Παραμένει η διάσταση απόψεων κυβέρνησης-θεσμών στο θέμα των εργασιακών, όπως διαφάνηκε στη συνάντηση των Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου με τους εκπροσώπους των δανειστών το απόγευμα της Κυριακής. Η θέση του ΔΝΤ υπήρξε αμετακίνητη, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ads

Το μεγάλο αγκάθι της άκαρπης τελικά συνάντησης υπήρξε το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Διαφωνία επι της αρχής καταγράφηκε και στην συνάντηση του υπουργού οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και της υπουργού εργασίας κ. Εφης Αχτσιόγλου στα εργασιακά.

Η διαφωνία ήταν αποτέλεσμα της αμετακίνητης στάσης του ΔΝΤ, το οποίο επιμένει να «μην καταλαβαίνει τι σημαίνουν βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» δήλωσε κυβερνητικός παράγοντας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Ads

Το υπουργείο Εργασίας επανέφερε στη σημερινή συζήτηση όλο το πλαίσιο των προτάσεων του που αναβαθμίζουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και δίνουν πρωτεύουσα σημασία στον ρόλο των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΝΤ ήταν για μία ακόμη φορά κατηγορηματικά αντίθετο σε οποιαδήποτε παρέμβαση αφορά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στον καθορισμό των μισθών.

Πληροφορίες θέλουν η διαφωνία να καταγράφεται αμέσως σε μια συνάντηση η οποία καθυστέρησε να ξεκινήσει μια ώρα και την στάση των ανθρώπων του ταμείου να είναι συνολικά αρνητική σε όλα τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς.

Η συνάντηση διακόπηκε δίχως να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και του αιτήματος των δανειστών για αύξηση του ορίου των απολύσεων από 5% στο 10% με ταυτόχρονη κατάργηση της έγκρισης του εκάστοτε υπουργού.