Δύο συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο στο υπουργείο Παιδείας μεταξύ του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Θ. Πελεγρίνη, και του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου. «Βούληση δική μου, όσο και του υπουργού είναι να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο», δήλωσε ο Θ. Πελεγρίνης. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Παιδείας έχει προσκαλέσει τους πρυτάνεις σε διάλογο με την προϋπόθεση να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος προχώρησε σε «αυθαίρετες αλλαγές» αντικαθιστώντας δύο μέλη του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου επειδή αρνήθηκαν να συναινέσουν στην έγκριση των καταστάσεων διαθεσιμότητας. 

Ads

 

Κατά τη συνάντηση ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ Πελεγρίνης, έθεσε και γραπτώς στον υπουργό Παιδείας σειρά ερωτημάτων σχετικά με την λειτουργία του ΕΚΠΑ μετά την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας. «Το πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Το μείζον ζήτημα είναι να λειτουργήσει. Περιμένω απάντηση στα ζητήματα που έθεσα» δήλωσε, ενώ υπογράμμισε ότι το κλίμα δεν ήταν ποτέ κακό ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 
Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ ζήτησε επίσης να μην διωχθούν πειθαρχικά οι 172 διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφησαν. «Κανένας υπάλληλος δεν πρέπει να χάσει τη δουλειά του» πρόσθεσε. Επίσης, ζήτησε διόρθωση των λαθών που, όπως υποστήριξε, έχουν γίνει στις λίστες των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.Τέλος, ανέφερε ότι θα θέσει όσα συζητήθηκαν με τον υπουργό στην κρίση των αρμόδιων οργάνων του πανεπιστημίου.
 
Νωρίτερα, ο Κ. Αρβανιτόπουλος είχε συνάντηση με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις. Το βράδυ του Σαββάτου στο υπουργείο Παιδείας μετέβη εκτάκτως και ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σ. Σιμόπουλος

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας τους, την οποία η δικαιοσύνη έκρινε εκ νέου παράνομη. Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελία Πρωτοδικών διέταξε νέα έρευνα για τυχόν διάπραξη αδικήματος κατά παραβίαση της δικαστικής απόφασης.
 
Σημειώνεται πως και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε έκτακτη συνεδρίασή της αποφάσισε συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματος τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Συγκλήτου, «το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιβάλλουν την πλήρη αποδιοργάνωση της διοικητικής λειτουργίας του».
 
Η Σύγκλητος υποστηρίζει ότι η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του. «Η αποχώρηση πολλών διοικητικών υπαλλήλων από γραμματείες των Τμημάτων και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται πως με τη διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαλλήλων φύλαξης, των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου και των υπόλοιπων κατηγοριών του προσωπικού, δημιουργείται μια σειρά από αδυναμίες φύλαξης και συντήρησης των υποδομών του Ιδρύματος.

 

Διαβάστε επίσης: Η συγκέντρωση και η αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια 

Ads

«Αυθαίρετες αλλαγές» από τον υπ. Παιδείας

Η Εφημερίδα των Συντακτών, επικαλούμενη πρακτικά του Υπηρεσιακού Συμβουλίου που καταρτίζει του πίνακες διαθεσιμότητας, αναφέρει πως ο υπουργός Παιδείας αντικατέστηκε δύο μέλη επειδή ζήτησαν έλεγχο όταν διαπίστωσαν λάθη στις σχετικές λίστες.

 
Η εφημερίδα κάνει λόγο για «σκανδαλώδεις ενέργειες απόκρυψης στοιχείων από το υπουργείο που θα προκαλούσαν σοβαρές αλλαγές στους πίνακες της διαθεσιμότητας» σημειώνοντας πως «έφτασε έως την εν κρυπτώ και αυθαίρετη αντικατάσταση από τον ίδιο τον υπουργό των δύο μελών του Τριμελούς Υπηρεσιακού Συμβουλίου επειδή αρνήθηκαν να συναινέσουν στη συνοπτική έγκριση των καταστάσεων».