Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, την ίδια στιγμή που η Άγκυρα εξέδωσε και νέα Navtex, με την οποία παρατείνονται οι σχεδιαζόμενες έρευνες του σκάφους Oruc Reis μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Ads

Με αυτό τον τρόπο η Τουρκία δέσμευσε περιοχή που είναι κοντά στην παλιά Navtex, λίγο πιο βόρεια και πιο ανατολικά για να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis. Η νέα Navtex έχει ισχύ έως την 1η Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Τουρκία είχε προχωρήσει σε έκδοση NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Ανατολική Μεσόγειο, δεσμεύοντας περιοχή μεταξύ Μερσίνας και Αλεξανδρέττας, ανάμεσα στην Τουρκία και τα Κατεχόμενα.

Από τη μεριά του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, κινούμενος πλήρως στη «γραμμή Ερντογάν», σημείωσε στη συνέντευξή του ότι  πως η χώρα του έχει δίκιο και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της. «Έχουμε δίκιο και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, ανέφερε: «Τούρκοι και Έλληνες πρέπει να μιλήσουμε, να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα μόνοι μας κι όχι να καταφεύγουμε στην Ευρώπη, την Ε.Ε. ή τη Γαλλία».

Ads

Παράλληλα, ο κ. Ακάρ τόνισε πως «η επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα είναι παράλογη», ενώ διεμήνυσε ότι θα ήταν παράλογο να προσπαθήσει κανείς να εμποδίσει τον τουρκικό στρατό. Όσον αφορά, δε, στις ναυτικές ασκήσεις, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας διευκρίνισε: «Θα συνεχιστούν οι NAVTEX μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες».

«Ούτε μία σταγόνα νερού δεν θα παραχωρήσουμε», είπε σε έντονο ύφος ενώ προειδοποίησε πως «οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των συμφερόντων μας θα έχει τίμημα». Τέλος, σχολιάζοντας τις κινήσεις της Ελλάδας, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «από τη μία μιλά για διάλογο και συνεργασία και από την άλλη ανακοινώνει NAVTEX».

Την ίδια ώρα, ο Χουλουσί Ακάρ έδωσε τα «εύσημα» στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις αξιώσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, κατηγορώντας παράλληλα τη Γαλλία για τη στάση της.

«Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ έχει αντικειμενική προσέγγιση στο θέμα. Κάνει λογικές δηλώσεις που βασίζονται στο δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις σε όλον τον κόσμο και στοχεύει πραγματικά στην μείωση των εντάσεων. Αλλά απέναντι σε αυτό υπάρχουν οι δηλώσεις που έρχονται από τη Γαλλία που δεν είναι δυνατόν να γίνουν κατανοητές. Όταν το συναίσθημα εμφανίζεται, εξαφανίζεται η λογική. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση. Το να νομίζει κανείς ότι εμποδίζει τις δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα από ασκήσεις και με άλλες πρωτοβουλίες είναι ένα κούφιο όνειρο. Οι Γάλλοι έχουν ελεύθερα αεροσκάφη στην Κύπρο. Γιατί ήρθαν εκεί; Είστε εγγυήτρια δύναμη; Έχετε τέτοιο δικαίωμα; Οι καιροί των παλικαρισμών πέρασαν», ανέφερε χαρακτηριστικά.