«Οι ΗΠΑ θα πρέπει να φροντίσουν να διατηρήσουν ισορροπημένες τις σχέσεις τους μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ads

Οι ΗΠΑ είχαν «μια ισορροπημένη πολιτική (σ.σ. στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας). Ένας σύμμαχος όπως οι ΗΠΑ πρέπει να προσέχει (σ.σ. να διατηρεί) αυτές τις ισορροπίες», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου σχετικά με την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μπισέρα Τούρκοβιτς, στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η ισορροπία αυτή έχει αρχίσει να επιδεινώνεται, «όπως και εκείνη μεταξύ Τούρκων και Ελληνοκυπρίων στην Κύπρο». Τονίζοντας ότι η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται για το «ποιος πουλάει όπλα σε ποια πλευρά», σημείωσε:

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η δύναμή μας, τι κάνουμε, τι βήματα κάνουμε για τα συμφέροντά μας. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει».

Ads

Για την επικείμενη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο του Στρατηγικού Μηχανισμού Τουρκίας-ΗΠΑ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

«Πρόκειται να συζητήσουμε (σ.σ. με τον Μπλίνκεν) τα θέματα που υπάρχουν στην ατζέντα μας. Ένα από τα θέματα είναι τα F-35. Αλλά επίσης έχουμε άλλα θέματα που αφορούν τις περιφερειακές εξελίξεις και τα οποία πρόκειται αν αξιολογήσουμε. Οι διαπραγματεύσεις στρατιωτικού επιπέδου για τα F-16 ολοκληρώθηκαν. Το υπουργείο Άμυνας έστειλε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα προώθησε ανεπίσημα στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με την συνήθη πρακτική στέλνεται ειδοποίηση στους Προέδρους των Επιτροπών Εξωτερικής Πολιτικής και σε τέσσερα ανώτερα μέλη. Εάν μετά από αυτό δεν αντίρρηση εδώ, η διαδικασία ολοκληρώνεται, στέλνεται επίσημη ειδοποίηση» είπε.

Ο Τσαβούσουγλου εξήγησε τη διαδικασία για την έγκριση της πώλησης των F-16 λέγοντας ότι  «το αίτημα του προέδρου του Κογκρέσου για αυτό μπορεί να απορριφθεί με 51%, εάν συμβεί αυτό, θα σταλεί για δεύτερη φορά στον πρόεδρο Μπάιντεν. Αυτή τη φορά θα πρέπει να απορριφθεί με πλειοψηφία δύο τρίτων». Αλλά όπως είπε, αναμένουμε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία, προσθέτοντας ότι έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα και η αμερικανική διοίκηση έχει αναφέρει ότι αυτό είναι σημαντικό όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ.

«Εάν η διοίκηση παραμείνει σταθερή, δεν θα υπάρξουν προβλήματα. Το έχουμε ξαναπεί. Δεν θέλουμε να αγοράσουμε ένα προϊόν υπό οποιουσδήποτε όρους που θα μας έδεναν τα χέρια» είπε.