Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολίασε τις αποφάσεις των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, οι οποίοι παρότι 15 από τις 27 χώρες-μέλη έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, δεν προχώρησαν στην υιοθέτησή του.  

Ads

Ειδικότερα, στην τελετή έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διευθυντηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB στη Σόφια, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια -το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».

Ads

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε μάλιστα αιχμές για τη διαχείριση της κρίσης όπου η Γερμανία δείχνει να πρωτοστατεί για τη μη επιβολή πλαφόν. Όσον αφορά τον αγωγό IGB εξέφρασε την ικανοποίηση του «για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί» και επιτέθηκε στη Ρωσία που «χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο».

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, στη Σόφια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες προέβησαν σε μία συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων και ανέλυσαν τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, με έμφαση τον τομέα της ενέργειας.

Στο περιθώριο των εγκαινίων ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων από πλευράς ΕΕ, επαναλαμβάνοντας τις ελληνικές προτάσεις με έμφαση στην ανάγκη επιβολής ανώτατου ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας.

Ο πρωθυπουργός, σχετικά με το δεύτερο, επανέλαβε τη σταθερή προσήλωσή του στο διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και την αποφασιστικότητά του να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και ζήτησε την αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.