Σε μια μομφή προς τον ιδρυτή του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κώστα Γιαννόπουλο προχώρησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,Δόμνα Μιχαηλίδου, σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Ads

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Action24, η κυρία Μιχαηλίδου ανέφερε, μεταξύ άλλων: 

«Έχουν γίνει ρεπορτάζ των ρεπορτάζ, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει συμπολίτης μας σήμερα που πιστεύει ότι ένα ίδρυμα, το οποίο έχει 20 εκατ. πλεόνασμα, 5 εκατ. στην Ελβετία, τον πρόεδρό του που μένει διάβασα σε μια βίλα 2 εκατ. με πόσα μπάνια λέει ότι έχει, και να μην χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να κάνει παραπάνω μπάνια για τα παιδιά και να κάνει τη δομή λειτουργική».

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε σε στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν μέσω πρόσφατων δημοσιευμάτων στον Τύπο, βάσει των οποίων ο ιδρυτής του «Χαμόγελου του Παιδιού» φέρεται να μένει σε διαμέρισμα έκτασης περίπου 500 τ.μ., αξίας περίπου δύο εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, για το 2018 φαίνονται καταθέσεις του ιδρύματος σε τράπεζα στη Ζυρίχη ύψους 300.000 ευρώ, που αργότερα έφτασαν ακόμη και τα 5 εκατ. ευρώ.

Ads

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι το συγκεκριμένο ίδρυμα – το «Χαμόγελο» είναι πλεονασματικό 20 εκατ. – δεν μπορεί να φτιάξει τις δομές όπως πρέπει», υπόγράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.



Ο ιδρυτής της οργάνωσης Κώστας Γιαννόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις 12 Δεκεμβρίου σχετικά με τα δημοσιεύματα -μεταξύ άλλων- ανέφερε:

«Αντιπρόεδρος του Χαμόγελου είναι ο Κώστας Κοτσιλίνης, πρώην ορκωτός ελεγκτής. Μας ελέγχει η Ernst&Young, και η Deloitte. Δεν φτάνει βέβαια μόνο να φαινόμαστε καθαροί, αλλά και να είμαστε. Αν δεν είχαμε διαδικασία αυτοελέγχων, τώρα θα ήμασταν έκθετοι. (…) Το 2020 το υφυπουργείο Εργασίας πιστοποίησε το Χαμόγελο και για τους τρεις βαθμούς φροντίδας. Η πιστοποίηση έχει την υπογραφή της υφυπουργού, ως το 2024.

» Ξεκίνησαν κάποια πράγματα από το καλοκαίρι, δεν θέλω να πω πολλά, γιατί πρέπει να συγκρατηθώ. Όλα αυτά που λέγαμε, και μας έβγαλαν ότι είμαστε κατά των ελέγχων, αποδείχθηκε ότι δεν ισχύουν. Ζητάμε παραπάνω έλεγχο, ζητάμε εποπτεία. Να παρακολουθούν αν λειτουργούμε σωστά, παντού. Ήρθε προχθές η Αρχή Διαφάνειας και έκανε έλεγχο και εντυπωσιάστηκε από την καθαριότητα. Μας είπαν απλά να πάρουμε κι ένα τρίτο ψυγείο για τα αυγά.

» Σημαντικό, τα λάθη πρέπει να διορθώνονται. Αυτή τη σημασία έχει ο έλεγχος, όχι αυτό που συμβαίνει να δοθεί εντολή για να σου βρουν τα στραβά. Λάθη κάνουν όλοι, και πρέπει να διορθώνονται. Ποιος δεν κάνει; Έχουμε 480 εργαζόμενους. Στηρίζουμε 17.000 παιδιά με τις οικογένειες τους. Αγωνιούν για το μέλλον τους. Μας κατηγόρησαν ότι λειτουργούμε σαν ΑΕ. Με την έννοια του ελεγκτικού, ναι λειτουργούμε σαν ΑΕ, αλλά στην ψυχή λειτουργούμε με τη φροντίδα. Χρειάζονται και τα δυο για να γίνει σωστά.

«Αφεντικό στο Χαμόγελο ειναι τα παιδιά. Όχι εγώ. Υπηρετούμε τα παιδιά, με φροντίδα και νοιάξιμο».