Κλίμα ένταση έχει δημιουργηθεί στο χωριό Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας μετά από επεισόδειο μεταξύ κατοίκων του χωριού και βούλγαρων μεταναστών, οι οποίοι εργάζονται εποχιακά στους πορτοκαλαιώνες της περιοχής. Οι μεανάστες διαμένουν σε άθλιες συνθήκες σε πρόχειρους καταυλισμούς καθώς τους φέρνουν στην Ελλάδα ειδικά “γραφεία” για να καλύπτουν τις αγροτικές ανάγκες αλλά χωρίς να λαμβάνουν καμία μέριμνα για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ads

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα εις βάρος των εργατών καθώς οι κάτοικοι καταγγέλλουν περιστατικά διαπληκτισμών ενώ παρόμοιες καταγγελίες υπάρχουν και για τους τσιγγάνους μόνιμους κατοίκους του Δήμου. Στο πιο πρσφατο περιστατικό, στις 25/1 σημειώθηκε αψιμαχία μεταξύ Βούλγαρων εργατών και ενός ντόπιου, ο οποίος κατήγγειλε στην αστυνομία πως απειλήθηκε με σιδηρολοστό.

Πάντως από την πλευρά του Δήμου δεν γίνεται καμία προσπάθεια εξασφάλισης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης στους εποχιακούς εργάτες ενώ ο δήμαρχος Αντώνης Αλετράς δηλώνει πως δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει το παραμικρό και πως θα έπρεπε να φροντίζουν για τις σθνθήκες διαβίωσής τους αυτοί που τους φέρνουν στην Ελλάδα.

Ο δήμαρχος παραδέχεται πως η εικόνα που παρουσιάζει ο καταυλισμός αποτελεί ντροπή για την περιοχή ενώ τονίζει πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μολύνσεων αφού δεν παρέχονται οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες. Στον καταυλισμό μάλιστα μένουν και μικρά παιδιά τα οποία οι Βούλγαροι φέρνουν μαζί τους αφού έρχονται οικογενειακώς για εποχιακή δουλειά στην Ελλάδα. Οι περίπου 200 μετανάστες δουλεύουν στα χωράφια που βρίσκονται δίπλα στον Αχελώο και ζουν με τις οικογένειές τους σε ένα εγκατελειμένο εργοτάξιο και μέσα σε αντίσκηνα, αυτοκίνητα και άλλες πρόχειρες κατασκευές χωρίς νερό, ηλεκτρικό και αποχέτευση.

Ads

Σε ρεπορτάζ τοπικής εφημερίδας (Παναιτωλική), κάτοικοι δηλώνουν πως πρέπει να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος στους ανθρώπους που έρχονται στο χωριό για να εργαστούν τονίζοντας ωστόσο πως δεν πρέπει οι ντόπιοι να χαρακτηριστούν ως ρατσιστές.

Ωστόσο, πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα αρκετά επεισόδια εις βάρος μεταναστών. Τον Νοέμβριο στο Μεσολόγγι τέσσερις Γεωργιανοί έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού με λοστούς και καδρόνια από 15 άτομα επειδή ζήτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους από τον ιδιοκτήτη των χωραφιών στα οποία δούλευαν ενώ στα μέσα Ιανουαρίου μια 25χρονη μετανάστρια βρέθηκε δολοφονημένη σε ερημική περιοχή του Αστακού.

“Απαιτούμε από την Πολιτεία να πάρει άμεσα μέτρα για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης” λέει στο tvxs ο δήμαρχος Οινιαδών και συμπληρώνει πως “και αυτοί που τους φέρνουν πρέπει επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους”.