Απέφυγε να πάρει θέσει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για το αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε η Ελλάδα. Ενημέρωσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ ενώ σημειώσε ότι τα προγράμματα του ταμείου χαρακτηρίζονται από ευελιξία «κάτι που φάνηκε από τις προσαρμογές που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα».

Ads

«Το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παράταση αφορά το ευρωπαϊκό τμήμα του προγράμματος και θα κριθεί από τους Ευρωπαίους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να πάρει θέση.

Επανέλαβε επίσης ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα κρατήσει ως τον Μάρτιο του 2016 οπότε δεν χρειάζεται να παραταθεί ενώ σημείωσε ότι είναι τελείως υποθετικό να πει κανείς αν το πρόγραμμα του Ταμείου με την Ελλάδα θα συνεχιζόταν και χωρίς τους Ευρωπαίους.

Υποστήριξε παράλληλα ότι το Ταμείο συζητάει μαζί με την Κομισιόν και την ΕΚΤ για να καταλάβει καλύτερα τα σχέδια της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τις προτεραιότητες της και ανέφερε ότι ακόμη όλα τα μέρη εργάζονται για να περιοριστούν οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Ads

Σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα έχει ζητήσει νέο πρόγραμμα από το ΔΝΤ ο Τζέρι Ράις απάντησε αρνητικά ενώ όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποστήριξε ότι οι απεσταλμένοι του Ταμείου δεν βρίσκονται στην Αθήνα για να ελέγξουν τις λεπτομέρειες και να λάβουν τα τεχνικά στοιχεία ώστε να είναι σε θέση να κάνουν μια ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους.

Τέλος σημείωσε ότι τα προγράμματα του ΔΝΤ έχουν πάντα ευελιξία, κάτι που φάνηκε και από τον τρόπο που εξελίχτηκε και προσαρμόστηκε το ελληνικό πρόγραμμα.