Ανώτατο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, διαψεύδει τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν νωρίτερα από το πρακτορείο Bloomberg σύμφωνα με τις οποίες κατατέθηκε αίτημα για επιπλέον ρευστότητα μέσω ELA από την ΕΚΤ. 

Ads

Νωρίτερα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg ανέφερε ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ζήτησε να αυξηθεί περαιτέρω το ανώτατο όριο δανεισμού των τραπεζών από τον ELA, καθώς η αύξηση του 1,1 δισ. ευρώ, η οποία δόθηκε την Τετάρτη, δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες ρευστότητας μετά τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο κ. Στουρνάρας φέρεται να ζήτησε πρόσθετη ρευστότητα ύψους 3 δισ. ευρώ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου, ήδη από το απόγευμα της Πέμπτης και πριν από τις τελευταίες διαρροές, είχαν κάνει λόγο για σχέδιο αποσταθεροποίησης μέσω τεχνητής φυγής κεφαλαίων. «Αυτές οι τακτικές είναι βούτυρο στο ψωμί των δανειστών που θέλουν να εκβιάσουν περαιτέρω την ελληνική κυβέρνηση», τόνιζαν οι κυβερνητικές πηγές. Τόσο η ΕΚΤ, όσο και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσαν επίσης πληροφορίες που μεταδόθηκαν σε διεθνή μέσα πως οι ελληνικές τράπεζες «ίσως να μην ανοίξουν τη Δευτέρα».

Όπως έγραψε ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, η ΕΚΤ διαψεύδει πως προειδοποίησε ότι οι τράπεζες ενδέχεται να μην μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα. Ερωτηθείς σχετικά, και ο υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε τα δημοσιεύματα. «Διαψεύδω μετά βδελυγμίας οποιαδήποτε διαρροή λάβατε εσείς ή το Reuters, να σταματήσουν οι δήθεν διαρροές που μόνο κακό κάνουν και στην πληροφόρηση των πολιτών και στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.», υπογράμμισε.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πώς οι ευρωδιαρροές στα ΜΜΕ έστειλαν την Ιρλανδία στο μνημόνιο – Ο ρόλος των ανώνυμων αξιωματούχων στην υπονόμευση της ιρλανδικής οικονομίας, όπως τον αποκάλυψε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών της Ιρλανδίας