Να καταθέσει ως ύποπτος για την υπόθεση της λίμνης Κορώνειας ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, αλλά και όσοι αναφέρονται στο πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, ζήτησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Στέφανος Ζαρκαντζιάς.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», η συνέχιση της προανάκρισης ανατέθηκε στους επιθεωρητές, οι οποίοι θα λάβουν τις ανωμοτί καταθέσεις από τους εμπλεκόμενους και στη συνέχεια θα διαβιβάσουν ολοκληρωμένη τη δικογραφία στην εισαγγελία.

Tο πόρισμα των επιθεωρητών του υπουργείου Εσωτερικών καταλογίζει στον Π. Ψωμιάδη ότι δεν συγκρότησε κλιμάκια ελέγχου ποιότητας περιβάλλοντος και καθυστέρησε 18 μήνες να εκδώσει απόφαση συγκρότησης κλιμακίων από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Ανάπτυξης για το διαρκή έλεγχο ποιότητας του νερού στην Κορώνεια, αλλά και τον επανέλεγχο των βιομηχανιών που διαθέτουν τα απόβλητά τους στη λίμνη. Επιπλέον, ενώ οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που είχαν επισκεφθεί την περιοχή, διαπίστωσαν παραβάσεις κι επέβαλαν πρόστιμα 282 χιλιάδων ευρώ σε 17 βιομηχανικές, βιοτεχνικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η νομαρχία και οι υπηρεσίες της φρόντιζαν να καθυστερούν αναίτια την επιβολή τους, ενώ παράλληλα μείωναν τα πρόστιμα κατά 30%.

Σχολιάζοντας το πόρισμα, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για «προεκλογικές μεθοδεύσεις». «Δεν υπάρχει πρόβλημα, όλα έγιναν νόμιμα. Αλλά για οτιδήποτε προκύπτει, προτιμώ εγώ να καθίσω στο σκαμνί. Αυτά γίνονται εξαιτίας κάποιων καρεκλοκένταυρων στην Αθήνα που δεν γνωρίζουν από κοντά τι γίνεται στην Κορώνεια. Δεν λέει κανείς ότι με κάποια έργα που κάναμε σώσαμε την λίμνη και από τις 17-18 επιχειρήσεις στην περιοχή, κλείσαμε τις 12-13, όλα τα άλλα είναι προεκλογικές μεθοδεύσεις. Τα ίδια έλεγαν για μας και το 2002 και το 2006, αδάπανη είναι η λασπολογία, δεν κοστίζει τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ψωμιάδης.

Ads