Αίτημα αποφυλάκισης υπέβαλε η Σταυρούλα Κουράκου, που έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενη, καθώς μαζί με τον σύζυγό της Γιάννο Παπαντωνίου κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Ads

Οι κατηγορίες που τους έχουν αποδοθεί αδίκημα αφορούν σε μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα, την περίοδο που ο Γιάννος Παπαντωνίου ήταν υπουργός Άμυνας.

Μετά από δύο μήνες στις φυλακές Κορυδαλλού, η Σταυρούλα Κουράκου κατέθεσε αίτημα στην ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Ηλιάννα Ζαμανίκα, με το οποίο ζητά την αντικατάσταση της προσωρινής της κράτησης με περιοριστικούς όρους.

Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στοιχεία για την υπόθεση του εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών τύπου “S”, το 2003 , για την οποία είναι προσωρινά κρατούμενοι ο πρώην υπουργός Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του , αντάλλαξαν στη Χάγη οι αρμόδιοι ανακριτές Διαφθοράς με συναδέλφους τους από τέσσερις χώρες.

Ads

Τα πέντε κλιμάκια δικαστικών λειτουργών συναντήθηκαν πριν λίγες ημέρες, στην έδρα της Eurojust με μόνο αντικείμενο τη συγκεκριμένη υπόθεση, την οποία χειρίζονται οι ανακριτές διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου. Οι δύο δικαστικοί λειτουργοί συνάντησαν συναδέλφους τους από τη Γαλλία , την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Κύπρο. Προς τις χώρες αυτές η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει αιτήματα δικαστικής συνδρομής για άνοιγμα λογαριασμών οι οποίοι φαίνεται να σχετίζονται με παράνομα χρηματικά ποσά που κατά τις αρχές διακινήθηκαν για την υπόθεση των φρεγατών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, που επικαλείται το πρακτορείο, η ανάκριση των δύο Ελλήνων δικαστικών λειτουργών και τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην δικογραφία που έχουν σχηματίσει, έχει προκαλέσει ήδη ποινική έρευνα σε μία από τις χώρες που συμμετείχαν στην συνάντηση. Η έρευνα φαίνεται να αφορά συγκεκριμένο ,αλλοδαπό, πρόσωπο για το οποίο προκύπτουν από την ελληνική δικογραφία στοιχεία εμπλοκής.

Υπενθυμίζεται ότι η επίμαχη σύμβαση εκσυγχρονισμού μέσης ζωής των έξι  φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, υπογράφηκε επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε, ως κύριο ανάδοχο με υποκατασκευαστή τη γαλλική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία, THALES NEDERLAND  B.V. και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στον κ. Παπαντωνίου καταλογίζεται ότι έλαβε χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου. Οι ανακριτές Διαφθοράς θεωρούν πως για τη συγκεκριμένη σύμβαση κινήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά με τη διευκόλυνση που παρείχε ο αποβιώσας εκπρόσωπος της THALES στην Ελλάδα, μέσω εξωχώριων εταιριών.