Υψώνει τους τόνους η Τουρκία, , στο απόηχο της ολοκλήρωσης της άτυπης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι ζήτησαν από τη γειτονική χώρα να σταματήσει τις μονομερείς κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Ειδικότερα, νέα Navtex για περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου για ασκήσεις με πραγματικά πυρά από σήμερα έως τις 11 Σεπτεμβρίου εξέδωσε η Άγκυρα, την ίδια ώρα που ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, χαρακτήρισε αιτία πολέμου το ενδεχόμενο επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

«Η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οκτάι.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος επανέλαβε ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί κάθε κυβικό μέτρο νερού στην Ανατολική Μεσόγειο, ό,τι κι αν γίνει και πρόσθεσε πως περιμένουν ίση και δίκαιη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, έστειλε και μήνυμα στην Ευρώπη «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ads

Σε ότι αφορά τη νέα τούρκικη Navtex που εκδόθηκε το βράδυ της Παρασκευής, αξίζει να σημειωθεί πως η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex, καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα. Στη συνέχεια, η Τουρκία αντέδρασε αποφασίζοντας ακόμα μία Navtex, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται από τις 7 Αυγούστου η οδηγία για τις έρευνες του «Oruc Reis», η οποία παρατάθηκε μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.

Ελληνικό ΥΠΕΞ: Η άσκηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν υπόκειται σε τουρκικό βέτο

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει:

«Η πρωτοφανής αντίληψη της Τουρκίας ότι δύναται να απειλεί με τη χρήση βίας γειτονικές της χώρες, όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματά τους, αντίκειται στον σύγχρονο πολιτικό πολιτισμό αλλά και σε θεμελιώδεις διατάξεις του Διεθνούς Δικαίου».

«Καλούμε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο και οι αξίες επί των οποίων οικοδομήθηκε η σύγχρονη διεθνής τάξη δεσμεύουν όλα τα κράτη του κόσμου», προσθέτει.

«Δεν εφαρμόζονται επιλεκτικά και αποτελεί ευθύνη της διεθνούς κοινότητας να τις υπερασπιστεί αφού η παραβίασή τους σηματοδοτεί μέγιστους κινδύνους» αναφέρει επίσης ενώ θυμίζει ότι «η Τουρκία δεσμεύεται από το Άρθρο 2 (4) του Χάρτη των Η.Ε., μεταξύ άλλων. Αν έχει διαφορετική αντίληψη, ας το δηλώσει ρητά».

«Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.