Αλγιεινή εντύπωση προκάλεσε σχόλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Νίκο Φίλη,  με το οποίο ο πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τον κ. Φίλη ως «ευπαθή ομάδα».

Ads

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που ενίσχυσε και διεύρυνε τη συνεργασία με τον «βόρειο γειτονά μας», εννοώντας τη Βόρεια Μακεδονία. 

Ο ισχυρισμός του ξεσήκωσε αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, με πολλούς βουλευτές να του απαντούν με κλειστά μικρόφωνα, τόσο υπενθυμίζοντας όσα έλεγε προεκλογικά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όσο και για το γεγονός πως απέφυγε να αναφέρει το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». 

Τότε ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε προς τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, έναν εκ των βουλευτών που αντιδρούσαν, και του είπε σε ειρωνικό ύφος: «Σας παρακαλώ, σας πέφτει η μάσκα, φορέστε τη μάσκα σας, είστε και ευπαθής ομάδα και ανησυχώ για εσάς».

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και με το τέλος της συνεδρίασης της Βουλής, ο πρωθυπουργός πλησίασε τον κ. Φίλη για να του δώσει εξηγήσεις για το σχόλιο του, θέλοντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις. 

Ads

«Η ειρωνική αναφορά του πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής, ότι ανήκω σε “ευπαθή ομάδα και κινδυνεύω”, υπήρξε ατυχής. Εξέπεμψε ένα δημόσιο ήθος που προσβάλλει όχι εμένα προσωπικά αλλά, κυρίως, χιλιάδες συμπολίτες μας που κάποια στιγμή της ζωής τους είχαν την ατυχία να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας. Αυτό άλλωστε εξήγησα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, όταν μετά το τέλος της συνεδρίασης, αισθάνθηκε την ανάγκη να μου δώσει προσωπικά εξηγήσεις», δήλωσε από τον πλευρά του o τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ’ όλα αυτά, το σχόλιο προς τον κύριο Φίλη, δεν αποτέλεσε μεμονωμένο περιστατικό, καθότι, λίγη ώρα πριν, ο κ. Μητσοτάκης είχε απευθυνθεί με εξίσου ειρωνικό τρόπο προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας του να φορέσει τη μάσκα που του έπεφτε ενώ μιλούσε γιατί είναι… «υγειονομικά επικίνδυνος».