Αισιόδοξοι για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκαν κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και τα χειρότερα πέρασαν. Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα σενάρια ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών συνεχίζονται ενώ «κόκκινο» χτυπά και η ανησυχία εν όψει της νέας επίσκεψης της τρόικας αλλά και της κατεύθυνσης που θα πάρουν τα νέα μέτρα.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η ύφεση «ρηχαίνει» και εκτίμησε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2010 ήταν το χειρότερο για την ελληνική οικονομία. Αναφορικά με τα σημάδια ανάκαμψης ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υποστήριξε ότι υπάρχει συνεχιζόμενη βελτίωση στις εξαγωγές και τη σταδιακή αποκατάσταση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε τη σημερινή διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο το σχεδιασμό του κυβερνητικού έργου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Επικρατείας, Πολιτισμού – Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο επίκεντρο βρέθηκε και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την περίοδο 2012 – 2015 και το «πακέτο» αποκρατικοποιήσεων που θα βρεθούν και υπό το «μικροσκόπιο» της τρόικας η οποία επισκέπτεται την Αθήνα την αρχή της επόμενης εβδομάδας.

Το ταξίδι των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ γίνεται στη σκιά της υστέρησης εσόδων και με φόντο δρομολογούμενες αλλαγές στη λειτουργία της κυβέρνησης και φυσικά με τα «μάτια στραμμένα» στον στόχο της εξεύρεσης 22 δις ευρώ ως το 2015.

Ads

Στον στόχο αυτό αναφέρεται και σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal που επικαλείται δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους, το οποίο αναφέρει ότι «ακίνητα και καταθέσεις πεθαμένων που δεν έχουν ζητηθεί από κληρονόμους εδώ και χρόνια και τα οποία θα μπορούσαν να φέρουν έσοδα 4 δις ευρώ συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα από τα οποία η κυβέρνηση ψάχνει να συγκεντρώσει τα 22 δις ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια».

Στα υπόλοιπα μέτρα που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο, σύμφωνα με άλλο στέλεχος της κυβέρνησης, περιλαμβάνεται φόρος στα αναψυκτικά, «ψαλίδι» στις φοροαπαλλαγές για εισοδήματα άνω των 70.000 ευρώ ετησίως, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά, περιορισμός του αφορολόγητου ορίου περιουσίας ακόμα και για την α’ κατοικία καθώς και ποινές για τα αυθαίρετα.

Επιστολή Παπακωνσταντίνου στις τράπεζες

Εν τω μεταξύ, την Τρίτη, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναμένεται να αποστείλει στις τράπεζες επιστολή, με την οποία θα ζητά αναλυτική αναφορά για την αξιοποίηση των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ θα θέτει και το θέμα των προγραμματικών συμφωνιών με κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Εξάλλου σε σημερινή του συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε τις τράπεζες να «αναλάβουν τις ευθύνες τους, να προχωρήσουν σε στρατηγικές κινήσεις, σε συμμαχίες, να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους, να μειώσουν τα μεγάλα bonus που έχουν τα υψηλόβαθμα στελέχη τους και γενικά να δείξουν μια συμπεριφορά, η οποία είναι πιο σωστή σε σχέση με τις συγκυρίες, στην οποία βρισκόμαστε, αυτή την στιγμή».

Στο «κυβερνητικό τραπέζι» η εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης

Επιπλέον η κυβέρνηση φαίνεται πως εξετάζει την κύρωση της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης. Οι πληροφορίες προέρχονται από στελέχη του υπουργείου οικονομικών και αναφέρουν ότι το τεράστιο πολιτικό κόστος που συνεπάγεται η εξίσωση των φορών, αλλά και το ενδεχόμενο νέας μεγάλης ανόδου των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε αναζήτηση άλλης λύσης. Συγκεκριμένα το οικονομικό επιτελείο φέρεται να εξετάζει τη σύνδεση του φόρου με την τιμή του αργού πετρελαίου τύπου Μπρεντ.

Αποκλείει περικοπές μισθών και συντάξεων η κυβέρνηση

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα, υπό την έννοια της περικοπής μισθών και συντάξεων», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο που θα επιλέξει η κυβέρνηση για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» στα έσοδα και εάν υπάρχει ενδεχόμενο τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί για το 2012 να έρθουν φέτος.

Σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, υπάρχουν εναλλακτικές μέθοδοι για την αναπλήρωση των εσόδων και πως η κυβέρνηση γνωρίζει αφενός ότι το βιοτικό επίπεδο του πολίτη δεν αντέχει περαιτέρω περικοπές και, αφετέρου, ότι για να υπάρχει ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά θα πρέπει να βρεθούν άλλες μέθοδοι.

Υπό σκιάν… ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών

Εν τω μεταξύ, αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση λειτουργεί εν μέσω σεναρίων για δομικό ανασχηματισμό αλλά και πρόωρων εκλογών με δεδομένες τις δυσκολίες υπουργών να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές χωρίς να αλλοιώσουν το επίπεδο των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών αλλά και τις διαφωνίες σε ζητήματα όπως οι αποκρατικοποιήσεις.

«Αν προκηρυχθούν εκλογές, η χώρα θα γίνει μύλος», δήλωσε ο υπουργός υγείας, Αν. Λοβέρδος, μιλώντας στον Real Fm. Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση στο σύνολό της δυσκολεύθηκε να καταλάβει πώς έχουν τα πράγματα και σημείωσε ότι πρέπει να ειπωθεί στον λαό η πλήρης αλήθεια και να υπάρξει αποτελεσματικότητα έργου. Για το ενδεχόμενο να έρθουν προς ψηφοφορία στη Βουλή θέματα με διευρυμένη πλειοψηφία των 2/3, ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε ότι εάν συμβεί κάτι τέτοιο, κάθε εβδομάδα θα απαιτούνται εκλογές. Ο ίδιος μάλιστα, σημείωσε ότι δεν είναι καθόλου βέβαιος, στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών αν η χώρα θα μπορούσε να τις κάνει, προσθέτοντας ότι μία τέτοια κίνηση θα έστελνε στο εσωτερικό τής χώρας το μήνυμα του προσχήματος και στο εξωτερικό εκείνο της ανευθυνότητας.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ζήτησε «να σταματήσουμε να μιλάμε για ανασχηματισμό, αν και το θέμα αυτό, όπως και εκείνο για πρόωρες εκλογές, είναι προσφιλή, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα». Ερωτηθείς σχετικά με δηλώσεις υπουργών που απαντούν στο ερώτημα για ανασχηματισμό, λέγοντας ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «για την απλή λογική τα περιθώρια βελτίωσης είναι ξεκάθαρα και ότι είναι αυτονόητο ότι δεν υπάρχει κυβέρνηση, υπηρεσία και λειτουργία που να μην επιδέχεται βελτίωσης» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν έχει καμία σχέση με ανασχηματισμό».