Την αισιοδοξία του εκφράζει το ινστιτούτο Bruegel για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας,  αν και καθιστά υπεύθυνη την τρόικα για τη «δραματική ύφεση» στη χώρα.

Ads

Οι προοπτικές της Ελλάδας είναι καλές σε σχέση με την ανάπτυξη, τονίζει ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών, Ζολτ Ντάρβας. Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», ο κ. Ντάρβας καθιστά υπεύθυνη την τρόικα για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και επισημαίνει ότι υπήρξαν δύο αιτίες για τις οποίες την ευθύνη φέρουν οι πιστωτές.

Πρώτον, επισημαίνει ότι κατέστρωσαν το πρώτο πρόγραμμα βοήθειας το 2010 με τελείως εξωπραγματικούς υπολογισμούς – η τρόικα ανέμενε μια συρρίκνωση της οικονομίας, το μέγιστο κατά ένα 7%- και δεύτερο, ότι αρνήθηκαν το 2010 τη διαγραφή χρέους, οπότε όλοι εκτίμησαν ότι η Ελλάδα θα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη και ως εκ τούτου σταμάτησαν όλες οι επενδύσεις.

Ο ίδιος στηρίζει την μεγάλη αισιοδοξία του για τις καλές προοπτικές της Ελλάδας, στο γεγονός, ότι έχει βελτιωθεί το περιβάλλον για τους επιχειρηματίες, η χώρα έχει υλοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις και, ενώ, πριν από πέντε χρόνια βρισκόταν στην 112 η θέση στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ως προς το κλίμα για επιχειρηματίες, τώρα είναι στην 60ή θέση, όπως επίσης στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αγορά εργασίας στην Ελλάδα είναι σήμερα πιο ευέλικτη από εκείνη της Γερμανίας.

Ads