Εφικτή θεωρείται από τις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός των επόμενων δύο ή τριών ημερών με στόχο την πολιτική επικύρωσή της σε έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη. Ωστόσο η εκπρόσωπος της Κομισιόν σημείωσε πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή έκτακτου Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη καθώς “αυτό είναι απόφαση του Γερούν Ντάισελμπλουμ”. 

Ads

“Οι συζητήσεις για το προληπτικό πακέτο μέτρων βρίσκονται σε εξέλιξη”, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας πως επιδίωξη όλων είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν. “Δεν γνωρίζω αν θα υπάρξει συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα την Μεγάλη Πέμπτη”, δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. “Εργαζόμαστε για συμβεί αυτό”, συμπλήρωσε.

Στις Βρυξέλλες διάχυτη είναι η αισιοδοξία πως η αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο μπορεί να κλείσει μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια πολιτική επικύρωσή της στο Eurogroup και ο καθορισμός των επόμενων βημάτων με την ψήφιση των μέτρων, την εκταμίευση της δόσης και την ελάφρυνση του χρέους, μια διαδικασία, που σύμφωνα με τη Deutsche Welle, θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός του Ιουνίου.

Όπως επισήμαναν την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, τα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί και εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» πολύ σύντομα.

Ads

Οι συζητήσεις έχουν επικεντρωθεί στον μηχανισμό εξισορρόπησης για τα προληπτικά μέτρα 3,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα εφαρμοστούν αν υπάρξουν αποκλίσεις – και ανάλογα με το μέγεθος τους ― από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το “εφεδρικό πακέτο” – γερμανικής έμπνευσης – το ζήτησε επίμονα το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για το Βερολίνο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, επισημαίνοντας πως κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη της οικονομίας και των επενδύσεων.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, επειδή και σε άλλες χώρες δεν προβλέπεται νομοθέτηση προληπτικών μέτρων εκτιμάται πως θα βρεθεί μια φόρμουλα χωρίς λεπτομερή αναφορά μέτρων, αλλά θα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιείται αν διαπιστώνεται δημοσιονομική απόκλιση. Το πώς και από ποιον θα ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός είναι ένα από τα θέματα που συζητούνται στην Αθήνα αυτή τη στιγμή μεταξύ του οικονομικού κυβερνητικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών. Κύκλοι της Κομισιόν, τους οποίους επικαλείται το Euro2Day, θεωρούν καλή την ιδέα για θέσπιση ενός αυτόματου «φρένου» δαπανών, με αναλογική συνεισφορά όλων των κωδικών των δαπανών του ελληνικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των εφεδρικών μέτρων. Ωστόσο, όπως αναφέρουν, η Kομισιόν εκτιμά ότι τα μέτρα τελικώς δεν θα χρειαστούν. 

Σημειώνεται πως ο μηχανισμός εξισορρόπησης εφαρμόστηκε αρχικά από τη Γερμανία, η οποία αργότερα τον προώθησε και στο πανευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν “κόφτη” που ενεργοποιείται ώστε να μην υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις.

Για παράδειγμα στη Γερμανία υπάρχει σχετικό άρθρο (άρθρο 110) στο σύνταγμα που ορίζει ότι τα έσοδα και τα έξοδα οφείλουν να είναι ισοσκελισμένα. Υπάρχει επίσης άρθρο που προβλέπει ότι το προϊόν των δανείων που συνάπτει η χώρα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ύψος των πιστώσεων για επενδύσεις που είναι εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό. Το δεύτερο αυτό άρθρο τροποποιήθηκε το 2009 και ορίζει πλέον ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να δανείζεται κατ’ έτος ποσά που υπερβαίνουν το 0,35% του ΑΕΠ, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο υπέρβασης σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών ή φυσικών καταστροφών.

Ωστόσο η συνταγματική αυτή κατοχύρωση των «αυτόματων σταθεροποιητών» δεν εμπόδισε την Γερμανία από το 1970 μέχρι σήμερα να παραβεί ευθέως, σε τουλάχιστον 11 περιπτώσεις, τις συνταγματικές της δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά την υπερχρέωση.