Στα 811 εκατ. ευρώ ή στο 0,5% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα τον Ιανουάριο του 2014, έναντι 415 εκατ. ευρώ ή 0,2% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού που παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Την ίδια στιγμή, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διαρρέει ότι υπάρχει αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου για επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα σε ό, τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Ads

«Η μηνιαία ενημέρωση, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους του υπουργείου Οικονομικών, για τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού έχει καταστεί εθιμική. Από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η χώρα, μετά από πολλά χρόνια, νωρίτερα από τις προβλέψεις, επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα», δήλωσε ο  Χρ. Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα στοιχεία.

Το υπουργείο υποστηρίζει ότι αν οι επιστροφές φόρων και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώνονταν στο ύψος των στόχων, το πρωτογενές αποτέλεσμα θα ήταν 400 εκατ. ευρώ ή 50% υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα είναι πλεονασματικό. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 595 εκατ. ευρώ ή στο 0,3% του ΑΕΠ, έναντι 177 εκατ. ευρώ ή 0,1% του ΑΕΠ τον περυσινό Ιανουάριο.

Ads

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώνονται στα περυσινά επίπεδα, χαμηλότερα όμως από τους στόχους. Το ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι αυτό συνέβη  λόγω των αυξημένων, έναντι των στόχων, επιστροφών φόρων και των μειωμένων εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Συγκεκριμένα, τα καθαρά έσοδα τόσο του Κρατικού όσο και του Τακτικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν σε περίπου 4,4 δισ. ευρώ, όσο ήταν και τον περυσινό Ιανουάριο, ενώ τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθαν στα 4,7 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 270 εκατ. ευρώ έναντι του περυσινού Ιανουαρίου. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στα φορολογικά έσοδα που ήταν 370 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον περυσινό Ιανουάριο, αλλά και οριακά υψηλότερα έναντι του στόχου.

Όσον αφορά στις επιστροφές φόρων, κινήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 294 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν 43 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος ήταν για 99 εκατ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκαν στα 2,9 δισ. ευρώ, περίπου 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τον Ιανουάριο του 2013 και περίπου 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερα από το στόχο.

Επίσης, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους μειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013, μαζί με τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, στα 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 9,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012. Εμφανίζονται, μάλιστα, μειωμένες κατά 50% μέσα στο 2013.

Τέλος, αύξηση παρουσίασαν οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, διαμορφώθηκαν στα308 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον Ιανουάριο ήταν μόλις 67 εκατ. ευρώ και ο στόχος για φέτος ήταν για 100 εκατ. ευρώ. 

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών στο περιθώριο της δημοσιοποίησης των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού, ανέφερε ότι «επιτυγχάνονται οι στόχοι των εσόδων και έχουμε πολύ καλύτερη απόδοση στο σκέλος των δαπανών». «Έγινε πλήρης αποτίμηση για το 2013, υπάρχει συμφωνία σε αριθμούς, υπάρχουν οριακές αποκλίσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας αξιολογούν τα δημοσιονομικά στοιχεία, νομίζω ότι βρισκόμαστε σε δρόμο συμφωνίας για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013» σημείωσε επίσης.

Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι «τα στοιχεία μας επιβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014».

Ο συγκεκριμένος παράγοντας του υπουργείου, αν και δήλωσε άγνοια για την ημερομηνία επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, είπε ότι η βασική αιτία της καθυστέρησης δεν είναι τα δημοσιονομικά. Η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει στους εκπροσώπους των δανειστών ένα πλήθος στοιχείων, αλλά δεν έχει λάβει ακόμη απαντήσεις σε αρκετά θέματα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Παράλληλα, επανέλαβε την άποψη ότι «η καθυστέρηση στην έλευση της τρόικας δεν μας βολεύει, αλλά είναι προτιμότερη από ένα δυσμενές αποτέλεσμα». Παράλληλα, ανέφερε πως για τις καταστροφές από τον σεισμό στην Κεφαλονιά έχουν χρησιμοποιηθεί 10 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ενώ 60 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.