Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στις 8 Μαΐου, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα κατά της ιστορικής λήθης, τονίζοντας, αναφερόμενη στο ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας, πως στην Ιστορία «δεν υπάρχει διαχωριστική γραμμή».

Ads

Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξή της, όπως γράφει η Deutsche Welle, δήλωσε πως «εμείς οι Γερμανοί, έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού». Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η Ανγκελα Μέρκελ προχώρησε σε αυτή τη δήλωση λαμβάνοντας υπόψη και τις συζητήσεις γύρω από τα ελληνικά αιτήματα για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων από τη Γερμανία.

«Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι, για παράδειγμα, δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα, αλλά και με πολλές άλλες χώρες», δήλωσε, τονίζοντας ότι θα είναι για την ίδια «μία πολύ σημαντική στιγμή» όταν θα μεταβεί στις 10 Μαΐου στη Μόσχα, όπου θα καταθέσει «από κοινού με το ρώσο πρόεδρο στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών», για τους οποίους ευθύνεται η Γερμανία στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σημειώνεται πως και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ έθεσε θέμα ιστορικής ευθύνης έναντι της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung χαρακτήρισε ντροπιαστικό το γεγονός πως για χρόνια δεν ήταν γνωστά τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα. «70 χρόνια από την απελευθέρωση της Γερμανίας από τον Εθνικοσοσιαλισμό οι Γερμανοί ζουν σε τόση ευμάρεια όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Αυτό αποτελεί και υποχρέωση για ιδιαίτερη δράση», δήλωσε.

Ο Γιόαχιμ Γκάουκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής επανορθώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα. «Δεν είμαστε μόνο πολίτες του σήμερα, αλλά και απόγονοι αυτών που στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη – μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, όπου για πολλά χρόνια τα ναζιστικά εγκλήματα ήταν ελάχιστα γνωστά, κάτι το ντροπιαστικό», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Είναι σωστό για μια χώρα που έχει επίγνωση της ιστορίας της, όπως η δική μας, να διερευνά ποιες δυνατότητες υπάρχουν για να δοθούν επανορθώσεις».

Ο Γερμανός Πρόεδρος έσπευσε να προσθέσει ότι ως πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί την ίδια νομική θέση με αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτει κάθε σχετικό αίτημα, αλλά παρακολουθεί, όπως διευκρίνισε, με ενδιαφέρον τη συζήτηση με διάφορα επιχειρήματα για το πως θα μπορούσε να ικανοποιηθεί «η ανάγκη πολλών Ελλήνων για κάποια μορφή επανορθώσεων». Επ’ αυτού εξέφρασε την ευχή να εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση με πιο δεσμευτικές θέσεις από ό,τι κάνει μέχρι τώρα, γράφει η Deutsche Welle.

Ads

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Deutsche Welle, στις τελετές που θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα για το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση του ναζισμού στη Γερμανία, ο Γιόαχιμ Γκάουκ θα τιμήσει ιδιαίτερα τους σοβιετικούς αιχμαλώτους πολέμου στη χώρα. Από τα 5,5 εκ. στρατιώτες, που έπεσαν στα χέρια της Βέρμαχτ, επέζησαν λιγότεροι από τους μισούς, Οι περισσότεροι πέθαναν από την πείνα ή λόγω των καταστροφικών συνθηκών υγιεινής. Για τα δεινά τους γίνεται ελάχιστα λόγος στη Γερμανία. «Αυτοί οι άνδρες βρίσκονται στη συλλογική μνήμη κάπου στη σκιά της λήθης, κι αυτό τους αδικεί», τόνισε στη συνέντευξη το γερμανός πρόεδρος.

Κωνσταντοπούλου: Ιστορικής σημασίας η δήλωση του Γιοάχιμ Γκάουκ 

Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς, δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου με αφορμή την υποστήριξη από την πλευρά του προέδρου της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ στα αιτήματα της Ελλάδος για την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων. «Τιμώντας την επέτειο εκτέλεσης των αγωνιστών της Καισαριανής ο πρόεδρος της Γερμανίας προέβη χθες σε μια ιστορικής σημασίας δήλωση, με την οποία συνομολογεί την ανάγκη διερεύνησης της προοπτικής καταβολής των επανορθώσεων της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που με τόσο επίσημο τρόπο ανοίγει το ζήτημα των γερμανικών οφειλών από γερμανικής πλευράς» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της Βουλής η οποία είναι και πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών υπογράμμισε πως «αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γεγονός ότι για πρώτη φορά το ζήτημα προωθείται με συντονισμένο και επίσημο τρόπο από ελληνικής πλευράς από την διακομματική επιτροπή της Βουλής, από τους Έλληνες ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, από τον πρωθυπουργό της χώρας και την κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας». «Ας θυμηθούμε όλοι τον υπουργό που, προ τριετίας, δήλωνε ότι “δεν υπάρχει φάκελος για τις γερμανικές αποζημιώσεις” κι ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα πάντα είναι ζήτημα διεκδίκησης και πολιτικής βούλησης. Σήμερα, οι γερμανικές αποζημιώσεις, αύριο το χρέος» δήλωσε η κ. Κωνσταντοπούλου.