Υπογράφηκε από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα η υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό του περιεχομένου του νέου εντύπου «Ιστορικό αιμοδότη», όπου αποσυνδέεται o σεξουαλικός προσανατολισμός από τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι υποψήφιοι αιμοδότες. 

Ads

Σημειώνεται ότι το παλαιό έντυπο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, περιελάμβανε την πρόβλεψη ότι δεν μπορεί να γίνει εθελοντής αιμοδότης, όποιος είχε συνάψει έστω και μία ομοφυλοφιλική σχέση από το 1977.

«Το νέο έντυπο αντικαθιστά το προηγούμενο που απέκλειε όσους είχαν ομοφυλοφιλική σχέση και διασφαλίζει την ασφάλεια της διαδικασίας αιμοδοσίας χωρίς να αποκλείει άτομα» τόνισε ο υπουργός Υγείας με ανάρτησή του στο twitter.

Ωστόσο, γρήγορα αναδείχθηκε στα δημοφιλέστερα του twitter το ντροπιαστικό hashtag #αιμοδοσία_θανάτου, με χρήστες να κατακρίνουν την παραπάνω απόφαση, με ομοφοβικές και ρατσιστικές πολλές φορές εκφράσεις, κάνοντας λόγο για «μολυσμένο αίμα». Ενδεικτικά κάποιες από τις αναρτήσεις:

Ads

Από την άλλη, πολλοί χρήστες, αρκετοί εξ αυτών αιμοδότες ή άτομα που χρειάστηκαν αίμα, έσπευσαν να υπερασπιστούν την απόφαση, κάνοντας λόγο για ρατσιστικό και ακροδεξιό hashtag.