Με το αίμα ενός 60αχρονου εργάτη από την Αλβανία, του Τσαπολάρι Κότσο ή Κώστα, όπως τον φώναζαν οι συνάδελφοί του, βάφτηκε χθες το μεσημέρι το εργοτάξιο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, στη Φιλαδέλφεια. Το νέο στάδιο «Αγια-Σοφιά», όνειρο πολλών χρόνων των οπαδών της κιτρινόμαυρης ομάδας, αλλά και αντικείμενο οξύτατης αντιπαράθεσης που δίχασε κατοίκους και φορείς της πόλης, βρίσκεται στο Β’ στάδιο κατασκευής του, το οποίο έχει αναλάβει η εργοληπτική εταιρεία Ερμώνασσα Α.Ε.

Ads

Ο εργάτης ήταν ηλεκτροσυγκολλητής, μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, έπεσε από σκαλωσιά στον υπό κατασκευή βορειοδυτικό πυλώνα του γηπέδου, κοντά στο Αλσος της Φιλαδέλφειας, στην οδό Φωκών. Πρόκειται για το δεύτερο εργατικό ατύχημα στην «Αγια-Σοφιά» σε ελάχιστο διάστημα κι ενώ οι εργάτες έκαναν λόγο εδώ και καιρό για ελλιπή μέτρα ασφαλείας.

Για «εργοδοτικό έγκλημα» κάνει λόγο η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, αφού «σε συνθήκες παγετού, που δυσκολεύουν την εργασία των οικοδόμων, η εργοδοσία υποχρέωσε τον συνάδελφό μας μαζί με άλλους οικοδόμους να δουλέψουν πάνω στους πυλώνες, σε πολύ μεγάλο ύψος». Σύμφωνα με τις πρώτες δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, ο εργάτης έπεσε από ύψος τουλάχιστον 10 μέτρων, ενώ οι πυλώνες, σύμφωνα με τα σχέδια του γηπέδου, αναμένεται να φτάσουν τα 39 μέτρα ύψος.

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, μόλις μία ημέρα πριν, η ΓΣΕΕ είχε εκδώσει έκτακτες οδηγίες για το πώς πρέπει να εργάζονται οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια υπό τις συνθήκες κακοκαιρίας, με βάση εγκύκλιο του ΣΕΠΕ. Λίγο καιρό πριν, ο ιδιοκτήτης της κατασκευάστριας εταιρείας δήλωνε πως οι πυλώνες της «Αγια-Σοφιάς» θα είναι μια παγκόσμια πρωτοτυπία…

Ads

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας έσπευσε από την πρώτη στιγμή στο σημείο: «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένας στο εργοτάξιο. Εχουν φυγαδεύσει τα αφεντικά, για να γλιτώσουν το αυτόφωρο», μας είπε ο γραμματέας του Συνδικάτου, Παύλος Αλεξανδράκης, που έφτασε στο εργοτάξιο ενώ το σώμα του νεκρού εργάτη βρισκόταν ακόμα στο φορείο. Το ΕΚΑΒ αποχώρησε, αφού διαπίστωσε τον θάνατό του, ώστε να τον παραλάβει απευθείας η αστυνομία».

«Για άλλη μια φορά, ό,τι φωνάζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα, δυστυχώς επιβεβαιώνεται: Η εντατικοποίηση της δουλειάς, τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που δεν εφαρμόζονται, οδηγούν σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων και των θανατηφόρων. Αυτή είναι η ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Ολες αυτές οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες -στη συγκεκριμένη περίπτωση η Ερμώνασσα Α.Ε.- διπλασιάζουν και τριπλασιάζουν τα κέρδη τους κάτω από τις δικές μας τις ζωές. Δυστυχώς και κυριολεκτικά».

«Αργά ή γρήγορα, θα γινόταν»

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές οικοδόμους, σοβαρές ευθύνες φέρουν οι ελεγκτικοί οργανισμοί, όπως το ΣΕΠΕ και το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Ελέγχου, που, όπως υποστηρίζουν, «υπολειτουργούν».

«Αυτή είναι η πραγματικότητα κάτω από την οποία έρχονται να δουλέψουν οι συνάδελφοί μας στην οικοδομή. Αυτό δεν πρέπει να μείνει κάτω από το χαλί. Φεύγει ο άνθρωπος και δεν ξέρει όχι πότε θα γυρίσει σπίτι του, αλλά αν θα γυρίσει. Το είχαμε καταγγείλει τον Οκτώβριο, όταν είχε συμβεί ξανά εργατικό ατύχημα. Τότε είχε γίνει 24ωρη απεργία στο γήπεδο της ΑΕΚ, για τη διεκδίκηση εργοταξιακής συλλογικής σύμβασης. Η συλλογική σύμβαση δεν είναι μόνο για το μεροκάματο και το ένσημο. Είναι και για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Οι εργάτες δουλεύουν από το πρωί ώς το βράδυ, Σάββατα, Κυριακές, αργίες. Αργά ή γρήγορα, θα γινόταν θανατηφόρο εργατικό στο εργοτάξιο της ΑΕΚ».

«Δεν έπρεπε να δουλεύει»

Συνολικά, στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ απασχολούνται γύρω στους 200-250 εργαζομένους, σε τρεις συνεργαζόμενες εργοληπτικές εταιρείες. Οι οικοδόμοι υποστηρίζουν ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν χθες στη Φιλαδέλφεια καθιστούσαν εξαιρετικά επικίνδυνη ώς απαγορευτική την εργασία και μάλιστα σε σκαλωσιές τόσου ύψους. «Ο άνθρωπος δεν θα έπρεπε να δουλεύει σήμερα. Υπάρχει πάγος στον πυλώνα, η ίδια η σκαλωσιά έχει πιάσει πάγο. Ο άνθρωπος γλίστρησε», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Αλεξανδράκης. «Οπως διαπιστώσαμε, η σκαλωσιά δεν τηρεί τις προδιαγραφές ασφαλείας για τέτοιο ύψος. Τι να λέμε τώρα, η σκαλωσιά είναι της ξεφτίλας»,λέει φανερά σοκαρισμένος, αλλά και εξοργισμένος με όσα είδε από πρώτο χέρι.

Η «μαύρη προφητεία» του ΚΕΠΕΑ

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, επικαλούμενο την εγκύκλιο ΣΕΠΕ 30354/2011, προειδοποιεί αυτολεξεί: «Εφόσον οι εργαζόμενοι απασχολούνται σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις ατμοσφαιρικές επιδράσεις (δυσμενείς καιρικές συνθήκες) και να μην κινδυνεύουν να γλιστρήσουν ή να πέσουν».

Ειδικότερα, για τα τεχνικά και οικοδομικά έργα:

  • Αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ. πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό πριν από την επανάληψη εργασιών διακοπεισών λόγω θεομηνίας ή παγετού και να αναγράφονται οι σχετικές παρατηρήσεις στο Ημερολόγιο Μέτρων Ασφάλειας.
  • Οι προσωρινές εργασίες σε ύψος εκτελούνται μόνον όταν οι καιρικές συνθήκες δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων.
  • Ολες οι βοηθητικές κατασκευές (ικριώματα κ.λπ.) πρέπει να επιθεωρούνται από το αρμόδιο πρόσωπο ως προς την αντοχή, τη σταθερότητα και τα μέτρα ασφάλειας σε περίπτωση θεομηνίας και πριν από την επανάληψη των εργασιών.

«Δεν φταίει η κακιά ώρα, αλλά τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας»

Ο θάνατος του 60χρονου ηλεκτροσυγκολλητή δεν είναι το πρώτο ατύχημα που συμβαίνει στο εργοτάξιο της «Αγια-Σοφιάς». Στις 23 Οκτωβρίου είχε γίνει το πρώτο εργατικό ατύχημα στο γήπεδο. Την επόμενη μέρα, οι εργαζόμενοι απεργούν διεκδικώντας εργοταξιακή σύμβαση και συνθήκες ασφαλείας. Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο καταγγέλλει την εργοδοσία, «η οποία έχει αποθρασυνθεί» και επιστρατεύει «εκβιασμούς και τρομοκρατία προς τους εργαζομένους» και σημειώνει ότι «το ατύχημα δεν ήταν αποτέλεσμα της “κακιάς ώρας”, αλλά της εντατικοποίησης της δουλειάς από την εργοδοσία και της έλλειψης μέτρων προστασίας».

Οπως διηγείται στην «Εφ.Συν.» ο γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, «τότε οι εργοδότες είχαν πει στον εργαζόμενο “μην πεις τίποτα, μην καλέσεις ασθενοφόρο”. Πήγαν τον άνθρωπο στα κρυφά με Ι.Χ. στο νοσοκομείο, για να μη φανεί ότι είναι εργατικό ατύχημα και να τη γλιτώσουνε. Αυτό και μόνο δείχνει ποιες είναι οι προθέσεις των κατασκευαστών». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Γιάννης Τασιούλας, είχε δημόσια πει: «Είναι δυνατόν οι οικοδόμοι να δουλεύουν με 30 και 35 ευρώ, να μένουν απλήρωτοι, να τους “κλέβουν τα ένσημα” ή να τους υποδηλώνουν; Να μην μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους; Να εκβιάζεται ο εργάτης να υπογράψει χαρτιά ότι θα έρθει να δουλέψει και ότι δεν θα κάνει απεργία; Θέλουν να μας γυρίσουν 70 χρόνια πίσω».

Τότε, όπως είχαν καταγγείλει οι απεργοί στον «Ριζοσπάστη», ο επικεφαλής αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. απαιτούσε από τους συνδικαλιστές: «Δώστε μου αποδείξεις ότι έχετε κάνει συνέλευση και αποφασίσατε απεργία. Πότε και πού; Επιβάλλετε τις απόψεις μιας ισχνής μειοψηφίας!.. Θα ενημερωθεί και ο εισαγγελέας…». Αμέσως μετά το γεγονός, η Πρωτοβουλία Αστυνομικών έβγαλε ανακοίνωση καταγγελίας: «Για ακόμη μια φορά, γινόμαστε θεατές του ίδιου έργου, όπου η Αστυνομία καλείται να υπερασπίσει την “εύρυθμη” λειτουργία της επιχείρησης. Στο παρελθόν, αρκετές ήταν οι φορές που η “συμβολή” της Αστυνομίας ήταν πάνοπλες δυνάμεις των ΜΑΤ απέναντι σε απεργούς. Αραγε, οι συνάδελφοι που στέκονται απέναντι στον απεργό, τον πολίτη που χάνει το σπίτι του, σε όποιον διεκδικεί, δεν θέλουν για τους εαυτούς τους καλύτερες συνθήκες εργασίας, ασφάλειας, υγιεινής; Οταν εμείς οι αστυνομικοί διεκδικούμε τα ρεπό μας, τα αναδρομικά μας, θέλουμε απέναντί μας τον συνάδελφο από τα ΜΑΤ; Δεν θέλουμε την Αστυνομία σε ρόλο κατασταλτικό απέναντι στο λαό! Η αστυνομία δεν έχει δουλειά στα εργοτάξια, αλλά εκεί που συντελείται το έγκλημα».

Υποσχέσεις για μοναδική κατασκευή με ασφάλεια και ακρίβεια

Τέλη Ιουλίου του 2017, ξεκίνησαν τα έργα στον χώρο, 16 χρόνια μετά την κατεδάφιση του παλιού «Νίκος Γκούμας». Από τον Φεβρουάριο του 2018, άρχισε το χτίσιμο. Την πρώτη φάση του έργου ανέλαβε η εταιρεία «Ερμώνασσα», η οποία έγινε ανάδοχος εκτέλεσης και της δεύτερης φάσης, σε συνεργασία με τη «Βαγενάς Α.Ε.» και τη «Choumaidis Constructions».

Το αρχαιοπρεπές όνομα «Ερμώνασσα» παραπέμπει στο όνομα της περιοχής Akçaabat, μιας πόλης που βρίσκεται σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από την Τραπεζούντα του Πόντου. Από εκεί κατάγεται ο Αλέξανδρος Μεταξάς, ιδρυτής και γενικός διευθυντής της εταιρείας, η οποία έχει κατασκευάσει τα καινούργια αποδυτήρια και το καινούργιο γυμναστήριο του γηπέδου «Καραϊσκάκη», αλλά και κτιριακά έργα, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και απορρύπανσης εδάφους. Οπως διαβάζουμε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «sportdog», «με ενθουσίασε και με εξίταρε αυτό το σχέδιο. Οποιοσδήποτε κάνει αυτή τη δουλειά, θα ήθελε να κατασκευάσει το συγκεκριμένο έργο».

Στην ίδια συνέντευξη ερωτάται ποιο είναι το δυσκολότερο κομμάτι του έργου: «Οι πυλώνες που θα στηρίζουν το σκέπαστρο. Ολο το άλλο είναι μία απλή κατασκευή. Οι πυλώνες της Αγια – Σοφιάς θα είναι μοναδική κατασκευή στον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα! Προσπαθούμε ως εταιρεία να δώσουμε λύσεις, γιατί είναι μια κατασκευή που γίνεται για πρώτη φορά. Εχουμε δώσει προτεραιότητα ώστε να γίνουν όλα με ασφάλεια και ακρίβεια».

Η Δικέφαλος 1924 Α.Ε. και η οικογένεια της ΑΕΚ εκφράζουν «τη βαθύτατη θλίψη τους και τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος εργαζόμενου» και ενημερώνουν πως «ο εργαζόμενος ήταν απασχολούμενος της εργοληπτικής εταιρείας του έργου». Επίσης, γνωστοποιούν πως «αυτή τη στιγμή διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος». Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και η δημοτική αρχή, φορείς και αριστερές παρατάξεις. Επικοινωνήσαμε με την εργολαβική εταιρεία και αναζητήσαμε τον υπεύθυνο κ. Μεταξά. Η κλήση μας είναι ακόμα στην αναμονή…

Η πρώτη εκτίμηση από το ΣΕΠΕ και η θέση της ΑΕΚ

Ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Παναγιώτης Κορφιάτης, μίλησε στην «Εφ.Συν.» για τηνπρώτη εικόνα από τους χθεσινούς ελέγχους και τους προηγούμενους που έχουν γίνει στο εργοτάξιο. «Δόθηκε διακοπή εργασιών, επειδή πρόκειται για θανατηφόρο ατύχημα και σαφώς χρειάζονται και περαιτέρω έλεγχοι. Στους πρώτους ελέγχους δεν διαπιστώθηκαν σημαντικά προβλήματα ή παραλείψεις όσον αφορά την ασφάλεια του οικοδομικού έργου. Δεν έχει βρεθεί, για παράδειγμα, κάποιο σπάσιμο στην κουπαστή, κάτι που να υποχώρησε. Αυτή είναι μια πρώτη εικόνα, όμως, τον έλεγχο έκαναν και θα συνεχίσουν να κάνουν πολύ έμπειροι επιθεωρητές. Από τότε που ξεκίνησε το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου, έχουν διενεργηθεί τρεις έλεγχοι, ο τελευταίος μαζί με το συνδικάτο τον οικοδόμων τον Νοέμβριο, και δεν είχε βρεθεί κάτι προβληματικό. Προγραμματίζαμε και νέο έλεγχο αυτές τις μέρες, αφού σε έργα τέτοιας έκτασης πρέπει να είναι όσο το δυνατό συχνότεροι».

Από πλευράς ΑΕΚ, ο διευθυντής επικοινωνίας Ανδρέας Δημάτος τοποθετήθηκε στην «Εφ.Συν.» σε σχέση με τις συνθήκες γύρω από το τραγικό συμβάν: «Αυτό που γνωρίζουμε εμείς είναι πως ο εργολάβος, από νωρίς το πρωί, έδιωξε τους εργάτες του με την αιτιολογία πως δεν θα μπορούσαν να γίνουν εργασίες, λόγω των καιρικών συνθηκών. Σίγουρα σήμερα (σ.σ. χθες) δεν υπήρχαν εργασίες στους πυλώνες και όλοι προσπαθούμε να ανακαλύψουμε το γιατί βρέθηκε ο άτυχος εργάτης εκεί. Απ’ όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, οι υπεύθυνοι της κατασκευάστριας εταιρείας παρουσιάστηκαν κανονικά στο αστυνομικό τμήμα κι έδωσαν καταθέσεις στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται».

Το Συνδικάτο διαψεύδει

«Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι δεν γίνονταν εργασίες στο εργοτάξιο», είπε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, Γιάννης Αναγνώστου. «Λειτουργούσαν οι κάμερες του εργοταξίου που αναμεταδίδουν ζωντανά εικόνα στο διαδίκτυο. Από εκεί φαίνονται ξεκάθαρα τουλάχιστον δύο άνθρωποι πάνω στον πυλώνα».

* Ρεπορτάζ των Ντίνα Δασκαλοπούλου, Αφροδίτη Τζιαντζή, Τάσος Τσατάλης από την Εφημερίδα των Συντακτών